رئیس جمهور، وظیفه همه مسئولان را خدمت به دین، انقلاب، کشور و مردم دانست و با بیان اینکه اگر با جان بپذیریم مردم همه کاره کشورند، مسائل حل می شود، گفت که ما ملت بزرگی داریم. معصوم نیستیم و همه مسئولان قابل نقد هستند.
به گزارش «فرصت امروز» به نقل از خبرگزاری ها، دکتر حسن روحانی روز گذشته در دیدار وزیر و معاونان وزارت اقتصاد گفت: همه جا برخی از خواسته ها و تجمع مردم سوءاستفاده می کنند، اما مردم بحق می گویند ما را ببینید، به حرف مان گوش کنید و به خواست ما عمل کنید.
مهم ترین صحبت های رئیس جمهور به این شرح است:
* مردم باید بتوانند از تمام مسئولین کشور انتقاد کنند. انتقاد حق مردم است، چراکه صاحب کشور هستند و تمام افتخار ما مسئولین این است که نماینده مردم هستیم و امانتدار امور کشور از سوی مردم می باشیم، لذا مردم حق دارند در کارهای ما نظارت کرده و انتقاد کنند.
* نباید کسی را نفی کرد، باید توجه داشت که نفی وضع موجود خطرناک اما نقد وضع موجود سازنده است.
* حوادث چند روز گذشته تجربه ای برای مردم و نسل جوان و کسانی بود که زندگی بهتر می خواهند. بعضی ها تصور می کنند مردم فقط پول و اقتصاد می خواهند، اما آیا کسی حاضر است ماهیانه پول قابل توجهی دریافت کند، اما به طور مثال شبکه مجازی کاملاً مسدود باشد یا در تردد با خودرو و رفت و آمد به بیرون از خانه با محدودیتی مواجه بوده و حتی حق حرف زدن نداشته باشد. مگر می شود آزادی و زندگی مردم را با پول خریداری کرد، چرا عده ای آدرس غلط می دهند و این توهین به مردم است. مردم مطالباتی دارند که بخشی از آن اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و امنیتی است و باید همه این مطالبات مورد توجه قرار بگیرد.
* اگر به دنبال رفع مشکل بیمه بانک ها، بازار سرمایه و مالیات هستید، ابتدا باید فرهنگ لازم در این زمینه شکل گیرد. اگر مردم متوجه باشند که مالیات جزء ضروریات زندگی است و با پرداخت آن مشکل جامعه و بخشی از مردم حل می شود، بدون تردید راحت تر مالیات می پردازند و در چنین جامعه ای شاهد امنیت، رفاه و آرامش بیشتری خواهیم بود.
* مهم ترین رکن اقتصاد بازتوزیع درست درآمدهایی مثل مالیات و زکات است و معتقدم بخشی از مالیات باید در بودجه باشد و بخشی از آن در همان جامعه بازتوزیع شود.
* در لایجه بودجه سال ۱۳۹۷ تبصره هایی پیش بینی کردیم که فقر مطلق را از بین ببریم و اگر نمایندگان مجلس نخواهند پای آن بایستند و دست دولت را ببندند، یا باید راه حل جایگزین بهتری ارایه دهند یا خودشان پاسخگوی مردم باشند. دولت صدها ساعت جلسه و کار کارشناسی انجام داده و تبصره هایی برای رفع مشکلات کشور تنظیم کرده است.
* به امور نمایندگی مجلس اشراف کامل دارم و رشته تخصصی ام نیز حقوق و قانون اساسی است. طبق قانون اساسی مسئول مستقیم برنامه و بودجه در کشور شخص رئیس جمهور است. البته قبول داریم که مجلس هم باید نظراتی در این حوزه داشته باشد، اما نه اینکه اصل بودجه را زیر سوال ببرد.
* اصلاح قیمت ها را انجام ندهید و مبلغ مالیات هم افزایش نیابد و در مقابل خواهان افزایش حقوق و رسیدگی به فقرا هستند، اگر روی حرف اول شان تأکید دارند، پس بخش دوم ادعاها شعار می شود. مشکلاتی مانند اشتغال و فقر با شعر و شعار حل نمی شود و ما خواهان راه حل هستیم.
* همچنان که دولت باید در اتاق شیشه ای باشد مجلس شورای اسلامی و دیگران هم باید در اتاق شیشه ای قرار بگیرند و تصمیماتی که اتخاذ می شود بایستی به طور شفاف به مردم توضیح داده شود و مردم باید قضاوت کنند.
* مردم از صدا و سیما هم استفاده می کنند اما نباید عده ای بخواهند که شبکه های مجازی که به خاطر شرایط خاص چند روزی مسدود شده برای همیشه مسدود باشد. با این کار بیش از صد هزار نفر شغل خود را در یک هفته اخیر از دست داده اند و ما باید به فکر زندگی و راحتی مردم باشیم.
