همه چیز در دنیای کار خوب پیش نمی رود. با موج تعدیل نیرو، بازسازی تشکیلاتی و جابه جایی افراد که عموماً به واسطه چند شخص تصمیم گیرنده صورت می پذیرند، بسیاری از کارمندان با سقوط در زندگی حرفه ای خود مواجه می شوند. در این مواقع، بسیاری افراد در مورد دلایل ایجاد تشکیلات دچار سوء تفاهم می شوند و به ضرر خود کار می کنند؛ برخی دیگر به واسطه تغییرات تکنولوژی از دیگران عقب می مانند و سایر افراد در لحظه کاری را انجام می دهند که در آینده از آن پشیمان می شوند و در این میان راه بازگشتی وجود نخواهد داشت. صرف نظر از علل این اتفاقات، سقوط شغلی و حرفه ای همواره وجود دارد. در این شرایط چه باید کرد؟
دانشمندان بین المللی رکسانا باربلسکو (Roxana Barbulescu)، جنیفر توستی-کاراس (Jennifer Tosti-Kharas) و هرمینیا ایبارا (Herminia Ibarra)، در مورد چگونگی رفتار افراد در دوران سقوط شغلی به تحقیق پرداخته و به سه روایت اصلی در این زمینه دست یافته اند. این سه روایت شامل سقوط مارپیچی، جست وجوی ناتمام و انواع مختلف روایت های کشف اخلاقیات بودند که افراد با صحبت از آنها می توانند برای رسیدن به منطق ورای تجربه سقوط شغلی خود استفاده کنند.
سقوط مارپیچی: در این روایت ها، اتفاقات نشانه ای برای اتفاقات بدترِ پیش رو محسوب می شوند. افراد همچنان در مورد تجربه اخراج غیرمنتظره، رکود صنعتی و یا جایگزینی بی رحمانه صحبت می کنند و به دنبال فراموش کردن اتفاقات و حرکت به سمت آینده نیستند. اعتراضات مداوم آنها درباره اتفاقاتی که افتاده است، اجازه نمی دهد به تحلیلی جامع تر در مورد تجربه خود برسند.
جست وجوی ناتمام: در این روایت ها، تلاش افراد برای عبور از ماجرا و حرکت رو به جلو، گنگ و یا ناتمام به نظر می رسد. آنها بدون رسیدن به نتیجه، دست به پیشبرد ابتکاراتی نو، مانند کلاس های اضافه و یا سرمایه گذاری بر روی شبکه سازی می زنند. هسته اصلی شخصیت افرادی که روایت های سقوط مارپیچی و جست وجوی ناتمام را تعریف می کنند، مانند یک نیروی کار ضربه دیده است و به آنها برای عبور از مشکلات کمکی نمی کند.
روایت های کشف اخلاقیات: این روایت ها به راویان، فرصت حرکت رو به جلو و عبور از مشکلات را با حفظ پیوستگی و پایبندی اخلاقی ارائه می کنند و شامل نکات زیر می شوند:
عدالت و رهایی: این گونه روایت ها بی عدالتی صورت گرفته در اتفاقات را بیان و درعین حال به افراد برای رهایی از این تجربه تلخ کمک می کنند. در این گونه از روایت ها پندهایی وجود دارد که در آینده به آنها کمک خواهد کرد.
احتیاط: در این روایت ها به توصیف آموزه های سقوط می پردازند و از اقدامات احتیاطی صحبت می کنند که به عدم تکرار این اتفاق می انجامد. برای مثال، با توجه به دیدن اتفاقات از نزدیک، آن ها امیدوارند بتوانند مدیران بهتری برای کارمندان خود باشند.
دانایی: این روایت ها در مورد به دست آوردن چشم اندازی گسترده تر و یا بینشی عمیق صحبت می کنند که به آینده افراد کمک خواهد کرد. برای مثال آنها می توانند تغییر از کارمندی برای منفعت به یک رویه کارمندی که تنها برای سود نیست را توجیه و یا زمان بیشتری را با فرزندان خود سپری کنند.
شجاعت و بزرگ منشی: این گونه روایت ها به بزرگتر شدن اشخاص، شناسایی وظیفه کمک به دیگران، تبدیل شدن به یک شنونده بهتر و یا تشریح یک آگاهی جدید از استقامت درونی برای ادامه زندگی در شرایط سخت، کمک می کنند.
احتمالاً بیشتر افراد در طول زندگی خود سقوط شغلی و حرفه ای را تجربه می کنند. علاوه بر این، در این اوضاع اقتصادی توقع رخداد این شرایط بیش ازپیش است. اما شما می توانید نکات مثبتی را در این شرایط سخت در خود پیدا کنید. یک روایت که برای شما کارساز خواهد بود را پیدا و با استفاده از آن، به سمت روزهای بهتر حرکت کنید.