دور جدید جمعآوری دلالان ارزی و ساماندهی خرید وفروشهای خیابانی براساس مقررات جدید ابلاغی بانک مرکزی آغاز شد و از این پس دلالان مجاز به انجام معاملات ارزی نیستند و به صراحت از این کار منع شدهاند. به گزارش مهر، بانک مرکزی دور جدید ساماندهی بازار ارز با جمعآوری دلالان و سفتهبازان را پس از حدود سه سال دوباره آغاز کرده است و مسئولان این بانک اعلام میکنند که این بار بانک مرکزی با جدیت و برنامهریزی فاز جدید ساماندهی دلالان ارزی را شروع میکند.
این موضوع اتفاقات و تصمیماتی که مجلس و بانک مرکزی برای ساماندهی دلالان ارزی در دستور کار داشتند را تداعی میکند، با این تفاوت که افزایش قیمت ارز در آن زمان باعث اتخاذ چنین تصمیمی از سوی مسئولان شده بود. در سالهای 90 و 91 بانک مرکزی با همکاری نیروی انتظامی قصد داشت که بازار ارز را از دلالان و سفتهبازانی که در خیابانهای منتهی به میدان فردوسی تا چهارراه استانبول اقدام به خریدوفروش ارز میکردند و باعث دستکاری نرخها میشدند، پاکسازی کند.
گرچه این اقدام با پشتیبانی مجلس تا حدودی پیش رفت و برای مدت زمانی کوتاه بانک مرکزی توانست با همکاری نیروی انتظامی بازار را از جولان دلالان پاکسازی کند، اما این اقدام فقط برای مدت زمان کوتاهی بود و پس از آن دلالان با حضور در خیابانهای اطراف مرکز ارزفروشان تهران خریدوفروش را آغاز کردند و پس از مدتی نیز دوباره به کف بازار باز گشتند.
در آن زمان حتی در راستای مبارزه با دلالان ارزی برای ساماندهی بازار ارز و جلوگیری از فعالیت دلالان که بهصورت غیرمجاز در کنار خیابان اقدام به فروش ارز میکردند، پلیس آگاهی تهران بزرگ در چند عملیات ضربتی در خیابان فردوسی، تعدادی از دلالان ارزی فعال در این خیابان را دستگیر کرد. طبق ماده 5 مصوبه هیات وزیران، خریدوفروش ارز خارج از سیستم بانکی یا صرافیهای غیرمجاز بدون رعایت قوانین و مقررات مجاز نیست و مشمول قانون نحوه اعمال تعزیرات حکومتی قاچاق کالا و ارز است.
بازی با قیمت ارزها در خیابان از بین میرود
برخی کارشناسان اقتصادی بر این باورند که با توجه به اینکه دلالان به قیمتسازی و تعیین نرخهای صوری میپردازند، ساماندهی آنها میتواند نرخهای بازار را پاکسازی کند و دیگر نرخگذاریهای جدید و بازی با قیمتها از بین خواهد رفت.
این بار هم بانک مرکزی اعلام کرده است که قصد دارد از طریق راهاندازی سامانه سنا، دلالان ارزی را از بازار پاکسازی وهرگونه خریدوفروش ارز را در خیابانها و پاساژهای ارزی ممنوع کند. بر این اساس این بانک چند روز پیش مقررات ناظر بر عملیات ارزی صرافیها با توجه به بند (ج) ماده (۱۱) و بند (الف) ماده (۴۲) قانون پولی و بانکی کشور را ابلاغ کرد. مسئولان این بانک میگویند که در اجرای چنین برنامهای جدی و مصمم اقدام خواهند کرد و از این پس دلالی ارزی از بین خواهد رفت و با ابلاغ مقررات جدید دیگر خرید وفروش ارز در خیابان و ملأعام ممنوع خواهد بود.
