امروزه همه افراد از اهمیت فعالیت در شبکه های اجتماعی آگاه هستند. به همین خاطر اغلب برندها و سلبریتی ها اکانت های رسمی در پلتفرم های مختلف دارند. در این میان برخی از آنها بسیار موفق تر از سایرین عمل می کنند. به گونه ای که صدای فعالیت موفقیت آمیز آنها همه جا را پر می نماید. اگرچه برای کاربران عادی کمپین های جذاب در شبکه های اجتماعی نوعی سرگرمی محسوب می شود، اما برای اهالی کسب و کار نقش درس هایی برای الگوبرداری و تجربه موفقیت مشابه را دارد. بی شک کمپین های موفق برندهای بزرگ درس های زیاد در حوزه خلاقیت و تحول دنیای تکنولوژی برای هر فرد علاقه مندی دارد، بنابراین اجازه دهید به پنج مورد از برترین کمپین های چند وقت گذشته بپردازیم.
1. اسپاتیفای: استفاده از داده های مکانی برای تولید تبلیغات مرتبط با نیاز کاربران
یکی از ابزارهای مهم طراح های تبلیغاتی در دنیای امروز اطلاعات جانبی شبکه های اجتماعی در مورد کاربران است. به این ترتیب همه ما به راحتی از سلیقه و پسند مخاطب های مان فقط با چند کلیک ساده آگاه خواهیم شد. در نتیجه به هنگام ساخت آگهی به خوبی مخاطب هدف مان را تشخیص خواهیم داد.
شاید در نگاه نخست استفاده از داده های مکانی برای بهینه سازی تبلیغات اوج خلاقیت یک برند باشد، با این حال اسپاتیفای در کمپین «مرسی 2016، تو خیلی عجیب و غریب بودی» پا را از این هم فراتر گذاشته است. در این کمپین پلتفرم پخش آنلاین موسیقی اسپاتیفای با تهیه مشخصات مکانی کاربران اقدام به ارائه تبلیغات خاص و شخصی سازی هر تبلیغ براساس سلیقه مخاطب ها کرد.
بی شک چنین اقدامی نیازمند اخذ مجوز از کاربران برای دسترسی به مشخصات مکانی شان است. در غیر این صورت حجم انتقادات و نارضایتی ها در عمل یک برند را به خاک سیاه خواهد نشاند. خوشبختانه اسپاتیفای در این زمینه به خوبی عمل کرده است. با اخذ مجوز از کاربران آنها به ایده خلاقانه خود جلوه قانونی و صحیح نیز بخشیده اند.
آنچه از این کمپین می آموزیم: استفاده از اطلاعات برای بهبود نحوه تعامل با مشتریان و افزودن جذابیت به کمپین تبلیغاتی مان همیشه یک ایده جذاب محسوب می شود. همچنین در زمین طراحی استراتژی بازاریابی نیز در صورت داشتن اطلاعات وسیع در مورد مخاطب های مان فرآیند جذاب سازی کمپین بسیار راحت تر خواهد شد. در هر صورت مخاطب با مشاهده تبلیغی دقیقا مطابق سلیقه و نیازش دیدگاه بسیار جذابی نسبت به برند شما پیدا خواهد کرد. این امر در زمینه تبدیل مشتریان بالقوه به مشتریان وفادار برندمان نیز تاثیر بالایی دارد.
2. داو: فعالیت در راستای تعهدات و پاسخگویی به مخاطب ها
داو به عنوان یک برند فعال در زمینه تولید صابون و محصولات بهداشتی فعالیت قابل توجهی در شبکه های اجتماعی داشته است. بر این اساس برخی از محتوای آنها در جشنواره های مهم بازاریابی و تبلیغات برنده جایزه های مختلف نیز شده است. کمپین های این برند به طور معمول در زمینه تقویت دیدگاه مثبت مخاطب، افزایش اعتماد به نفس و ستایش زیبایی طبیعی طراحی می شود. به همین دلیل بسیاری از مجلات معتبر مانند نیویورک تایمز از آنها برای ترویج احترام به زیبایی طبیعی تقدیر کرده اند.
کمپین «زیبایی طبیعی» برند داو اکنون بیش از یک دهه به عنوان نماد این شرکت در معرض نمایش است. پرسش اصلی در اینجا نحوه تناسب این کمپین نسبتا قدیمی با شیوه فعالیت فعلی داو است. پاسخ بسیار ساده و در عین حال حلقه گم شده بسیاری از برندها در حوزه تعامل با مشتریان است: وفاداری به تعهدات.
