شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات روز یکشنبه دوم مهرماه 96 با کاهش 209 واحدی تا رقم 85 هزار و 588 واحد افت کرد. بر این اساس تالار شیشه ای در دومین روز کاری هفته جاری در ادامه روند منفی نخستین روز معاملاتی هفته، شاهد روند نزولی اکثر شاخص های منتخب بود.
در معاملات روز یکشنبه بازار سهام، نماد گسترش نفت و گاز پارسیان با 43 واحد، نماد فولاد خوزستان با 40 واحد، نماد فولاد مباركه اصفهان با 34 واحد، نماد معدنی و صنعتی گل گهر با 30واحد، نماد پالایش نفت اصفهان با 29 واحد، نماد پتروشیمی پردیس با 29 واحد و نماد گروه پتروشیمی سرمایه گذاری ایرانیان با 24 واحد کاهش بیشترین تأثیر منفی را بر افت شاخص کل بورس داشتند.
در مقابل، نماد مخابرات ایران با 57واحد افزایش بیشترین تأثیر مثبت را در جلوگیری از کاهش بیشتر نماگر بورس داشت. آیفکس نیز با ۴.۱واحد کاهش روبه رو شد و به رقم ۹۵۷.۸ رسید. ارزش معاملات فرابورس ایران رقم ۲۰۱ میلیارد تومان را تجربه کرد و حجم معاملات به عدد ۱۳۱ میلیون سهم و اوراق مالی رسید. همچنین فولاد هرمزگان جنوب، پتروشیمی زاگرس و پتروشیمی مارون بیشترین نقش را در نوسانات آیفکس داشتند.
ارسال سیگنال منفی به بازار سهام
از روز شنبه شاخص کل بورس روند اصلاحی را از سر گرفته و تا نیمه کانال ۸۵ هزار واحدی افت کرده است. در دادوستدهای دومین روز تالار شیشه ای روند قیمت سهم های خودرویی کاهشی و قندی افزایشی بود. بر این اساس با پایان فصل تابستان و شروع فصل پاییز، با آنکه انتظار می رفت شاهد بهبود نسبی اوضاع و ادامه روند رشدی بورس تهران باشیم ولی عملا تاکنون خلاف چنین امری رخ داده و قیمت ها و شاخص ها در فاز ریزشی هستند. گرچه با وجود رشد زیاد هفته گذشته، انتظار کاهش این هفته دور از انتظار نبود.
بر این اساس نیاز به اصلاح و استراحت شاخص کل و مجموعه بازار در روزهای اخیر کاملا مشهود است و چند خبر و سیگنال منفی نیز به عقب نشینی بازار سهام دامن زده است. از جمله تغییر نرخ خوراک بین مجتمعی واحد پتروشیمی از ارز مبادله ای به آزاد که براساس آن نرخ ارز خوراک برای شرکت های پترو شیمی که محصولات خود را در بورس عرضه می کنند، از این پس به همان نسبت با ارز مبادله ای تعیین خواهد شد.
در مقابل، شرکت هایی که محصولات خود را در بورس کالای ایران عرضه نمی کنند و اقدام به فروش محصولات در خارج از بورس کرده یا کالاهای خود را صادر می کنند، نرخ ارز خوراک آنها به صورت ارز آزاد محاسبه خواهد شد؛ امری که تأثیر منفی هر چند جزیی بر بهای تمام شده و در نتیجه حاشیه سود شرکت های پتروشیمی بر جای خواهد گذاشت. از سوی دیگر سهام گروه فلزات اساسی از جمله مواد معدنی و فولادی و فلزی کاهشی بودند و به نظر می رسد تا زمانی که شاهد ادامه رشد قیمت کامودیتی در بازار های جهانی نباشیم، توان رشد بیشتر قیمت سهام گروه معدنی و فلزی و فولادی کاهش یابد.
در این میان، قیمت اوراق خزانه سخاب به نقطه قیمتی مطلوبی رسیده و بازدهی تقریبا 19تا 20 درصدی در این نمادها قابل دسترس است، لذا برخی از سهامداران درصدد خرید اوراق مشارکت و اوراق خزانه برآمده اند که همین موضوع در افت بازار سهام تأثیر گذاشته است.
با گروه های بازار سهام
روز شنبه در گروه فرآورده های نفتی، کک و سوخت هسته ای به جز در دو نماد شاهد افت یک دست قیمت سهم ها بودیم، هر چند این افت غالبا حدود یک درصد بود. در این گروه ۲۳ میلیون سهم به ارزش ۸.۵ میلیارد تومان مورد دادوستد قرار گرفت. در گروه خودرو نیز بیش از ۱۷۱ میلیون سهم به ارزش حدود ۲۰ میلیارد تومان در ۱۳ هزار و ۹۶۴ نوبت مورد دادوستد قرار گرفت. این گروه نیز غالبا با افت در قیمت پایانی همراه بود، اما قندی ها روندی مخالف جدول بازار در پیش گرفتند و در اکثریت نمادها توانستند در قیمت پایانی رشد کنند. در این گروه 6میلیون سهم به ارزش بیش از 2میلیارد تومان مورد دادوستد قرار گرفت.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@journalist.com