دلالان از معاملات ارزی منع شدند
غلامعلی کامیاب، معاون ارزی بانک مرکزی با بیان اینکه، براساس مقررات جدید میتوان با صرافیهای غیرمجاز برخورد قانونی کرد، تاکید کرد: مطابق ضوابط ابلاغ شده دلالان مجاز به انجام معاملات ارزی نیستند و بهصراحت از این کار منع شدهاند. وی از اقدامات این بانک برای جلوگیری از معاملات فریادی خبر داد و گفت: با تدوین مقررات ناظر بر عملیات ارزی اقدامات جدید برای ساماندهی بازار ارز آغاز شده و از معاملات فریادی و غیرقانونی جلوگیری میشود.
معاون ارزی بانک مرکزی با بیان اینکه در برخی از معاملات در واقع تسویهای انجام نمیشود و این معاملات به «معاملات فریادی» معروف هستند، افزود: در قالب معاملات فریادی افراد محدودی با صدای بلند در بازار قیمت تعیین میکنند و در واقع نوعی دلالی غیرمجاز انجام میدهند.
روایت معاون ارزی سیف از ترفندهای دلالهای پاساژ افشار برای تعیین نرخ دلار
معاون ارزی بانک مرکزی با تاکید براینکه طبق دستورالعمل جدید هرگونه خریدوفروش و نرخگذاری ارز توسط دلالها جرم محسوب میشود، گفت: تاکنون دلالها در پاساژ افشار داد میزدند و بهصورت صوری ۱۰۰هزار دلار خریدوفروش را ثبت میکردند.
غلامعلی کامیاب در گفتوگو با تسنیم در پاسخ به این پرسش که پیرو ابلاغ دستورالعمل مقررات ناظر بر عملیات ارزی صرافیها و الزام بانک مرکزی به اعلام نرخهای ارز از سوی کانون صرافان، چه برخوردی با دلالهای سبزهمیدان و پاساژ افشار که روزانه با تجمع در این اماکن به نرخگذاری میپردازند، خواهد شد؟ اظهار داشت: با توجه به ابلاغ این دستورالعمل دیگر کسی نباید این کار را انجام دهد زیرا جرم محسوب میشود.
وی با بیان اینکه همانطور که افراد به راحتی نمیتوانند در ملأعام مرتکب جرم شوند و امور خلاف را انجام دهند در بازار ارز هم عدهای نمیتوانند نرخ تعیین کنند و ارز بفروشند، تصریح کرد: بنابراین دیگر افراد نباید در بازار ارز به این شکل فعالیت کنند. معاون ارزی بانک مرکزی در پاسخ به این پرسش که بنابراین میتوان گفت که بناست مشابه سالهای 90 و 91 دلالهای خیابان فردوسی توسط نیروی انتظامی دستگیر شوند؟ گفت: بله البته آنزمان مقررات مدونی وجود نداشت اما هماکنون دستورالعمل مدون را تدوین و به بخشهای مختلف ابلاغ کردهایم.
کامیاب تاکید کرد: هماکنون ارزفروشها در بازار ارز و همچنین نهاد رسمی اعلام نرخ ارز در بازار آزاد مشخص شده است و باید برهمین اساس خریدوفروش و قیمتگذاری انجام شود. وی در پاسخ به اینکه نرخ ارز در کانون صرافها برچه اساسی تعیین میشود؟ گفت: کانون صرافها براساس معاملات واقعی و میانگین موزون، نرخ ارز را تعیین و اعلام میکند.
معاون ارزی بانک مرکزی در همین ارتباط افزود: صرافیها اطلاعات معاملات خود را در سیستم سنا ثبت میکنند و بانک مرکزی حجم و نرخ معاملات را برای تعیین نرخ روز ارز در اختیار کانون صرافان قرار میدهد. البته فقط نرخ و حجم نه اسم صرافی و اشخاص را. کامیاب با تاکید براینکه با مکانیزم مذکور نرخ ارز براساس واقعیت تعیین و اعلام میشود، گفت: تاکنون دلالها در پاساژ افشار داد میزدند و بهصورت صوری 100 هزار دلار خریدوفروش را ثبت میکردند و همین باعث نرخهای غیرواقعی میشد.