در سومین روز معاملات بورس اوراق بهادار تهران، نمادهای گروه فرآورده های نفتی به رشد دماسنج بازار سهام کمک کردند و باعث شدند شاخص کل ۱۰۶ واحد رشد کند و در رقم ۹۳ هزار و ۴۵۲ واحدی قرار گیرد.
در معاملات روز دوشنبه پالایش نفت اصفهان، پالایش نفت تهران و پالایش نفت بندرعباس به ترتیب با ۷۰، ۴۸ و ۴۶ واحد تأثیر بیشترین نقش افزاینده را روی دماسنج بازار سهام داشتند و در طرف مقابل سایپا، کشتیرانی ایران و گروه مدیریت سرمایه گذاری امید به ترتیب با ۲۷، ۲۴ و ۲۲ واحد بیشترین تأثیر کاهنده را روی دماسنج بازار سهام برجای گذاشتند.
قرمزپوشی گروه خودرویی
بورس تهران در حالی با معاملات به نسبت متعادل در اغلب نمادهای معاملاتی روبه رو بود که همزمان با خیزبرداشتن معامله گران بنیادی به گروه فلزات اساسی و معدنی ها، انتظار برای نوسان قیمت ها در بازار جهانی نفت به پیشرو شدن گروه پالایشی ها در تالار شیشه ای منتهی شد. با این همه انباشت عرضه بر تقاضای سهام از سوی معامله گران اغلب حقوقی در دامنه نوسان مثبت قیمتی مانع از شکل گیری صف خرید پایدار میلیونی در سهم های پیشرو این گروه شد.
گروه خودرویی ها نیز یکدست قرمز پوش شد تا به لیدری سایپا به سهامداران این گروه نشان دهد که حتی با وجود حمایت حقوقی ها، فعلا شرایط مساعدی در معاملات بازار سهام ندارند. تک سهم آلومتک نیز پس از گذشت حدود دو ماه از توقف در کانون توجه معامله گران حقیقی قرار گرفت.
همچنین نمادهای گروه فلزات اساسی نیز با وجود آنکه نوسان کمی را تجربه می کردند با تقاضای پرحجم سهام همسو با برخی معاملات درون گروهی روبه رو شد که به نظر می رسد با پایان اصلاح قیمت ها می تواند در روزهای آینده و همزمان با ارائه گزارش های شفاف سازی روند بازار را دوباره تحت تأثیر خود قرار دهند.
با گروه های بازار سهام
در گروه فلزات اساسی ۸۱ میلیون سهم به ارزش ۱۷ میلیارد تومان در 7هزار و ۴۷ نوبت دادوستد شد. در این گروه نوسان قیمت سهم ها عمدتا حدود یک درصد رو به بالا یا پایین بود. در گروه فرآورده های نفتی، کک و سوخت هسته ای روز دوشنبه شاهد رشد یکدست قیمت ها بودیم. در این گروه ۷۵ میلیون سهم به ارزش بیش از ۲۶ میلیارد تومان در 5هزار و ۹۰۹ نوبت مورد دادوستد قرار گرفت. در گروه خودرو نیز ۱۴۴ میلیون سهم به ارزش ۲۰ میلیارد تومان در ۱۱ هزار و ۳۹۲ نوبت مورد معامله قرار گرفت. در این گروه قیمت سهم ها عمدتا رو به کاهش بود.
تثبیت آیفکس در ارتفاع 953 واحدی
دادوستد بیش از 264 میلیون سهم به ارزش بالغ بر یک هزار و 762 میلیارد ریال نتیجه مبادلات صورت گرفته در میانه این هفته معاملاتی در فرابورس ایران بود که از این مقدار بیش از 191 میلیون سهم به ارزش 399 میلیارد ریال در بازارهای اول و دوم تغییر مالکیت یافت.
نگاهی به حجم و ارزش مبادلات روز دوشنبه در بازارهای 9 گانه فرابورس حاکی از آن است که 72درصد از کل حجم این مبادلات به بازارهای اول و دوم اختصاص یافته که نماد «ذوب» نیز در این بین با جابه جایی بالغ بر 40 میلیون سهم به ارزش افزون بر 36 میلیارد ریال بیشترین حجم را در بین این بازارها در اختیار گرفته است.
نماد «ذوب» همچنین در حالی در صدر جدول نمادهای پربیننده قرار گرفت که با کمتر از یک واحد تاثیر منفی بر شاخص کل فرابورس، مانع از رشد این نماگر شد تا بدین ترتیب آیفکس تحت تأثیر نماد «شاوان» به رشد کمتر از نیم واحدی رضایت دهد و در نهایت با سبزپوشی در سطح 953 واحدی قرار گیرد.
همچنین نماد «گکوثر» متعلق به شرکت هتل بین المللی پارسیان کوثر که روز یکشنبه با عرضه اولیه 15درصد از سهام این شرکت، شاهد آغاز معاملات آن در بازار دوم فرابورس بودیم در روز دوشنبه با مبادله بیش از 10 میلیون سهم به ارزش بالغ بر 132 میلیارد ریال، بیشترین ارزش مبادلاتی را در بازارهای اول و دوم به خود اختصاص داد.
معاملات 219 میلیارد ریالی در بازار پایه
معامله گران در بازار اوراق با درآمد ثابت نیز با نقل وانتقال بیش از 40 هزار ورقه به ارزش بالغ بر 39 میلیارد ریال در نماد «اخزا11» به صدرنشینی اسناد خزانه مرحله یازدهم در این بازار به لحاظ بیشترین میزان حجم و ارزش مبادلاتی منجر شد. در مجموع در بازار اوراق با درآمد ثابت بیش از یک میلیون ورقه دست به دست شد. این میزان معامله در 430 نوبت معاملاتی انجام شد و ارزشی بالغ بر یک هزار و 53 میلیارد ریال را رقم زد.
معاملات صورت گرفته در تابلو ETFها نیز به دادوستد بیش از 2 میلیون ورقه به ارزش بالغ بر 25 میلیارد ریال در این تابلو شد. در نهایت نگاهی کوتاه مدت به نقل وانتقال های انجام شده در تابلوهای مبادلاتی بازار پایه نشان می دهد که 151 میلیون و 760 میلیون سهم در این تابلوها میان معامله گران دست به دست شده که ارزش آن به 219 میلیارد ریال بالغ شد.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@journalist.com