تبلیغ برای معرفی جاذبه های گردشگری در آستانه سفرهای نوروزی در سطوح منطقه ای، ملی و گاه فراملی مورد توجه قرار می گیرد؛ اما سنجش اثربخشی تبلیغات در ضریب اقامت گردشگران کمتر ارزیابی می شود.
به گزارش ایرنا هدفگذاری در فرآیند تبلیغاتی بیشتر سازمان ها و شرکت ها گم شده است و در اکثر مواقع تصمیم گیری درمورد انتخاب مجرا و پیام تبلیغاتی، بدون بررسی های کافی اتخاذ می شود تا با وجود صرف هزینه های هنگفت، بهره وری در این زمینه زیرسوال برود.
در چنین شرایطی تبلیغ دهنده بدون اطمینان لازم از اثربخشی تبلیغات خود، برای آن هزینه های بسیاری صرف می کند و از طرف دیگر مشاوران و شرکت های تبلیغاتی نیز کمتر در مقام پاسخگویی در مقابل عملکرد خود قرار می گیرند زیرا از ابتدا برای تبلیغ دهنده مشخص نبوده که هدف از صرف هزینه برای تبلیغ چه بوده است.
کارشناسان بر این عقیده هستند که تبلیغات اثربخش و مبتنی بر ظرفیت های مناطق باید به افزایش ضریب اقامت مسافران در اقامتگاه ها و هتل بینجامد تا تجارت، درآمد و کارآفرینی در کسب و کار های محلی نیز شاهد رشد روزافزون باشد.
یک کارشناس گردشگری معتقد است که در برخی موارد مناطقی که دارای ظرفیت گردشگری بازار هستند با یک هدفگذاری نسنجیده به تبلیغات برای جذب گردشگران در بخش های دیگر از جمله گردشگری طبیعت، تاریخی، سلامت و ... روی می آورند و در حقیقت هدف را در تبلیغات گم می کنند.
رحیم یزداندوست افزود: آذربایجان غربی از یک سو به دلیل قرار گرفتن در امتداد مرزهای ایران با سه کشور همسایه و وجود بازارهای مرزی دارای ظرفیت های گردشگری بازار است و از سوی دیگر 2 اثر ثبت شده جهانی شامل تخت سلیمان و قره کلیسا و بیش از یکهزار و 500 اثر ثبت شده ملی دارد.
به گفته وی برنامه ریزی برای تبلیغات اثربخش با توجه به این ظرفیت های گردشگری باید به افزایش ضریب اقامت مسافران در مراکز اقامتی این استان منجر شود و مسئولان نیز به جای ارایه آمار بازدید از مراکز گردشگری به سنجش ضریب اقامت بپردازند.
وی با تاکید بر اینکه تبلیغات سنتی از طریق شرکت های تبلیغاتی که بر اساس تجربه و به صورت اتفاقی انجام می شود، نتیجه ای در پی نخواهد داشت، ادامه داد: تبلیغ کنندگان در بخش گردشگری باید از کارشناسان دانشگاهی استفاده کنند و برنامه ریزی علمی هدفمند و سنجش نتایج تبلیغ پس از اجرا را نیز مورد توجه جدی قرار دهند.