فرصت امروز: به گفته وزیر نیرو، ایران طی ۵۰ سال اخیر دو درجه گرم تر شده و در کنار افزایش 50 میلیونی جمعیت، ۵.۴ میلی متر در این مدت تبخیر و تعرق افزایشی داشته و هر سال نیز ۱.۱ میلی متر کاهش بارش داشته است.
رضا اردکانیان شنبه شب در برنامه «نگاه یک» با بیان اینکه ما باید به یک سازگاری با اقلیم رو بیاوریم و به جای ستاد مقابله با خشکسالی، ستاد سازگاری با خشکسالی تشکیل دهیم، اعلام کرد که سال 97 خشک تر از امسال و خشک ترین سال در ۴۷ سال اخیر خواهد بود. به گفته اردکانیان، مقایسه وضعیت حاضر با وضعیت گذشته نشان میدهد استفاده از کلمه بحران برای توصیف وضعیت کنونی آب در کشور چندان پربیراه نیست.
او با اشاره به اینکه در منطقه فلات مرکزی نیز در ۵۰ سال اخیر، خشک ترین سال را تجربه می کنیم، ادامه داد: خشکی و نیمه خشکی جزو شرایط اقلیمی ماست. ما باید با این سازگار شویم تا روند توسعه کشور را حفظ کنیم و به رشد 8 درصد برسیم، لذا باید توسعه آب محور داشته باشیم.
به گفته اردکانیان، هم اکنون بیش از ۴۶ هزار سد بزرگ در دنیا در دست بهره برداری است که نیمی از آنها در کشور چین است، ولی تعداد قابل ملاحظه ای از این سدها در نیمه دوم قرن بیستم ساخته شده و کشورها در زمانی خاص منابع خود را برای ساخت سدها اختصاص داده اند.
وزیر نیرو معتقد است اگر دریاچه ارومیه دچار مشکل شده، به دلیلی مجموعه ای از عوامل بوده نه فقط سدسازی، بلکه بر اثر برداشت بی رویه از منابع آب، فقدان طرح آمایش سرزمین و جمعی از اقدامات و رفتارهای نادرست در حوضه بوده است.
همچنین بررسی ها نشان می دهد ارتفاع کل ریزش های جوی از ابتدای مهر تا پایان دی ماه، یعنی چهار ماه نخست سال آبی جاری، 39.5 میلی متر گزارش شده که نسبت به میانگین بلند مدت (99.2 میلیمتر)، 60 درصد کاهش یافته است.
به گزارش ایرنا، بارندگی های چهار ماه اخیر نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته که 55.3 میلی متر بود، نیز 28.6 درصد کاهش داشته است. بر اساس آمارهای شرکت مدیریت منابع آب ایران، حجم بارش ها در چهار ماه نخست سال آبی جاری، 65میلیارد و 97 میلیون مترمکعب گزارش شده است.
گفتنی است سال آبی از ابتدایی مهرماه هر سال آغاز می شود و تا 31 شهریور سال بعد ادامه می یابد. به طور کلی، ایران دارای شش حوضه آبریز اصلی است که این حوضه ها شامل «دریای خزر»، «خلیج فارس و دریای عمان»، «دریاچه ارومیه»، «فلات مرکزی»، «مرزی شرق» و «قره قوم» است. بارش ها امسال نسبت به سال آبی گذشته در همه حوضه ها کاهش یافته و نسبت این کاهش ها از 2.4 درصد در حوضه دریای خزر تا 72.3 درصد در حوضه مرزی شرق در نوسان است.
بیشترین کاهش بارندگی ها مربوط به حوضه مرزی شرق است که با 1.3 میلی متر ارتفاع، نسبت به دوره مشابه پارسال که 4.7 میلی متر بود، 72.3درصد و نسبت به متوسط دراز مدت که 30.9 میلی متر بود، 95.8درصد کاهش داشت. بعد از حوضه «مرزی شرق»، حوضه آبریز «فلات مرکزی» با بیشترین افت بارش روبه رو شد که با 12.8 میلی متر ارتفاع، نسبت به پارسال که 29.5 میلی متر بود، 56.3 درصد و نسبت به متوسط درازمدت که 59.4 میلی متر بود، 78.5 درصد کاهش یافت.
«خلیج فارس و دریای عمان» نیز از دیگر حوضه هایی است که در سال آبی امسال شاهد بارش های کمتری نسبت به قبل از آن بود؛ از ابتدای سال آبی 97-96 تا پایان دی ماه، ارتفاع بارش ها در این حوضه آبریز 52.7میلی متر گزارش شد که نسبت به سال آبی قبل از آن که 77.1 میلی متر بود، 334.6 درصد و نسبت به میانگین دراز مدت که 164.8 میلی متر بود، 68درصد کاهش یافت.
حوضه آبریز «دریاچه ارومیه» از نظر کاهش بارندگی ها در رتبه چهارم قرار گرفت؛ از ابتدای سال آبی جاری تاکنون ارتفاع بارش ها در این حوضه آبریز 94.8 میلی متر گزارش شد که نسبت به سال آبی قبل از آن که 110.1میلی متر بود، 13.9 درصد و نسبت به متوسط 49 ساله نیز که 125.5 میلی متر بود، 24.5 درصد افت کرد. حوضه آبریز «قره قوم» نیز تاکنون شاهد کاهش بارندگی بوده است؛ به این شکل که ارتفاع بارندگی ها در این حوضه آبریز تاکنون 16.3 میلیمتر بوده که نسبت به دوره مشابه پارسال که 18.2 میلی متر بود، 10.4 درصد و نسبت به متوسط 49 سال گذشته که 63.3 میلی متر بود، 74.2درصد کاهش داشته است.
کمترین کاهش میزان بارندگی ها تاکنون به حوضه «دریای خزر» اختصاص دارد؛ این حوضه آبریز از ابتدای سال آبی جاری تاکنون 144.8 میلی متر بارندگی داشته که نسبت به دوره مشابه پارسال که 148.3 میلی متر بود، 2.4درصد کاهش داشته است؛ علاوه بر این بارندگی در این حوضه آبریز نسبت به متوسط 49 سال گذشته که 196.3 میلی متر بود، 14.5درصد کاهش داشته است.