قرارداد ۱۰ میلیارد دلاری پنج بانک ایرانی با شرکت «سیتیک تراست» چین امضا شد؛ این نخستین قرارداد بزرگ ایران و چین پس از برجام است.
به گزارش «فرصت امروز»، این قرارداد تأمین مالی معادل ۱۰ میلیارد دلار به ارزهای «یوان» و «یورو» بین بانک های توسعه صادرات، صنعت و معدن، رفاه، پارسیان و پاسارگاد با شرکت «سیتیک تراست» است و روز پنجشنبه با حضور ولی الله سیف رئیس کل بانک مرکزی، محمد خزاعی رئیس کل سازمان سرمایه گذاری و کمک های اقتصادی و فنی ایران، علی اصغر خاجی سفیر ایران در پکن، مدیران عامل و اعضای هیأت مدیره بانک ها و همچنین مدیران «سیتیک گروپ» امضا شد.
این خط اعتباری ۱۰ میلیارد دلاری برای پروژه های عمرانی و تولیدی ایران که مجوزهای قانونی لازم را اخذ کرده است، تخصیص خواهد یافت و دوره ساخت و بازپرداخت آن نیز متناسب با هر پروژه بین ۱۰ تا ۱۲ سال است. «سیتیک گروپ» از جمله موسسات مالی بزرگ دنیا است که در بین ۵۰۰ شرکت مالی نخست دنیا در رتبه ۵۱ قرار گرفته است. بانک ساخت و ساز چین، بانک سیتیک، گروه بیدو، شرکت چاینا فیلم و شرکت پست اکسپرس چین از جمله زیرمجموعه های «سیتیک گروپ» هستند.
جزییات قرارداد ۱۰ میلیارد دلاری ایران و چین
به گفته رئیس کل سازمان سرمایه گذاری و کمک های اقتصادی و فنی ایران، این نخستین قرارداد بزرگ ایران با چین پس از برجام است و این خط اعتباری 10 میلیارد دلاری به پنج بانک ایرانی توسعه صادرات، صنعت و معدن، رفاه، پارسیان و پاسارگاد اختصاص یافته است.
محمد خزاعی در مراسم امضای موافقتنامه قرارداد ۱۰ میلیارد دلاری خط اعتباری «سیتیک گروپ» چین با پنج بانک ایرانی در پکن گفت: «همکاری ایران با «سیتیک گروپ» به سه دسته تقسیم شده است که یکی از محورهای همکاری ما با این مؤسسه مالی بزرگ، بحث فاینانس و تأمین مالی پروژه هاست که توسط طرفین امضا می شود.»
معاون وزیر اقتصاد ادامه داد: «سیتیک از گروه های بزرگ اقتصادی جهان است و استفاده از توانمندی شرکت های سیتیک برای اجرای طرح های بزرگ کشور براساس توافق دوجانبه از دیگر همکاری های ایران با این گروه است. همکاری سوم ایران با سیتیک نیز در بحث خدمات مالی گروه های سیتیک در ایران است و امضای این قرارداد سبب افزایش همکاری گروه های اقتصادی مالی ایران و چین خواهد شد. با توجه به حضور سیتیک در سطح بین الملل، این گروه می تواند به عنوان دروازه ورود ایران به جهان عمل کند.»
قرارداد بانک های ایران با اژدهای آسیا
همچنین رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به امضای قرارداد 10 میلیارد دلاری بانک های ایرانی با «سیتیک گروپ» چین گفت: «این موافقت نامه بعد از یک دوره طولانی هماهنگی و همفکری کارشناسان بانک مرکزی و سازمان سرمایه گذاری خارجی و بعد از رفع هر گونه ابهامات، روز پنجشنبه در پکن نهایی شد.» سیف با اشاره به اینکه ابتدا سطح قرارداد قرار بود 5میلیارد دلار باشد اما این مبلغ به 8 میلیارد و در نهایت نیز به 10 میلیارد دلار افزایش یافت، افزود: «این قرارداد می تواند زمینه ساز اجرای پروژه های بزرگی در کشور باشد.»
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه این قرارداد از دو هفته دیگر می تواند براساس متن تفاهم شده مورد استفاده قرار گیرد، گفت: «ضمانت نامه این قرارداد هم از طرف دولت صادر شده است و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.»
مذاکره با اگزیم بانک چین
سیف در تشریح مذاکرات خود با بانک ها و موسسات چینی در پکن گفت: «مدیران اگزیم بانک چین جزو همراهان رئیس جمهوری این کشور به ایران بودند که مذاکرات گسترده ای را در تهران با آنها انجام دادیم. اگرچه این بانک ابتدا وعده کرده بود به سرعت قرارداد تأمین مالی 10 میلیارد دلاری را با ایران امضا کند، اما به دلیل عدم تفاهم روی بندهای مختلف قرارداد، این وعده طولانی شد ولی خوشبختانه اکنون وضعیت بهتری ایجاد شده است.»
به گفته سیف، نخستین قرارداد در چارچوب این فاینانس، تأمین مالی خط آهن تهران _ مشهد با 1.7 میلیارد دلار بوده که انجام شده است.
او با اشاره به مذاکرات انجام شده با بانک توسعه چین نیز گفت: «این بانک علاقه مند به کار با ایران است و فضای مثبتی وجود دارد، به طوری که قرارداد جدید هم با این بانک به مبلغ 10 میلیارد دلار در دست بررسی و مذاکره است.»
مشکل بانکی ایرانیان چین
رئیس کل بانک مرکزی همچنین درباره مشکل ایجاد شده برای حساب های بانکی ایرانیان چین در چند ماه گذشته گفت: «اگرچه طرف چینی علاقه مند به افتتاح حساب برای ایرانیان است، اما بانک های چینی به دلیل ابهاماتی که در سند برجام داشتند، معذوریت هایی داشتند که قرار است در این سفر با ارائه توضیحاتی به چینی ها، این ابهامات را رفع کرده و با حمایت بانک cbrc چین بتوانیم شرایط بهتری ایجاد کنیم.»
به گفته سیف، در حال حاضر بحران بر طرف شده است، اما انتظار شرایط بهتری داریم به طوری که ایرانیان بتوانند با آرامش فعالیت های بانکی خود را ادامه دهند.
او با بیان اینکه تمرکز ما روی ایجاد زمینه های همکاری بانکی دو کشور است، گفت: «ایران به دلیل فضای پس از برجام، دارای شرایط مناسبی برای قراردادهای تأمین مالی است، به طوری که در حال حاضر علاوه بر چین، کره جنوبی و کشورهای اروپایی نیز به دنبال عقد این نوع قراردادها با ایران هستند که در آینده نزدیک نهایی خواهند شد.»
ارتباط با نویسنده: ivankaramazof@yahoo.com