* در طول ۱۰ سال گذشته فراز و نشیب های زیادی در حوزه اقتصاد وجود داشته است. اینکه رشد اقتصادی در سال های۹۰ و ۹۱ جمعاً حدود منفی ۱۰ بوده، اما در سال ۹۵ به رشد مثبت ۱۲درصد می رسد و تورم ۴۵درصد آن دوران اکنون یک رقمی شده و در آن دوران حدود ۶ – ۷ سال اشتغال خالص صفر بوده و این میزان اکنون به ۷۰۰ هزار رسیده است و همچنین درآمد ارزی در سال ۹۰ که ۱۶۵ میلیارد دلار بوده در سال ۹۴، ۷۷ میلیارد دلار می شود، فراز و نشیب هایی است که برای مردم و سرمایه گذاران می تواند گیج کننده باشد.
* با توجه به فراز و نشیب های موجود در حوزه اقتصاد، مردم باید به خوبی بدانند که کشور در چه شرایطی بوده و از چه وضعیتی در حال عبور است و اوضاع منطقه و بازار جهانی چگونه است. ضمن اینکه در نوسانات اقتصادی بسیار مهم است که چه تصمیماتی اتخاذ می شود.
* اگرچه اشکالاتی ممکن است در مسیر تحولات اقتصادی کشور وجود داشته باشد، اما با توجه به رشد شاخص های اقتصادی باید به مردم توضیح داده شود که مسیر درستی در حوزه اقتصاد طی شده است.
* در بودجه ۹۷ که بودجه شفاف تری از سایر بودجه های کشور است، کاملاً مشخص کردیم که اگر قرار است اصلاح قیمتی داشته باشیم، صرفاً برای اشتغال هزینه خواهد شد و آن را در سایت گذاشته و به مردم گزارش خواهیم داد. اگر مجلس همکاری و همراهی لازم را در این زمینه داشته باشد، باید تصمیماتی را که گرفته شده ادامه دهیم و معتقدم در سال ۹۷ با بودجه ای که تقدیم مجلس شده اقدامات خوبی را در مسیر بهتر شدن زندگی مردم، شاهد خواهیم بود.
* مردم بدانند برای اینکه زندگی بهتر داشته باشیم باید فضای کشور آرام باشد و ناآرامی این فضا را بهم می زند. در آرامش و امنیت است که مردم و سرمایه گذاران می توانند سود قابل قبولی از سرمایه گذاری را برای خود محاسبه کنند و در این مسیر لازم است سرمایه گذاری را تسهیل کرده و راه های ارایه مجوز سرمایه گذاری کوتاه تر شود.
* بانک ها نقش اساسی در رشد اقتصادی ایفا می کنند، اما با برخی اقدامات خود را گرفتار و بدهکار بانک مرکزی کرده اند و بعضاً سرمایه های خود را به اموال غیرمولد تبدیل می کنند که با این کار در حقیقت سرمایه های خود را منجمد کردند و با چنین اقداماتی مشخص است که نمی دانند چگونه از پول و سرمایه ای که در اختیارشان هست استفاده کنند. بانک ها سرمایه ها را برای کمک به اقتصاد آزاد کنند.
* در حوزه بیمه و مالیات باید اقدامات بزرگی صورت گیرد؛ اولاً اینکه همه باید مالیات بپردازند و هیچ استثنایی را نمی توان پذیرفت که چطور فلان آستان یا دستگاه مالیات نمی پردازد. همه باید مالیات بدهند، حتی آنهایی که طبق قانون برای چند سال از پرداخت مالیات معاف می شوند، باید مالیات شان مشخص شود اما دریافت نکنند ولی مهم است که میزان مالیات آنها محاسبه شود. مالیات باید فرهنگ عمومی شود حتی اگر حداقلی باشد.
* مالیات باید گسترش یابد، اما باید به گونه ای برنامه ریزی شود که فشاری هم به مالیات دهندگان وارد نشود ضمن اینکه باید از کسانی که با درآمد و ضرر ناگهانی مواجه می شوند، مالیات عادلانه ای گرفته شود لذا سیستم مالیاتی کشور باید در هر شرایطی، شرایط آن زمان را در نظر بگیرد.
* اگر در حوادثی مانند زلزله، خشکسالی، سیل، مردم دچار مشکل می شوند، بهترین راه حل، بیمه است. فرهنگ بیمه باید توسعه یابد تا زندگی مردم از حوادث کمتر آسیب ببیند و بیمه ها هم باید تلاش کنند هزینه هایشان راکاهش داده و سود معقولی برای خود در نظر بگیرند. امروز باید بیمه خصوصی را تشویق و شرایط رقابتی بین آنها ایجاد کرد تا مردم بتوانند انتخاب های متعددی داشته باشند. بیمه بهترین شیوه جبران خسارت است و باید توسعه داده شود.
* با شفافیت، فساد از بین می رود و رقابت سالم و امید به وجود می آید و بسیاری از نقدها و اعتراضات مردم از بین می رود. لذا باید دست به دست هم داده و متحدتر باشیم و در شرایط حساس کنونی منافع ملی را در نظر بگیریم. در این شرایط حساس حزب و جناح اولویت ندارد، بلکه ملت ایران، نظام، انقلاب، آرامش و امنیت اولویت اصلی است و امروز بایستی بیشتر از همیشه به فکر مردم باشیم.