کمپین #نیازی به لایک نیست، بخشی از پروژه اعتماد به نفس برند داو است. بر این اساس آنها برای تقویت روحیه و انگیزه زنان جوان اقدام به ابهام زدایی نسبت به زیبایی کاذب در دنیای امروزی می کنند. یکی از بخش های جذاب این پروژه مصاحبه با افراد تاثیرگذار در جهان و رهبران دنیای تجارت است. به این ترتیب آنها با ظاهری کاملا معمولی بیانگر نکته ای مهم هستند: موفقیت در زندگی نیازمند پیروی از الگوی مد و زیبایی رایج نیست. در کنار چنین مصاحبه هایی برند داو مقاله های متعددی برای معلم ها، والدین و فرزندان در زمینه مشکلات زیبایی و سلامت تهیه کرده است. به این ترتیب افراد به راحتی نسبت به جو کاذب زیبایی در حوزه مد آگاه خواهند شد.
آنچه از این کمپین می آموزیم: در زمینه بازاریابی و تبلیغات همیشه داستان سرایی کارساز نیست. گاهی اوقات باید قلم را زمین گذاشته و دست به عمل بزنیم. به این ترتیب با فعالیت تان به مخاطب نشان دهید که برای سلامت و وضعیت روحی اش اهمیت قائل هستید. این نوع فعالیت در دنیایی که اغلب برندها فقط به جنبه ظاهری ماجرا توجه دارند، برگ برنده شما محسوب می شود.
3. هَریز: به چالش کشیدن مردانگی از طریق بازاریابی محتوایی
هریز، برندی مشهور و پرطرفدار در زمینه تولید لوازم اصلاح صورت و مراقبت از موی آقایان است. نکته جالب در مورد این برند فروش محصولاتش به صورت آنلاین و از طریق برخی از فروشگاه های منتخب است. به این ترتیب آنها تصویری ویژه از خود در دنیای سلامت و زیبایی ارائه کرده اند.
یکی از اهداف این برند تبدیل فرآیند اصلاح صورت به فعالیتی لذت بخش و مرتبط برای همه افراد است. در این زمینه آنها بر روی گزینه مردانگی دست گذاشته اند. برند هریز مردانگی را براساس تعریف سنتی اینگونه بیان کرده است: داشتن قدرت فیزیکی، عدم توجه به احساسات و ناتوانی در درخواست کمک از دیگران.
به طور معمول مقالات سایت رسمی هریز جنبه علمی دارند. بر این اساس آنها در زمینه شیوه های تجربه اصلاح ساده تر و بهتر صورت توصیه های فراوانی را بر روی سایت شان قرار داده اند. اگر سری به کانال رسمی آنها در یوتیوب بزنید، محتوای هرچه مرتبط تر با کسب وکار این برند را مشاهده خواهید کرد. به عنوان مثال «شیوه های مراقبت پیشرفته از مو» و «چگونه با آرایشگر خود حرف بزنیم» از جمله ویدئوهای پربازدید این سایت است.
شاید در نگاه نخست هیچ بخش ویژه ای در فعالیت برند هریز وجود نداشته باشد. با این حال مخاطب آنها در ویدئوهای تبلیغاتی، مقالات و پست های شبکه های اجتماعی فقط مردها نیستند. درست اینجاست که هنرنمایی برند هریز مشخص می شود. آنها به خوبی از استفاده زنان از محصولات شان نیز آگاه هستند. به این ترتیب به هنگام تعامل با مشتریان آنها را نیز در یاد دارند. این توجه به طیف زنان و عبور از مردسالاری به مذاق بسیاری از مشتریان این برند و البته گروه های فمنیستی خوش آمده است. به همین خاطر آنها بسیاری از جوایز مربوط به احترام به حقوق برابر مردان و زنان را در سال های اخیر به دست آورده اند.
آنچه از این کمپین می آموزیم: داستان برندتان را در قالب محتوایی جذاب و بی طرف بیان کنید. در اینجا منظور من از بی طرفی عدم تمایل به نادیده انگاری گروهی خاص در تبلیغات تان است. به این ترتیب دامنه مخاطب های شما هرچه وسیع تر خواهد شد. اشتباه بسیاری از برندها عدم توجه به این نکته و حذف خودکار بسیاری از مشتریان بالقوه شان است. براساس مطالعه ای از سوی موسسه Demand Metric مخاطب ها نسبت به مشاهده محتوای برندهای بی طرف در بحث های تبعیض آمیز و فعال بر ضد آنها علاقه بیشتری از خود نشان می دهند.
