بیشتر از سه سال است که مفهوم اقتصاد مقاومتی به ادبیات و گفتمان اقتصادی ایران وارد شده است و اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور و رئیس ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی، نقشی اساسی در پیشبرد و راهبری مجموعه سیاست های اقتصاد مقاومتی در اقتصاد ایران در این سال ها داشته است؛ او هرجا و هر زمان که فرصتی دست داده در رابطه با ضرورت اقتصاد مقاومتی سخن گفته و مصادیق آن را در اقتصاد ایران برشمرده است، از جمله در مراسم تودیع و معارفه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به بررسی نقش فناوری اطلاعات در رویکردهای پنج گانه اقتصاد مقاومتی پرداخت و مجموعه سیاست های اقتصاد مقاومتی را تنها نسخه ای برای اقتصاد ایران دانست که با آن می توان از چالش های کنونی کشور عبور کرد.
جهانگیری یكی از مهم ترین اولویت های كشور در مقطع فعلی را موضوع اقتصاد دانست و مهم ترین اولویت در بخش اقتصاد را نیز بحث اقتصاد مقاومتی عنوان کرد. او شناسایی و تمركز بر بخش های پیشران توسعه را یكی از اقدامات مهم در جهت توسعه كشور خواند و با بیان اینکه بخش های پیشران، نقش موتور محرك در توسعه را دارند، گفت: زمانی كه این بخش ها به حركت درمی آیند همانند یك لكوموتیو، ده ها واگن را پشت سر خود حركت می دهند و بی تردید بخش فناوری اطلاعات چنین نقشی را در كشور ایفا می كند و حركت آن در توسعه شتابان سایر بخش ها نقش دارد. 15 نکته از سخنان معاون اول رئیس جمهور در مراسم تودیع و معارفه وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات را در ادامه می خوانید.
* وقتی شرایط زمان آغاز به كار دولت یازدهم را با شرایط امروز مقایسه می كنیم، اگر بخواهیم منصفانه قضاوت كنیم، كارهای عظیمی در بخش های مختلف از جمله در حوزه فناوری اطلاعات صورت گرفته است.
* یكی از مهم ترین اولویت های كشور موضوع اقتصاد است و در بخش اقتصاد مهم ترین تمركز ما باید بر اقتصاد مقاومتی باشد، چراكه اقتصاد مقاومتی مجموعه سیاست هایی است كه تقریباً همه اركان نظام، نخبگان و اقتصاددانان نسبت به آن اجماع دارند و معتقدند که با استفاده از این سیاست ها می توان از چالش های پیش رو عبور كرد.
* فناوری اطلاعات و ارتباطات در تحقق پنج رویكرد اصلی اقتصاد مقاومتی نقش مهمی دارد و توجه ویژه ای به آن معطوف شده است. اگر مسیری كه امروز در بخش فناوری اطلاعات در كشور گشوده شده با همین سرعت ادامه پیدا كند، مسیر توسعه كشور با سرعت بیشتری ادامه خواهد یافت.
* بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات و بخش های مرتبط با آن چه در حوزه سخت افزاری و چه در حوزه نرم افزاری از جمله بخش هایی است كه به معنای واقعی مصداق درون زایی و استفاده از ظرفیت های داخلی كشور است، چراكه این بخش بیش از هر چیز اتكای آن به مغز جوانان كشور است.
* برون گرایی به عنوان یکی از رویكردهای اقتصاد مقاومتی به معنای ارتباط و تعامل با همه دنیاست كه خصلت اصلی فناوری اطلاعات و ارتباطات و اساس آن بر مبنای ارتباط با دنیاست و باید تلاش كنیم به نقطه ای برسیم كه شاهد تولیدات و صادرات سخت افزاری و نرم افزاری به كشورهای هدف باشیم.
