مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی اعلام کرد برخلاف ادعای دولت، میزان وابستگی لایحه بودجه ۹۷ به درآمدهای نفتی نسبت به بودجه سال ۹۶ افزایش یافته است.
به گزارش «فرصت امروز»، مرکز پژوهش های مجلس در این گزارش که با عنوان «بررسی لایحه بودجه سال ۱۳۹۷ کل کشور» منتشر شده است، آورده است که به رغم دستیابی به صادرات حدود ۲.۶ میلیون بشکه در روز برای نفت خام و میعانات گازی در سال جاری و چشم انداز مثبت رشد اقتصادی در سال آتی به نظر می رسد برخی اقلام درآمدی ازجمله درآمدهای مالیاتی، به طور کامل محقق نشده و در نتیجه می توان گفت منابع بودجه عمومی دولت در لایحه بودجه سال ۱۳۹۷، دچار بیش برآوردی است.
این گزارش تصریح می کند منابع مالیاتی در لایحه بودجه سال ۱۳۹۷ نسبت به قانون بودجه سال ۱۳۹۶، بیش از ۱۰درصد و نسبت به پیش بینی عملکرد سال جاری حدود ۲۰ درصد افزایش یافته است. مقدار در نظر گرفته شده درآمدهایی مالیاتی حدود ۱.۲۸۷ هزار میلیارد ریال است که انتظار می رود حدود ۱.۲۴۱ هزار میلیارد ریال آن محقق شود.
مرکز پژوهش های مجلس در این گزارش تصریح می کند مجموع منابع نفتی (با احتساب منابع برداشت شده از صندوق توسعه ملی) در لایحه بودجه سال ۱۳۹۷ نسبت به قانون بودجه سال ۱۳۹۶، حدود ۱۰درصد رشد داشته و به بیش از ۱.۳۳۳ هزار میلیارد ریال رسیده است که با توجه به وضعیت بازار نفت تحقق آن دور از دسترس نیست.
گزارش حاضر کسری بودجه بدون نفت را در لایحه بودجه سال ۱۳۹۷، حدود ۱۳۷۹ هزار میلیارد ریال برآورد می کند و اذعان می دارد که علاوه بر این، وابستگی بودجه به نفت در لایحه بودجه سال ۱۳۹۷ نسبت به قانون بودجه سال ۱۳۹۶ به میزان ۱ واحد درصد افزایش یافته است و به ۳۶درصد رسیده است.
این گزارش خاطرنشان می کند که در مجموع با ملاحظه شرایط اقتصادی کشور و عدم قطعیت هایی که در تحقق منابع بودجه عمومی کشور (ازجمله درآمدهایی مالیاتی و سایر درآمدها) وجود دارد لازم است در تصویب ردیف های درآمدی بودجه در مجلس شورای اسلامی دقت شود و مجلس شورای اسلامی ضمن پرهیز از افزایش منابع پیش بینی شده در ردیف های بودجه ای سازوکاری پیشنهاد کند تا بخشی از مصارف بودجه عمومی تا وصول قطعی منابع به تأخیر افتد.
سهم هر ایرانی در بودجه سال آینده چقدر است؟
همچنین نگاهی به جزییات بودجه سال آینده نشان می دهد مصارف عمومی در لایحه بودجه ۹۷، رقمی نزدیک به ۳۹۴ هزار میلیارد تومان بوده که سهم سرانه هر ایرانی نزدیک به ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان است. در واقع، دولت دوازدهم برای هر ایرانی رقمی نزدیک به 4 میلیون 800 هزار تومان در نظر گرفته است که معادل ماهیانه آن حدود 408 هزار تومان می شود.
بر اساس جدولی که از ارقام لایحه بودجه سال آینده به دست آمده، سهم تقریبی هر ایرانی در سال 97 در موضوع قانون گذاری 9200 تومان، در امور قضایی 110 هزار تومان و در امور دفاعی 425 هزار تومان است. همچنین برای قسمت آموزش به ازای هر یک از شهروندان، 346 هزار تومان، در موضوع بهداشت 159 هزار تومان و در بخش درمان 540 هزار تومان در نظر گرفته شده است.
اما بیشترین منابع تخصیص یافته به ازای هر ایرانی در بخش رفاه اجتماعی در قالب بیمه ها و امور حمایتی بوده که رقم آن نزدیک به 980 هزار تومان است. همچنین در بخش عمران و مسکن سهم هر ایرانی در سال 97 از منابع بودجه رقمی نزدیک به 42 هزار تومان است. این جدول نشان می دهد که اگر کل درآمدهای دولت مانند منابع حاصل از نفت و مالیات بین مردم توزیع شده و دولت به طور کامل تعطیل شود، سهم هر ایرانی در سال 97 از این منابع رقمی نزدیک به 5 میلیون تومان خواهد بود.