برد اپل با معرفی دستیار هوشمند سیری در طول چند سال اخیر کاربرانش را به وجد آورده است. در زمان رونمایی از این دستیار هوشمند بسیاری از کارشناس ها سخن از انقلابی تازه در دنیای کسب و کار و IT به میان آوردند. از آن زمان تا به حال اپل در تلاش برای توسعه هرچه بیشتر دستیار صوتی اش بوده است. در این میان سرمایه گذاری بر روی توسعه هوش مصنوعی اهمیت بالایی دارد. اخیرا اپل از پژوهش کاربردی خود در زمینه توسعه سیستم یادگیری ماشینی تحت عنوان «اُورتون» رونمایی کرده است. بدون تردید این اقدام تاثیر بسیار زیادی بر روی آینده کاری اپل در زمینه IT خواهد داشت.
یادگیری ماشینی به چه معناست؟
این هفته اپل حمایت مالی (اسپانسرینگ) کنفرانس بزرگ اینتر اسپیچ 2019 را برعهده دارد. یکی از برنامه های اصلی تیم اپل در این کنفرانس حضور پژوهشگران شرکت در زمینه توسعه یادگیری ماشینی و ارائه توضیحات کاربردی به بازدیدکنندگان است. بدون شک فناوری هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی مزیت های زیادی برای دنیای کسب و کار دارد. هدف اپل در کنفرانس اینتر اسپیچ بیان نکاتی کاربردی در زمینه توسعه دستیارهای صوتی و امکان تشخیص حرفه ای هویت افراد از طریق صدای-شان است. همچنین با استفاده از یادگیری ماشینی امکان توسعه دستیارهای هوشمند بدون نیاز به برنامه نویسی طولانی فراهم خواهد شد. چالش اصلی پیش روی بسیاری از برندها تا پیش از این تعریف بانک اطلاعاتی گسترده برای نسخه های چند زبانه برنامه های شان بود. با این حال معرفی فناوری یادگیری ماشینی موجب بهبود شرایط خواهد شد. به این ترتیب دستیارهای صوتی به صورت هوشمند امکان یادگیری نکات تازه را خواهند داشت.
مراسم اینتر اسپیچ هر ساله مجموعه ای از سخنرانی های زنده در یوتیوب بارگذاری می کند. اگر پژوهشگران اپل در این مجموعه حضور پیدا کنند، احتمال بیان نکات بیشتر در مورد طرح این غول دنیای تکنولوژی وجود خواهد داشت. البته تا این لحظه حضور قطعی تیم اپل در ویدئوهای یوتیوب کنفرانس قطعی نشده است.
مطلب مرتبط: سرمایه گذاری یک میلیارد دلاری اپل در هند؛ مقدمه ای برای خروج از چین
اصطلاح یادگیری ماشینی بیانگر یکی از ویژگی های اصلی نسل جدید هوش مصنوعی است. به این ترتیب دستگاه های هوشمند بدون نیاز به بانک اطلاعاتی و تعریف اصطلاح های گوناگون از سوی برنامه نویس ها امکان یادگیری نکات تازه و بهبود عملکردشان را خواهند داشت. بی شک این نوآوری نقش مهمی در توسعه کسب و کارهای حوزه دیجیتال بازی خواهد کرد. به همین خاطر اپل از سال 2017 به طور جدی در زمینه فناوری یادگیری ماشینی در حال فعالیت است. توسعه این فناوری بدون استفاده از دستاورد سایر پژوهشگران امکان پذیر نیست، بنابراین برند اپل اقدام به همکاری گسترده با موسسه های پژوهشی مختلف و حضور در کنفرانس های بزرگی نظیر اینتر اسپیچ کرده است.
معرفی اُورتون
اپل نخستین راهکار هوشمند خود با استفاده از فناوری یادگیری ماشینی را «اُورتون» نام گذاری کرده است. این طرح در پی اجرای بسیاری از توانمندی های نسل جدید هوش مصنوعی برای کاربران اپل است. نکته مهم در اینجا عدم اجرای بسیاری از توانایی های هوش مصنوعی در طول چند سال اخیر است. همه ما اخبار مختلفی در مورد توانایی هوش مصنوعی شنیده ایم، با این حال اجرای این توانمندی ها در پروژه-های واقعی همیشه با مشکلات و تردیدهای بزرگ مواجه بوده است.
