به قلم: غلامعلی رموی
کارشناس اقتصادی
امسال در شرایطی از سوی مقام معظم رهبری سال حمایت از خرید کالای ایرانی نام گرفت که برای پنجمین سال متولی شعار محوری کشور از سوی معظم له در حوزه اقتصاد و نظام معیشتی جامعه و مردم قرار گرفته است و این موضوع حساسیت و اهمیت نقش اقتصاد در جامعه و رونق آن را به عنوان یک الزام و اولویت مهم کشور نشان می دهد.
اهمیت این موضوع به حدی است که ایشان در موارد متعددی همگان را به استفاده از کالای داخلی به عنوان یک الزام مهم تشویق و ترغیب کردند و مسئولان را نیز به حرکت در این مسیر به شکل عملی سفارش نموده اند. ایشان الزامات توجه به کالای ایرانی و استفاده از آن را برای مردم و مسئولان به عنوان یک ضرورت مهم مورد تأکید قرار می دادند و تلاش داشتند این مطلب را در بین همگان جا بیندازند که مسیر توسعه کشور از بستر توجه و نگاه به اقتصاد درون زا و برون نگر می گذرد.
از سوی دیگر، ایشان در بیانات خود در موارد متعددی هم بنگاه های تولیدی را به ارائه محصول خوب و با کیفیت که قیمت آن نیز برای مردم قابل قبول باشد، سفارش می کردند، چراکه مصرف کننده داخلی حق دارد کالا و خدمتی را خریداری کند که از کیفیت، قیمت و خدمات قبل، حین و پس از فروش آن اطمینان داشته باشد.
از سوی دیگر تولید و عرضه کالای بنجل بی کیفیت و گران داخلی را نیز نشانی از اتلاف منابع و انرژی کشور می شمردند.
به نظر می رسد با نامگذاری سال 97به شعار خرید کالای ایرانی توجه زیادی از سوی مصرف کنندگان برای خرید کالای داخلی شروع خواهد شد و این توجه و اقبال عمومی را باید بنگاه های تولیدی و مسئولان قدر بدانند و تلاش کنند تا با برنامه ریزی های دقیق و مناسب روند تولید محصولات و ارائه خدمات به مصرف کنندگان داخلی را از نظر کیفیت و قیمت عادلانه مورد توجه جدی قرار دهند. قرار گرفتن شعار محوری سال بر خرید کالا ایرانی و تأکید رهبر انقلاب بر این موضوع نشان می دهد که حاکمیت حمایت همه جانبه خود را از حرکت چرخ های تولیدی داخلی انجام داده و اینک بنگاه های تولیدی کشور هستند که باید تمام تلاش و همت خود را بر این اصل قرار دهند که در این سال کیفیت و قیمت را به شکلی مورد توجه قرار دهند که خرید کالای داخلی برای مصرف کننده قانع کننده باشد.
برای حصول به نتایج مطلوب در این سال تولیدکنندگان و سیاستگذاران در این عرصه خصوصا وزارت صنعت، معدن و تجارت، سازمان برنامه و بودجه، وزارت امور اقتصادی و دارایی و همه ارکان ذی مدخل در این حوزه باید راهبردها و سیاست های خود را به شکلی هدف گذاری کنند تا جریان تولید با کمترین دغدغه بتواند به توسعه تولید و خدمت با کیفیت بیندیشد و دغه دغه های جاری خود را از نظر تغییر قوانین، مقررات، نظام بورکراسی دست وپاگیر اداری و کسب مجوزهای لازم و. . . نداشته باشد.
بنگاه های تولیدی لازم است از این فرصت به دست آمده برای حمایت از جریان مولد کشور حداکثر استفاده را برای جهش و رونق تولید برده و خود را برای یک تولید رقابتی آماده کنند. شاید دقت و توجه مسئولانه به کیفیت تولید و کاهش هزینه های سربار حداقل خواسته جامعه از متولیان تولید برای ایجاد یک تولید مناسب باشد.
جامعه مصرف کننده داخلی خرید کالای ایرانی را حتما برای خود افتخار می داند زمانی که احساس کند نظام تولید کشور از همه بضاعت های موجود خود برای تولید باکیفیت و مطلوب استفاده و تلاش کرده تا استانداردهای یک تولید خوب و مناسب را رعایت کند.
تولید کالای بی کیفیت و نامرغوب داخلی که بی توجهی و عدم پاسخگویی تولید کننده را به دنبال داشته باشد باعث ناامیدی و سرخوردگی جامعه خواهد شد، به عنوان نمونه ارائه و تحویل خودرو بی کیفیت و عدم ارائه خدمات پس از فروش مطلوب یا ارائه محصول با ضریب مصرف بالای انرژی یا عدم استحکام مناسب کالا و عدم پشتیبانی مطلوب خدمات، یا عدم اجرای تعهدات تولید کننده به مصرف کننده به عنوان آسیب های جاری نظام تولید نشانی است از عدم الزام تولید کننده داخلی به اقتصاد مقاومتی و نشانی است از اتلاف منابع ملی، نظام جمهوری اسلامی که بی شک سرخوردگی جامعه را به دنبال خواهد داشت. با نامگذاری سال 1397 به سال خرید کالای ایرانی حمایت قانونی و شرعی خود را برای حمایت از تولید داخلی بیش از پیش نشان داد و اینک مسئولیت بنگاه های تولیدی است که جامعه را به خرید کالای با کیفیت خود امیدوار کنند.
پیشنهاد می شود بنگاههای تولیدی داخلی به دور از هرگونه آمارگرایی غیر قابل قبول، در بازه های زمانی چهارماهه، عملکرد خود را در ارائه کالا و خدمات مطلوب و با کیفیت نسبت به قبل از طریق رسانه ملی و مطبوعات به قضاوت بگذارند تا نشان دهند که مردم نسبت به سال های قبل چه میزان از تلاش های آنها در ارائه محصولات مناسب رضایت دارند و آنها چه میزان تلاش کرده اند تا جایگاه نظام تولید کالا و خدمت را در بنگاه خود ارتقا و نشان دهند که چگونه موفق شده اند به شکل ملموس زمینه های رغبت جامعه را به مصرف کالای داخلی فراهم کنند.
در سال جاری قصد دارم در هر مطلب زوایه ای از شعار محوری سال را مورد بررسی و تحلیل قرار داده و اهمیت و حساسیت آن را در معرض قضاوت جامعه قرار دهم.