4. باربیز: جذب افراد کهنسال با تبدیل شدن به تاثیرگذاری واقعی در اینستاگرام
محبوب ترین برند تولید عروسک به مانند بسیاری از ما در شبکه های اجتماعی حضور دارد. با این حال آنها به جای فعالیت بازاریابی در راستای جذب مخاطب هدف شان یعنی والدین، بچه ها و کلکسیونرها به شبکه های اجتماعی به مثابه ابزاری برای جلب نظر افراد کهنسال توجه دارند. به این ترتیب در اینجا شاهد تغییر سبک یک برند با مخاطب کاملا متفاوت هستیم. پشت این تغییر عمده نیز Mattel به عنوان شرکت مادر باربیز قرار دارد.
براساس مطالعه برند Mattel افراد کهنسال مایل به هدیه اسباب بازی هایی که بیانگر معنایی خاص اند، به فرزندان و نوه های شان هستند. بر این اساس برای جذب این بازار بالقوه برند باربیز شروع به تغییر جلوه برندش در کنار فعالیت برای جلب رضایت مشتریان ثابتش کرد. اگر اخیرا از مشاهده اسباب بازی هایی با محوریت اهمیت ازدواج برابری های جنسیتی و دیگر مباحث اجتماعی در کمپین های باربیز تعجب کرده اید، با آگاهی از تغییر استراتژیک آنها در زمینه ورود به بازاری تازه دیگر متعجب نخواهید بود.
با مشاهده تصاویر برند باربیز در اینستاگرام اسباب بازی های مشهور این برند را در موقعیت های کاملا واقعی مشاهده خواهیم کرد. چنین اقدامی به باربیز فرصت خلق موقعیت های کاملا متفاوت نسبت به جلوه سنتی اش را می دهد. در حقیقت با این کار باربیز فرصت نمایش مشکلات اجتماعی در قالب موقعیت های خلاقانه با اسباب بازی هایش را پیدا کرده است.
آنچه از این کمپین می آموزیم: در هر کسب وکاری که باشیم، هنر، جامعه و مسائل روز باید در اولویت مان باشند. به این ترتیب با بازنمایی آنها فرصت جلب نظر طیف وسیع تری از مخاطب ها را خواهیم داشت. در اینجا هدف فقط افزایش فروش نیست، بلکه معرفی برندمان به عنوان شرکتی دغدغه مند در حوزه جامعه و مشکلات جاری است.
5. شیسیدو: موفقیت با به اشتراک گذاری ویدئوهای بسیار کوتاه و به یاد ماندنی
شیسیدو یک شرکت تولید لوازم آرایشی و بهداشتی ژاپنی است. تخصص آنها در تولید و فروش محصولات فوق حرفه ای مراقبت از زیبایی و آرایش است. در اینجا شعار آنهاست که برای شان موفقیت به بار آورده: «توسعه نوآوری در زمینه زیبایی با احترام به اصول زیبایی سنتی ژاپنی.»
این برند به خوبی به اصول زیبایی اصیل ژاپنی در فعالیت های بازاریابی و تبلیغاتی اش وفادار مانده است. به این ترتیب با مشاهده پست های این برند در شبکه های اجتماعی و به ویژه اینستاگرام با بسیاری از المان های هنری و زیبایی سنتی فرهنگ ژاپن مواجه خواهید شد. جالب اینکه تمام این ویدئوها بسیار کوتاه هستند. اگرچه این کوتاهی به هیچ وجه جلوه ماندگار آنها را خدشه دار نمی کند.
آنچه از این کمپین می آموزیم: ویدئوهای کوتاه در عصر جدید مزیت مهمی برای برندها در حوزه بازاریابی و تبلیغات به حساب می آیند. اگر مایل به پیروی از الگوی برند شیسیدو هستید، هرگز ویدئوهای تان را طولانی تر از 60 ثانیه طراحی نکنید. مزیت اصلی ویدئوهای کوتاه علاوه بر سهولت بارگذاری در شبکه های اجتماعی علاقه بیشتر مخاطب به تماشای آنهاست.