روز دوشنبه شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران ۴۶ واحد رشد کرد و به رقم ۸۴ هزار و ۶۱۱ واحدی رسید. همچنین شاخص کل هم وزن با ۱۶ واحد افت تا رقم ۱۷هزار و ۳۱۲ واحدی پایین رفت. در معاملات سومین روز هفته ملی صنایع مس ایران، پالایش نفت بندرعباس و پالایش نفت تهران به ترتیب با ۳۶، ۲۴ و ۱۸ واحد تأثیر مثبت بیشترین نقش افزاینده را روی دماسنج بازار سهام بر جای گذاشتند، اما در طرف مقابل آسان پرداخت پرشین، صنایع پتروشیمی خلیج فارس و به پرداخت ملت سعی کردند شاخص کل را به سمت پایین هدایت کنند.
روز دوشنبه آیفکس نیز با رشد ۷.۱ واحدی روبه رو شد و به رقم ۹۲۱.۹ رسید. ارزش معاملات فرابورس ایران رقم ۱۶۳میلیارد تومان را تجربه کرد و حجم معاملات به رقم ۱۹۷میلیون سهم و اوراق مالی رسید. از جمله نمادهای تأثیرگذار در آیفکس پتروشیمی زاگرس، تولید برق عسلویه مپنا و فولاد هرمزگان جنوب بودند.
عوامل روند منفی گروه رایانه
در سومین روز معاملات بورس اوراق بهادار در این هفته نمادهایی در گروه رایانه و فعالیت های وابسته به آن بیشترین تأثیر کاهنده را روی دماسنج بازار سهام بر جای گذاشتند، اما در طرف مقابل خودرویی ها، فلزات اساسی و نفتی ها نسبت به روزهای گذشته روند رو به رشدی را تجربه کردند. از جمله عوامل روند منفی گروه رایانه و فعالیت های وابسته می توان به شنیده های مربوط به کاهش کارمزد تراکنش ها اشاره کرد که شرکت هایی همچون به پرداخت، آپ، رکیش و رتاپ را تحت تأثیر قرار داد. این در حالی است که این گروه جزو مستعدترین صنعت ها برای رشد در سال ۱۳۹۶ بود.
روز دوشنبه در گروه فرآورده های نفتی، اما عمده سهم ها حدود یک درصد رشد کردند و تعدادی نیز با روند کاهشی در قیمت پایانی همراه بودند. در این گروه ۱۶میلیون سهم به ارزش بیش از ۵میلیارد تومان مورد دادوستد قرار گرفت. در گروه خودرو نیز ۹۳میلیون سهم به ارزش حدود ۱۰میلیارد تومان در ۹هزار و ۶۴ نوبت دادوستد شد. در این گروه عمده نمادها حدود یک الی دو درصد رشد کرده اند و تعدادی نیز با کاهش قیمت پایانی مواجه شدند. با این حال همچنان سایه منفی سخنان ترامپ در مورد برجام و اقدام های پیش بینی نشده وی روی معاملات بازار سهام سنگینی می کند و موجب کاهش حجم معاملات شده است. هر چند سردرگمی و سکون حقوقی ها در بازار سهام، اصلی ترین عامل رکود این روزهای بازار سهام عنوان می شود.
آسیا سیر ارس 1200 ریال قیمت خورد
میانه هفته معاملاتی جاری فرابورس ایران میزبان پنجمین عرضه اولیه خود از ابتدای امسال قرار گرفت که طی آن 10درصد از سهام شركت آسیا سیر ارس به روش ثبت سفارش به روی تابلو معاملات رفت و هر سهم این شرکت 1200 ریال کشف قیمت شد.
شرکت آسیا سیر ارس با نماد معاملاتی «حآسا» اواخر اردیبهشت ماه سال جاری در گروه حمل ونقل، انبارداری و ارتباطات درج شده و دارای 800میلیون سهم است که امروز دوشنبه 17 مهرماه 10درصد از آن معادل 80میلیون سهم عرضه اولیه شد. درحالی که دامنه قیمتی این عرضه در روش ثبت سفارش از مبلغ یک هزار و 150 تا یک هزار و 200 ریال تعیین شده و تعداد سهام قابل خریداری توسط هر شخص حقیقی و حقوقی نیز حداکثر 850 سهم در نظر گرفته شده بود، اما در پی استقبال چشمگیر متقاضیان و حضور 126هزار و 500 خریدار، این عرضه در سقف دامنه قیمتی به فروش رسید و به هر کد معاملاتی 632 سهم تخصیص یافت.
این شرکت که در زمینه حمل ونقل ریلی، بارگیری، تولید، خریدوفروش، نگه داری و تعمیرات واگن، تأمین تجهیزات مورد نیاز راه آهن و صادرات و واردات کلیه کالاهای مجاز مرتبط با فعالیت شرکت به فعالیت مشغول است، برای سال مالی منتهی به 29 اسفندماه 96 سود هر سهم را پس از کسر مالیات 78 ریال پیش بینی کرده است که از این میزان در گزارش سه ماهه فصل بهار 15 ریال معادل 19درصد از این رقم را پوشش داده است.
مهران برومند مدیرعامل شرکت آسیا سیر ارس در بیست و نهمین نشست خبری یک دیدار، یک عرضه با اشاره به اینکه شرکت در بین 28 شرکت حمل ونقل باری در کشور، رتبه چهارم را در زمینه میزان حق دسترسی که به راه آهن پرداخت می کند، داراست اعلام کرده که 33درصد حمل ونقل های شرکت آسیا سیر ارس به محصولات فولاد مبارکه، 33درصد به فولاد هرمزگان و 33درصد نیز به محصولات مس سرچشمه و دیگر شرکت ها اختصاص دارد و واگن های «حآسا» عمدتا ساخت روسیه، اوکراین و ایران بوده و بخشی از این واگن ها نیز توسط کشور هند ساخته شده اند.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@journalist.com