روز گذشته چند آمار جالب درباره اقتصاد ایران از سوی مرکز آمار در رسانه ها منتشر شد که یکی درباره میزان حق بیمه پرداختی توسط هر ایرانی در سال بود و دیگری درباره تعداد بیکاران باسواد. آمارهای رسمی که از آخرین سالنامه آماری کشور استخراج شده و می توان آن را چند روایت معتبر درباره اقتصاد ایران نامید؛ اینکه ایرانی ها سالانه چقدر پول بیمه می دهند؟ سرانه بیمه ای هر شخص ایرانی چقدر است؟ بیشترین تعداد بیکاران باسواد در ایران دارای چه مدرکی هستند؟ زنان یا مردان باسواد، کدام یک در کشور بیکارترند؟ کدام استان بیشترین و کمترین میزان بیکار باسواد را دارد؟
در تازه ترین گزارشی که مرکز آمار ایران از سرانه بیمه ای هر ایرانی اعلام کرده است، ایرانیان بیش از هر چیز برای خودرو و درمان، حق بیمه پرداخت می کنند و به عبارت دقیق تر، هر ایرانی سالانه مبلغ 267 هزار تومان حق بیمه برای انواع بیمه ها پرداخت كرده است. در این میان، بیشترین مبلغ بیمه ای پرداخت شده برای هر شخص ایرانی در سال ١٣٩٥ برای بیمه های شخص ثالث با ۹۶ هزار و ۶۰۰ تومان، بیمه درمان با ٧٠ هزار تومان و بیمه بدنه اتومبیل به مبلغ ١٢ هزار تومان بوده است.
اما در حالی هر ایرانی در سال 95 به طور سرانه مبلغ ٢٦٧ هزار تومان را به عنوان حق بیمه برای انواع بیمه ها پرداخت کرده است که این مبلغ در سال ١٣٨٥، برای هر ایرانی، مبلغ ٣٣ هزار و پانصد تومان بوده است. همچنین سرانه خسارت دریافتی بیمه ای هر ایرانی در سال ١٣٩٥، مبلغ ٢٢٣ هزار تومان بوده که البته این مبلغ برای سال ١٣٨٠، مبلغ ٢٤ هزار و ۹۰۰ تومان بوده است.
در عین حال، بیشترین درصد خسارات بیمه ای به کل خسارت های بیمه ای در سال ١٣٩٥، با ٤٣ درصد بیمه شخص ثالث، ٣١درصد بیمه درمان و ٥ درصد بیمه بدنه اتومبیل بوده است و خسارات بیمه درمان در کل خسارات بیمه ای در سال ١٣٨٠، ١٧ درصد و بیمه شخص ثالث ٥٣ درصد و بیمه بدنه اتومبیل ٧ درصد بوده است، لذا خسارت بیمه شخص ثالث در سال ١٣٩٥، نسبت به سال ١٣٨٠، در کل خسارات بیمه ای ١٠ واحد درصد و خسارت بیمه بدنه اتومبیل یک واحد درصد کاهش و بیمه درمان ١٥ واحد درصد افزایش یافته است.
بر اساس این گزارش، در سال ١٣٩٥ به طور سرانه هر ایرانی ١٠٠ هزار تومان برای بیمه شخص ثالث، ٧٤ هزار تومان برای بیمه درمان، ١٧ هزار و چهارصد تومان بیمه بدنه اتومبیل، ١٢ هزار و نهصد تومان حوادث راننده، ١١ هزار تومان بیمه عمر و ١٤ هزار و هفتصد تومان برای بیمه آتش سوزی پرداخته است.
همچنین ٣٨ درصد از حق بیمه های دریافتی بازار بیمه به بیمه شخص ثالث، ٢٨ درصد به بیمه درمان، ٧ درصد به بیمه بدنه اتومبیل و ٥ درصد برای بیمه حوادث راننده بوده، به عبارتی ٧٧ درصد از عایدی بازار بیمه کشور، متعلق به بیمه خودرو و درمان است که بیشترین حق بیمه ها در سال ١٣٩٥ بوده است.
لیسانسه ها بیشترین تعداد بیکاران را دارند
اما آمار جالب دیگری که روز گذشته منتشر شد، مربوط به تعداد بیکاران باسواد کشور و پراکندگی جغرافیایی آن در سطح استان ها بود. بر اساس این گزارش، بیکاران با تحصیلات عالی، آنهایی که دانشگاه رفته اند تا احتمالا شغل بهتر و با پرستیژ بالاتری پیدا کنند، بیشترین تعداد بیکاران در سال 95 را تشکیل داده اند. بیکاران با تحصیلات عالی (فوق دیپلم و لیسانس) که احتمالا نیروی کار ماهر هم به حساب می آیند، در آخرین سرشماری سراسری کشور یک میلیون و 131 هزار و 274 نفر بوده اند. این در حالی است که کل جمعیت 10 ساله و بیشتر بیكار با سواد 3 میلیون و 110 هزار و 938 نفر بوده است.