بی شک اپل با معرفی دستیار صوتی سیری گام مهمی در راستای استفاده از تکنولوژی هوش مصنوعی برداشته است، با این حال سیری نیز مانند هر برنامه دیگری ضعف های خاص خود را دارد. به عنوان مثال، این دستیار فقط در زمینه پاسخ به پرسش های صوتی کاربران فعالیت دارد. با این حساب اپل باید به فکر توسعه سیری و تبدیل آن به یک دستیار هوشمند باشد. اکنون عملکرد سیری بیشتر شبیه به یک انسان معمولی است. به این ترتیب سیری پرسش کاربران را دریافت کرده، آن را در اینترنت جست وجو می کند و در نهایت رایج ترین پاسخ را ارائه خواهد کرد. جالب اینکه در اغلب اوقات پاسخ سیری از دل مقالات ویکی پدیا استخراج می شود. این نکته موجب نارضایتی بسیاری از کاربران اپل شده است.
هدف اصلی اپل توسعه سیری به دستیاری تمام هوشمند و موفق در زمینه پاسخگویی به پرسش های پیچیده است. به این ترتیب نخستین دستیار تمام هوشمند اپل با استفاده از نسل جدید هوش مصنوعی روانه بازار خواهد شد. البته برنامه اپل فقط پاسخگویی به پرسش های پیچیده نیست. یک دستیار هوشمند باید توانایی انجام کارهای مختلف را نیز داشته باشد. به این ترتیب استفاده از هوش مصنوعی و فرآیند یادگیری ماشینی با هدف کاهش نیاز به اقدام مستقیم کاربران اپل در زمینه رسیدگی به امور مختلف صورت می گیرد. این امر چالش اصلی اپل در توسعه پروژه اُورتون است.
اگر بخواهیم بحث را ساده تر پیگیری کنیم، هدف اصلی اُورتون کاهش نیاز سیری به جست وجوی ساده اینترنتی و اتکا بر بانک اطلاعاتی اپل است. به این ترتیب سیری درست مانند یک پژوهشگر کارکشته توانایی جست وجوی اینترنت، مطالعه مقالات مختلف و در نهایت ارائه پاسخ های مناسب و ساماندهی کارهای موردنیاز را خواهد داشت. این امر حجم وسیعی از کار کاربران محصولات اپل را کم می کند. قوه محرک اپل در راستای پیشبرد این طرح سرمایه گذاری عظیم سایر شرکت ها به ویژه سامسونگ بر روی فناوری هوش مصنوعی است.
اپل چگونه از هوش مصنوعی استفاده خواهد کرد؟
از نظر من برنامه اپل برای توسعه دستیار سیری بسیار بیشتر از افزودن هوش مصنوعی است. وقتی سیری به حد مناسبی از دقت و کارآمدی برسد، حتی امکان معرفی آن در قالب یک دستیار مستقل نیز وجود خواهد داشت. به این ترتیب اپل با سرمایه گذاری هوشمندانه بر روی حوزه هوش مصنوعی یک محصول مستقل را رونمایی خواهد کرد.
برنامه فعلی اپل برای سیری تبدیل آن به یک دستیار فوق هوشمند است. نخستین هدف در این برنامه کاهش نارضایتی های کاربران از سطح پایین درک و تجزیه و تحلیل سیری خواهد بود. به این ترتیب امکان توسعه سیری در آینده ای نزدیک وجود خواهد داشت. زنگ خطر جدی برای اپل نظرخواهی های مختلف از کاربران محصولات این شرکت در زمینه تمایل به حذف برنامه سیری از دستگاه های شان است. به این ترتیب در صورت عدم دقت و عجله اپل در زمینه استفاده بهینه از هوش مصنوعی و فرآیند یادگیری ماشینی شاید تمام برنامه ها بر هم بخورد.
مطلب مرتبط: اپل شرکت هوش مصنوعی اموشنت را خرید
براساس اعلام نظر رسمی اپل، کار ویژه پروژه اُورتون پردازش هوشمند اطلاعات در راستای رفع نیاز کاربران به صورت فوری است. بی شک تا تحقق برنامه اپل فاصله زمانی زیادی باقی است، با این حال شروع به کار اپل جای امیدواری دارد. وقتی اینگونه به ماجرای اپل نگاه کنیم، برنامه اُورتون بیشتر سیستم یکپارچه ساز توسعه اطلاعاتی قلمداد می شود. به عبارت بهتر، اُورتون بستر لازم برای تبدیل هر نسخه از برنامه سیری در دستگاه های کاربران به یک پژوهشگر مستقل و هوشمند را فراهم می سازد.
اقدام اپل تاثیر شگرفی بر روی مدیریت اطلاعات خواهد داشت. در نتیجه این حوزه دیگر به صورت یک بخش کاملا مجزا مورد توجه کارآفرینان قرار خواهد گرفت. بدون تردید آینده جهان در پیوند با فناوری هوش مصنوعی است. این آینده در حال توسعه و تحقق هرچه بیشتر از سوی برندهایی مانند اپل است.