* دانش بنیانی از دیگر رویكردهای اقتصاد مقاومتی است و در سخنان مقام معظم رهبری، رئیس جمهور، علما و نخبگان كشور همواره تاكید می شود كه تكیه بر منابع طبیعی در قرن بیست و یكم، پاسخگوی نیازهای جوامع بشری نیست و اقتصادی می تواند در این عصر پاسخگو باشد كه متكی بر دانش و تفكر انسان باشد و بخش فناوری اطلاعات یكی از مهم ترین حوزه ها در تحقق اقتصاد دانش بنیان است.
* عدالت محوری نیز از رویكردهای پنج گانه اقتصاد مقاومتی است و موضوع عدالت، موضوع مهمی است كه از ابتدای انقلاب جزو مهم ترین آرمان های انقلاب اسلامی بوده است و خوشبختانه با اقدامات صورت گرفته در دولت یازدهم، گام های مؤثری در مسیر عدالت محوری برداشته شده و همانطور كه پایتخت كشور از زیرساخت های اینترنتی و فناوری اطلاعات برخوردار است، بسیاری از روستاها و شهرهای كشور در دورافتاده ترین نقاط نیز از این امكانات برخوردار هستند.
* توسعه شركت های خصوصی فعال در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات از مصادیق رویكرد مردمی بودن اقتصاد مقاومتی است و با افزایش فعالیت و شكل گیری این گونه شركت ها، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات می تواند خود را از تصدی گری امور كنار بكشد و صرفاً به عنوان دستگاهی سیاست گذار بر امور این شركت ها نظارت داشته باشد.
* جفاست كه وقتی توسعه فناوری اطلاعات می تواند كانون اصلی توسعه كشور باشد، به خاطر برخی تهدیدها و آسیب ها در این زمینه تعلل كنیم. آیا مگر در بخش های دیگر نظیر رشته های صنعتی تهدید وجود ندارد. مهم این است كه از فرصت فناوری اطلاعات و ارتباطات در جهت توسعه كشور استفاده مطلوب كنیم.
* یكی از برنامه های دولت، استقرار دولت الكترونیك بوده است و هدف از این اقدام این است كه مردم دسترسی آسان و لحظه ای به انواع خدمات داشته باشند و از این طریق ارائه خدمات هم ارزان تر و هم با كیفیت بهتری انجام خواهد شد.
* شفاف سازی و سلامت اقتصاد از دیگر اهداف استقرار دولت الكترونیك است و فساد باید از نظام اقتصادی و اداری ایران برچیده شود، اما متأسفانه امروز فساد در برخی سطوح كه تصور آن را نمی كردیم رسوخ كرده و اطلاعات مربوط به این تخلفات در اختیار ما است كه در زمان لازم بازگو خواهیم كرد.
* دولت الكترونیك شرایطی را مهیا می كند كه خدمات با سالم ترین روش در اختیار مردم قرار گیرد و باعث از بین رفتن فساد در نظام اداری می شود و هدف اصلی نظام و مسئولان كشور نیز این است كه رضایت را در چهره مردم مشاهده كنیم.
* بهبود فضای كسب و كار از اولویت های اصلی دولت است و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات می تواند نقش مهمی در ایجاد زیرساخت های لازم برای حضور بخش خصوصی و بهبود محیط كسب و كار ایفا كند.
* شركت های كسب و كار نوین و استارت آپ ها نیز باید فعالیت خود را به شكل قانونمند و در چارچوب قوانین كشور انجام دهند تا دستگاه های دیگر نتوانند برای این شركت ها كه عمدتاً متشكل از نیروهای جوان هستند مانع ایجاد كنند و لازم است در این زمینه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، معاونت علمی و فناوری رئیس جمهور، معاون حقوقی رئیس جمهور شرایطی را مهیا سازند كه این شركت ها از چارچوب قانونمند برای فعالیت برخوردار شوند.
* آقای جهرمی وزیر جدید این وزارتخانه مسئولیت مهمی بر دوش دارد و خوشبختانه ایشان از توانمندی، هوش و ابتكار عمل خوبی برخوردار است و براساس شناختی كه از او دارم اطمینان می دهم كسانی كه درباره ایشان ابهاماتی داشتند روزی از ایشان حلالیت طلب خواهند كرد.
ارتباط با نویسنده: ivankaramazof@yahoo.com