بعد از فوق دیپلم و لیسانسه ها، این مدرک دیپلم و پیش دانشگاهی است که بیشترین بیکار را در خود جای داده است. این مقطع تحصیلی 773 هزار و 855 بیکار دارد.
رتبه سوم و چهارم بیکاران باسواد به ترتیب به آنهایی تعلق گرفته است که مدرک راهنمایی و ابتدایی دارند. آنها به ترتیب 557 هزار و 231 بیکار و 408 هزار و 164 بیکار در خود جای داده اند.
احتمالا با توجه به آمار و ارقام مرکز آمار، کمترین بیکاری برای کسانی است که مدرک تحصیلی شان متوسطه بوده است. البته این اطلاعات به تنهایی به معنی بیشترین آمار بیکاری برای دانشگاه رفته ها نیست، یکی از دلایل بالا بودن این رقم در مقاطع تحصیلی فوق دیپلم و لیسانس، میزان فراوانی افرادی است که در این دسته از مدرک تحصیلی جای گرفته اند.
کدام استان بیشترین بیکار باسواد را دارد؟
طبق آمار آخرین سرشماری سراسری، استان تهران با داشتن 507 هزار و 846 بیکار باسواد، بیشترین تعداد از این گروه را به خود اختصاص داده است. تقریباً نیمی از بیکاران باسواد تهرانی، مدرک تحصیلی فوق دیپلم و لیسانس دارند. بعد از تهران این خراسان رضوی است که با 279 هزار و 375 بیکار باسواد در رتبه دوم این شاخص قرار گرفته است.
سمنان هم با 17 هزار و 162 بیکار باسواد، کمترین میزان بیکاران باسواد را در خود جای داده است. البته بالا و پایین بودن این آمار به معنی بالا بودن و پایین بودن نرخ بیکاری نیست، چراکه این آمار نسبت به کل جمعیت استان ها آورده نشده است.
همچنین بیکاری کل مردان باسواد به دو میلیون و 108 هزار و 412 نفر می رسد. تهران همچنان با 325 هزار و 412 نفر، بیکاران باسواد بیشتری را در خود جای داده است. سمنان هم با 11 هزار و 12 مرد بیکار باسواد در آخرین خانه جدول نشسته است.
تعداد زنان بیکار باسواد نیز در سرشماری سال 95، یک میلیون و 2 هزار و 525 نفر عنوان شده است. پایتخت باز هم با داشتن 182 هزار و 433 زن بیکار باسواد در صدر قرار گرفته و استان مرکزی با 6 هزار و 62 زن بیکار با سواد، کمترین میزان این گروه را در خود جای داده است.
بیش از ۴۶۰ هزار تصادف در سال ۹۵
اما سومین آماری که براساس آخرین سالنامه آماری کشور منتشر شده، به میزان تصادف و سوانح در ایران برمی گردد. چنانچه مرکز آمار اعلام کرده 469 هزار و 950 تصادف در سال 95 در کشور رخ داده که ٣ درصد از تصادف ها در لحظه وقوع، منجر به فوت شده و ٢٩ درصد از این فوت ها در تصادف های درون شهری رخ داده است.
در واقع، ٧٠ درصد تصادف ها در سال ١٣٩٥، درون شهری بوده است که نسبت به سال ١٣٩١ تغییر معنا داری نیافته است. همچنین ٢٠ درصد از تصادف های کشور در تهران، ١٠ درصد در خراسان رضوی، ٨ درصد در البرز، ٧ درصد در فارس و ٦ درصد در استان های خوزستان و آذربایجان شرقی رخ داده که جز استان های با تصادف بالا محسوب می شوند.
در عین حال، استان های چهارمحال بختیاری با ٤.٤ درهزار از تصادف های کشور، قزوین با ٦ در هزار، خراسان جنوبی با ٨ در هزار، کردستان با ٩ در هزار و کهگیلویه و بویراحمد، ایلام و هرمزگان با یک درصد از تصادف های کشور، کمترین میزان از تصادف های کشورها در سال ١٣٩٥ را به خود اختصاص داده اند.