در نخستین روز معاملات بورس تهران در هفته جاری دماسنج بازار سهام 304 واحد افت کرد و در رقم ۸۵ هزار و ۵۱۴ واحدی جای گرفت. نمادهای پالایش نفت تهران، سایپا، ایران خودرو و فولاد مبارکه اصفهان به ترتیب با ۴۴، ۴۴، ۴۱ و ۳۵ واحد تاثیر منفی بیشترین نقش کاهنده را روی دماسنج بازار سهام گذاشتند، اما شرکت ارتباطات سیار ایران، کشتیرانی ایران و گسترش نفت و گاز پارسیان جزو نمادهایی بودند که تلاش کردند شاخص کل در تراز بالاتری بایستد.
آیفکس نیز ۱۲.۷واحد افت کرد و تا رقم ۹۴۸.۳ پایین آمد. نمادهای فولاد هرمزگان جنوب، سهامی ذوب آهن اصفهان و پتروشیمی مارون سه نمادی بودند که بیشترین تاثیر کاهنده را روی نوسانات شاخص کل فرابورس داشتند. ارزش معاملات فرابورس ایران در نخستین روز معاملات این هفته به رقم ۳۴۱میلیارد تومان رسید که این رقم ناشی از دست به دست شدن بیش از ۸۰۳ میلیون سهم و اوراق مالی قابل معامله طی ۱۲۱ هزار و ۲۲۳ نوبت دادوستد بود.
فشار فروش در گروه های پیشرو
روز دوشنبه بورس تهران در حالی با تقابل عرضه در مقابل تقاضای سهام در اغلب نمادهای معاملاتی مواجه بود که فشار فروش در گروه فلزات اساسی و خودرویی ها و همچنین گروه پالایشی و معدنی از سوی معامله گران اغلب حقیقی قابل تامل بود. در این بین فرصت جمع آوری سهام در دامنه نوسان نزولی باعث شد حقوقی ها رغبت بیشتری برای خرید سهام در فاز اصلاحی قیمت ها داشته باشند. بر این اساس تک سهم های برخوردار از سهام شناوری پایین و عمدتا حاضر در بازار فرابورس توانستند از معامله گران کوتاه مدت نگر میزبانی کنند. بدین ترتیب پس از تعطیلات روزهای ابتدایی هفته بازار سهام بازاری کم حجم و توام با غلبه عرضه بر تقاضای سهام در اغلب نمادهای معاملاتی بود.
با گروه های بازار سهام
در میان صنایع بورسی گروه فلزات اساسی که توانست در ماه گذشته یکی از عوامل تاثیرگذار روی رشد شاخص کل باشد، روز دوشنبه تاثیر کاهنده روی دماسنج بازار سهام داشت و عمده نمادهای این گروه در قیمت پایانی شاهد افت بودند. در گروه استخراج کانه های فلزی نیز عمده نمادها روند کاهشی در قیمت پایانی را تجربه کرده اند، هرچند این کاهش عمدتا کمتر از یک درصد بود. در گروه مواد و محصولات دارویی نیز روند قیمت سهم ها چندان متفاوت نبود و اکثریت قریب به اتفاق آنها شاهد روند کاهشی بودند. در این گروه تنها نماد تولید و صادرات ریشمک توانست حدود ۵درصد در قیمت پایانی رشد کند.
نام این نماد چندی پیش در بازار عادی فرابورس ایران درج و عرضه اولیه شد و طی چهار روز گذشته توانسته حدودا روزانه ۵درصد با رشد در قیمت پایانی مواجه باشد. از دیگر سو در نماد داده گستر عصر نوین که چندی پیش در بورس تهران عرضه اولیه شد شاهد معامله بیش از ۲۳۴ میلیون سهم به ارزش حدود ۱۰۷ میلیارد تومان در ۶۹ هزار و ۱۹۰ نوبت معامله در بازار دوم بورس بودیم. این نماد عنوان بیشترین حجم و ارزش معامله را به خود اختصاص داد.
پرارزش ترین شرکت های بازار سهام
طبق آمار منتشرشده توسط بورس اوراق بهادار تهران در نیمه اول امسال ارزش کل بازار سهام با حضور 327 نماد معاملاتی فعال به 339هزار و 356 میلیارد و 700 میلیون تومان رسیده است. براساس این گزارش، طی شش ماه منتهی به پایان شهریورماه 96 تعداد یک هزار و 426 میلیارد و 557 میلیون برگه سهام با حضور 327 نماد معاملاتی در تابلوی بورس تهران دست به دست شد که در نهایت ارزشی معادل 339 هزار و 356 میلیارد و 700 میلیون تومان را برای کل بازار سهام در بورس تهران رقم زده است که با احتساب نرخ 3920 تومانی برای هر دلار آمریکا ارزش بازار سهام در بورس تهران به 86 میلیارد و 570 میلیون و 586 هزار و 735 دلار رسیده است.
به این ترتیب با توجه به ارزش و حجم معاملات سهام در بورس تهران در پایان نیمه اول امسال نسبت قیمت بر درآمدی این بازار به 6.9مرتبه رسیده است. بیشترین ارزش کل سهام شرکت ها در دوره مذکور به ترتیب متعلق به صنایع پتروشیمی خلیج فارس با 24 هزار و 900 میلیارد تومان، فولاد مبارکه اصفهان با 15 هزار و 262 میلیارد و 500 میلیون تومان و ارتباطات سیار ایران با 15 هزار و 106 میلیارد و 600 میلیون تومان است. پس از آنها، شرکت های مخابرات ایران با 12 هزار و 12 میلیارد تومان، ملی صنایع مس ایران با 10 هزار و 455 میلیارد تومان و سنگ آهن گل گهر با 8 هزار و 682 میلیارد تومان در رتبه های بعدی بالاترین ارزش سهام در بورس تهران ایستاده اند.
سرمایه گذاری غدیر با ارزش بازار سهام 8 هزار و یکصد میلیارد تومان، گسترش نفت و گاز پارسیان با 7 هزار و 824 میلیارد و 600 میلیون تومان و پتروشیمی جم با 7 هزار و 779 میلیارد و 800 میلیون تومان و در نهایت سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین به 7 هزار و 577 میلیارد و 700 میلیون تومان در رتبه های هفتم و تا دهم بالاترین ارزش بازار سهام ایستاده اند.
پایین ترین ارزش بازار سهام نیز به ترتیب متعلق به سه ناشر آلومراد با ارزش 15 میلیارد و 700 میلیون تومان، ماشین سازی نیرو محرکه با 18 میلیارد و 800 میلیون تومان و پارس سرام با 19 میلیارد و یکصد میلیون تومان است. پس از این سه ناشر، شرکت های نوش مازندران با 19 میلیارد و 400 میلیون تومان، تولیدی و صنعتی درخشان تهران با ارزش 22 میلیارد و 300 میلیون تومان، صنایع جوشکاب یزد با 26 میلیارد و 500 میلیون تومان، صنایع شیمیایی سینا با 29 میلیارد و 800 میلیون تومان و تولیدی لنت ترمز ایران با 30 میلیارد و 700 میلیون تومان است.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@journalist.com