پنج استان كرمانشاه، چهارمحال و بختیاری، ایلام، لرستان و خراسان شمالی، بیشترین نرخ تورم را در کشور تا پایان فروردین ماه امسال داشته اند. این خلاصه و عصاره تازه ترین گزارشی است که مرکز آمار ایران از جغرافیای تورم در ایران منتشر کرده و نشان می دهد که استان های غربی با ثبت تورم های بالای ١٠درصد، بالاترین نرخ تورم را تا فروردین ماه سال 97 به خود اختصاص داده اند. در واقع، از بین 31 استان کشور، پنج استان كرمانشاه، چهارمحال و بختیاری، ایلام، لرستان و خراسان شمالی تورم دو رقمی داشته اند و به ترتیب با نرخ های ١٠,٩درصدی، ١٠.٦درصدی، ١٠.٣درصدی، ١٠.٢درصدی و ١٠درصدی رکورددار بیشترین نرخ تورم تا پایان فروردین ماه گذشته بوده اند.
اما در این جغرافیای تورم، پنج استان كهگیلویه و بویراحمد، بوشهر، سیستان و بلوچستان، زنجان و فارس نیز به ترتیب با ثبت نرخ های ٦,٤درصدی، ٦.٥درصدی، ٦.٦درصدی، ٦.٧درصدی و ٦.٧درصدی در مقابل كمترین میزان تورم را داشته اند، اما این پنج استان، تنها استان های دارای تورم تک رقمی در ایران نبوده اند و تازه ترین گزارش مركز آمار ایران از تورم فروردین ماه امسال نشان می دهد كه نرخ تورم ٢٦ استان كشور تك رقمی بوده است.
به بیان بهتر، ١٨ استان کشور در فروردین ماه، تورمی كمتر از نرخ تورم میانگین ٨,١درصدی داشته اند. هشت استان نیز تورمی بین ٩.٩ تا ٨.١درصد را تجربه كرده اند و در مجموع، 26 استان کشور دارای تورم تک رقمی تا انتهای فروردین ماه امسال بوده اند. اما اینکه چرا در جغرافیای تورم استانی، استان های غربی، بالاترین میزان تورم را داشته اند، پرسشی است که ذهن را به فکر و تأمل وامی دارد، چراکه استان های غربی برخلاف استان های شرقی کشور که از معضل کم آبی و خشکسالی رنج می برند، دارای منابع آبی فراوان و بالطبع، ظرفیت بالقوه و بالا برای کشاورزی و دامداری هستند.
با این همه، توزیع تورم در جغرافیای استانی کشور تا پایان فروردین ماه امسال نشان می دهد که استان کرمانشاه با نرخ تورم ١٠.٩درصدی صاحب بیشترین و استان کهگیلویه و بویراحمد با نرخ تورم ٦.٤درصدی دارای کمترین میزان تورم در ایران بوده اند.
جغرافیای استانی تورم
تورم همواره جزء جدایی ناپذیر ساختار اقتصاد ایران در سال ها و دهه های گذشته بوده، اما برای نخستین بار در 40سال اخیر، نرخ تورم در ایران برای دو سال پیاپی تک رقمی مانده است، بنابراین ادامه این روند و حفظ این دستاورد ارزشمند به ثبات اقتصاد کلان ایران بسیار کمک می کند.
اما برای درک بهتر آنچه مرکز آمار از توزیع تورم در 31 استان کشور گزارش داده است، نیاز است نگاهی به صدر تا ذیل این گزارش بیندازیم.
تازه ترین گزارش مرکز آمار نشان می دهد که نرخ تورم کالاها و خدمات مصرفی خانوار در کل کشور در فروردین ماه امسال ٨,١درصد بوده است.
به گزارش مرکز آمار ایران، شاخص كل در فروردین ماه سال ١٣٩٧ برای کل کشور عدد ١١٢,٩ را نشان می دهد. بیشترین عدد شاخص در این ماه مربوط به استان کرمانشاه (١١٨.٧) و کمترین عدد شاخص مربوط به استان سیستان و بلوچستان (١٠٩.٧) است. بر این اساس، درصد تغییرات شاخص كل (نرخ تورم کالاها و خدمات مصرفی خانوار) در 12ماه منتهی به فروردین ماه سال ١٣٩٧ نسبت به دوره مشابه سال قبل برای خانوارهای کل کشور ٨,١درصد است. همچنین نتایج نرخ تورم استانی نشان می دهد بیشترین نرخ تورم 12ماهه در این ماه ١٠.٩درصد است که مربوط به استان کرمانشاه و کمترین نرخ تورم 12ماهه ٦.٤درصد و مربوط به استان کهگیلویه و بویراحمد است.
براساس این گزارش، شاخص كل در فروردین ماه سال ١٣٩٧ برای خانوارهای شهری عدد ١١٢,٩ را نشان می دهد. بیشترین عدد شاخص در این ماه مربوط به استان کرمانشاه (١١٨.٤) و کمترین عدد شاخص مربوط به استان زنجان (١٠٩.٩) است. درصد تغییرات نرخ تورم کالاها و خدمات مصرفی خانوار در 12ماه منتهی به فروردین ماه سال ١٣٩٧ نسبت به دوره مشابه سال قبل برای خانوارهای شهری ٨درصد است. همچنین نتایج نرخ تورم استانی نشان می دهد بیشترین نرخ تورم 12ماهه در این ماه ١١.١درصد است که مربوط به استان لرستان و کمترین نرخ تورم 12 ماهه ٦.٥درصد و مربوط به استان کهگیلویه و بویراحمد است.
مرکز آمار همچنین اعلام کرد شاخص كل در فروردین ماه سال ١٣٩٧ برای خانوارهای روستایی عدد ١١٢,٩ را نشان می دهد. بیشترین عدد شاخص در این ماه مربوط به استان کرمانشاه (١١٩.٨) و کمترین عدد شاخص مربوط به استان سیستان و بلوچستان (١٠٦.٧) است. درصد تغییرات نرخ تورم کالاها و خدمات مصرفی خانوار در 12ماه منتهی به فروردین ماه سال ١٣٩٧ نسبت به دوره مشابه سال قبل برای خانوارهای روستایی ٨,٣درصد است. همچنین نتایج نرخ تورم استانی نشان می دهد، بیشترین نرخ تورم 12ماهه در این ماه ١١.٥درصد است که مربوط به استان کرمانشاه و کمترین نرخ تورم 12ماهه ٤.٨درصد و مربوط به استان سیستان و بلوچستان است.