بازار سهام در نخستین هفته مهرماه، نشانه هایی از عقب نشینی قیمت ها را به نمایش گذاشت تا نخستین هفته کاری خود در نیمه دوم سال را با افت 13 واحد معادل 0/01 درصدی آغاز کند. به این ترتیب، روند صعودی که از نیمه تیر ماه آغاز شده و با جهش 9 درصدی، رشد 7 هزار واحدی شاخص کل را رقم زده بود، در هفته گذشته تعدیل شد.
در جریان معاملات نخستین هفته مهرماه امسال تعداد 5241 میلیون انواع اوراق بهادار به ارزش 14591 میلیارد ریال در بیش از 332هزار دفعه مورد معامله قرار گرفت که در مقایسه با هفته قبل خود 11درصد کاهش در حجم و 24 و 28درصد افزایش در ارزش و نوبت های معاملات را نشان می دهد.
این درحالی است که تعداد 87میلیون واحد از صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله طی هفته گذشته در بورس تهران به ارزش کل بیش از 899 میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفت که با 73 درصد همراه شد. شاخص بازار اول هم در این مدت با 400 واحد کاهش به رقم 59506 واحد و شاخص بازار دوم با 2046 واحد کاهش به عدد 190417 واحد رسیدند که به ترتیب با 0.668 درصد کاهش و 1.09درصد افزایش مواجه شدند.
کاهش هیجان مثبت در بازار سهام
گروه رایانه و انفورماتیک طی هفته گذشته روزهای مثبتی را پشت سر گذاشت و تأثیر مثبتی را بر شاخص کل بورس تهران بر جای گذاشت. با این حال در این گروه، های وب به عنوان سهمی تازه وارد، با عرضه های زیادی روبه رو شد و اگرچه همچنان صف طویلی برای آن باقی ماند ولی این عرضه ها می تواند نشان دهنده نزدیک شدن قیمت سهم به نقاط تعادلی آن باشد. در این گروه آپ نیز با وجود عرضه های زیاد، رشد خوبی را تجربه کرد.
به نظر می رسد در هفته پیش رو نیز وضعیتی مشابه هفته گذشته در بورس تهران مشاهده شود و از هیجان مثبت و حرارت بازار سهام به میزان قابل توجهی کاسته شود. بر این اساس تا زمانی که سیگنال های مثبت و خبر جدیدی به بازار تزریق نشود، وضعیت به همین منوال خواهد بود.
رشد شاخص کل فرابورس ایران در هفته گذشته
در هفته معاملاتی منتهی به 7 مهرماه تعداد یک هزار و 701 میلیون ورقه به ارزش 11 هزار و 329 میلیارد ریال در مجموع بازارهای فرابورس ایران دادوستد شد که نسبت به هفته پیشین از افزایش 72 درصدی حجم و افت 7 درصدی ارزش معاملات حکایت داشت. سهامداران در دو بازار اول و دوم فرابورس نیز به ترتیب 83 و 1164 میلیون سهم به ارزش 276 و 1316 میلیارد ریال را معامله کردند که مقایسه این ارقام نسبت به دادوستدهای هفته پیشین نشان می دهد در بازار اول ارزش معاملات و در بازار دوم علاوه بر این مورد حجم معاملات نیز با افزایش روبه رو شده است.
بازار شرکت های کوچک و متوسط نیز دیگر بازاری بود که افزایش حجم دادوستد سهام را در هفته ای که گذشت تجربه کرد. در این میان بازار سوم هم به مدد پذیره نویسی های صورت گرفته رشد نماگرهای حجم و ارزش مبادلات را به ثبت رساند. در بازار پایه و ابزارهای نوین مالی اما شاهد کاهش حجم و ارزش معاملات بودیم. از سوی دیگر رصد ابزارهای مورد معامله در بازار ابزارهای نوین مالی حاکی از آن است تنها اوراق تسهیلات مسکن با رشد معاملات روبه رو شده و در مقابل اوراق بدهی و صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله کاهش حجم و ارزش دادوستدها را تجربه کرده اند.
بر این اساس اوراق بدهی به تعداد 9 میلیون ورقه به ارزش 8هزار و 270 میلیارد ریال، ETFها به میزان 55 میلیون ورقه به ارزش 431 میلیارد ریال و در نهایت اوراق تسهیلات مسکن به تعداد 400 هزار ورقه به ارزش 335 میلیارد ریال، معاملات هفته قبل را به پایان رساندند.
در همین حال ارزش معاملات خرد بازار سهام شامل معاملات در بازارهای اول، دوم، پایه، مشتقه و SME به یک هزار و 877 میلیارد ریال رسید که از این میزان گروه «انبوه سازی، املاک و مستغلات» با ارزش معاملاتی به میزان 198 میلیارد ریال بیشترین سهم از ارزش کل معاملات را در میان صنایع فرابورسی به خود اختصاص داد. معاملات این گروه 11 درصد از ارزش کل معاملات را در اختیار گرفت.
صنعت «اطلاعات و ارتباطات» نیز با معاملاتی به ارزش 175 میلیارد ریال 9 درصد از ارزش کل معاملات را به خود اختصاص داد و در جایگاه دوم قرار گرفت. پس از آن نیز گروه های «حمل و نقل، انبارداری و ارتباطات»، «فلزات اساسی»، «محصولات غذایی و آشامیدنی به جز قند و شکر»، «محصولات کاغذی» و «سرمایه گذاری ها» در جایگاه سوم تا هفتم ایستادند. در انتهای هفته قبل در نهایت شاخص کل فرابورس ایران با سبزپوشی معاملات را به پایان رساند تا بازدهی این نماگر بازار از ابتدای سال به حدود 10 درصد برسد.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@journalist.com