روز گذشته دادستان تهران از خروج متهم سکه ثامن از کشور خبر داد و این درحالی بود که چند ساعت پیش از آن، رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران از موجودی ۵۰ میلیارد تومانی حساب های بانکی مدیر سکه ثامن خبر داده بود. با این حال، متهم از کشور گریخته و به گفته جعفری دولت آبادی دادستان تهران، چند روز قبل از آن هم همسرش را از کشور خارج کرده بود. بر این اساس، دادستان تهران بار دیگر از مردم خواست که غیر از بانک و موسسات مالی مجاز، به هیچ شرکت و موسسه ای اعتماد نکنند و تاکید کرد که هیچ شرکت و موسسه ای جز بانک و موسسات مالی مجاز حق ندارد به مردم سود پرداخت کند و پرداخت سود به ویژه در قالب سپرده های کلان جرم است.
اما این تنها پرونده ای نبود که دادستان دیروز درباره آن صحبت کرد. جعفری دولت آبادی در رابطه با پرونده کلاهبرداری در قالب دریافت طلا و پرداخت سود به مردم نیز از اتحادیه طلا و جواهرات به دلیل عدم نظارت گلایه کرد و درباره متهم پرونده گفت: «متهم این پرونده که سال های زیادی در تهرانپارس به عنوان طلافروش فعالیت می کرده هفته گذشته در شیراز دستگیر و همه اموال وی توقیف شده است. این فرد مدعی است که بیش از ۲۴۰ میلیارد تومان بدهی ندارد و می توان گفت که اموال توقیف شده از وی تکافوی پرداخت بدهی ها را می دهد.»
جعفری دولت آبادی با بیان اینکه هیچ کسی حق ندارد در ازای دریافت طلا به مردم سود دهد، گفت: «حتی بانک کارگشایی نیز وقتی طلاهای مردم را می گیرد در قالب ارزش طلا به آن ها وام می دهد و سودی پرداخت نمی کند و اشکالی نیز ندارد، اما در این پرونده از افراد پول و طلا گرفته شده و به آن ها سود داده اند که اشکال دارد. دادستان تهران از مردم خواست که به دلیل دریافت سود بیشتر به سمت چنین افرادی نروند که در نهایت پرونده تشکیل شود و هم برای خودشان و هم برای کشور، دردسر ایجاد شود.»
حساب بانکی 50 میلیارد تومانی
اما در حالی رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران از موجودی ۵۰ میلیارد تومانی حساب های بانکی مدیر سکه ثامن خبر داده که صحت و سقم آن هنوز مشخص نیست، به خصوص از این جهت که متهم پرونده نیز از کشور گریخته و با این حال، به گفته دادستان تهران، تمام حساب ها و اموالش از جمله املاک و تعدادی اتومبیل گرانقیمت توقیف شده است. از سوی دیگر، به نظر می رسد این گمانه زنی های رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران درباره موجودی میلیاردی حساب های بانکی متهم پرونده ثامن بیشتر از بابت رفع مسئولیت از اتحادیه طلا و جواهر باشد، چه آنکه دادستان تهران نیز از بابت عدم نظارت این اتحادیه بر فروش آنلاین و بدون مجوز موسسه ثامن گله مند بود.
آیت محمد ولی، رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران در این باره گفته بود: «پرونده سکه ثامن توسط دستگاه قضایی در حال رسیدگی و تحقیقات بیشتر است و مال باختگان سکه ثامن نیز به منظور معلوم شدن تعداد مال باختگان و رقم کلاهبرداری این شرکت باید برای شکایت به دادگاه مراجعه کنند و منتظر باشند تا این پرونده به صورت قانونی تعیین تکلیف شود؛ شرکت سکه ثامن باید تا آخرین ریال نسبت به پرداخت سرمایه مال باختگان اقدام کند، اتحادیه طلا و جواهر یا بانک مرکزی مسئول بازپرداخت سرمایه مردم نیست چرا که بارها برای معاملات سکه و طلا به صورت آنلاین هشدار داده شده بود و اتحادیه و بانک مرکزی هیچ گونه مجوز یا تبلیغاتی برای این کسب و کار نداشته که حالا بعد از اعلام ورشکستگی نسبت به پرداخت خسارت های آن اقدام کند.»
او در گفت وگو با ایبنا، درباره موجودی 50میلیاردی حساب های متهم پرونده نیز گفته: «با توجه به توقیف حساب های مدیر سکه ثامن با همکاری بانک مرکزی و تحت تعقیب قضایی گرفتن این فرد توسط دستگاه قضایی، اطلاعاتی به ما رسیده که عنوان می کند مدیر سکه ثامن در حدود ۵۰ میلیارد تومان در حساب های بانکی خود موجودی دارد و صاحب چندین املاک و زمین است.»
طلای آب شده نخرید، ضرر می کنید
همچنین مسعود یزدانی، نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر در رابطه با «پرونده ثامن» گفت: «این شرکت از اتحادیه طلا و جواهر هیچ گونه مجوزی نداشته و به صرف داشتن مجوز اتحادیه طلای بناب، در تهران فعالیت می کرده که با دریافت نماد اعتماد الکترونیک به تبلیغات گسترده و جمع آوری مشتریان فراوان اقدام کرده که در نهایت باعث ضرر هنگفتی به مردم و خریداران طلا و سکه شد.»
او با بیان اینکه طلای ثامن با نماد اعتماد الکترونیک مردم را فریب داد، از مردم خواست تا از واحدهای دارای «جواز سکه فروشی» که دارای هلوگرام اتحادیه هستند، سکه خرید کرده و دقت کنند که پلمب سکه با واحد صنفی یکی بوده و از خرید سکه از افراد متفرقه یا دیگر رسته های این صنف جدا خودداری کنند.
نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر ضمن ممنوع اعلام کردن هرگونه معاملات طلا، جواهر و سکه در فضای مجازی، توصیه کرد که مردم طلای آب شده، طلای دست دوم و قسطی نخرند. یزدانی در گفت وگو با ایسنا، به مردم اکیداً توصیه کرد که از خرید «طلای دست دوم» و «طلای قسطی» اجتناب کنند که این دو مورد تبعات و پیامدهایی را برای خریداران ایجاد می کند و باعث متضرر شدن آنان می گردد و متأسفانه با توجه به شرایط فعلی اقتصاد، این موارد بیش از بقیه مشاهده شده است.
نایب رئیس اتحادیه طلا و جواهر تقاضای مردم برای خرید آب شده طلا را یکی دیگر از مشکلات عنوان کرد و افزود: «به مردم توصیه می کنیم که به سمت طلای آب شده یا شمش طلا نروند، چراکه در اکثر موارد با بحث تخصصی و عیار آن آشنایی نداشته و موجب ضررشان می شود. در همین راستا مردم می توانند از مصنوعات طلای کم اجرت که هم مقرون به صرفه و هم دارای کد استاندارد و کد شناسایی است برای خرید طلا استفاده کنند.»
ارتباط با نویسنده :Ivankaramazof@yahoo.com