روز سه شنبه شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران ۱۲۰ واحد رشد کرد و به رقم ۸۴ هزار و ۷۳۱ واحدی رسید. در معاملات روز سه شنبه بازار سهام، صنایع صادرات محور بیشترین اثر مثبت را بر روش شاخص کل داشتند. بر این اساس، نماد ملی صنایع مس ایران با 52 واحد، نماد فولاد مباركه اصفهان با 45 واحد، نماد پالایش نفت تهران با 19 واحد، نماد پالایش نفت بندرعباس با 18 واحد و نماد پتروشیمی پردیس با 14 واحد افزایش، بیشترین تاثیر مثبت را بر رشد شاخص کل بورس داشتند. در مقابل نیز، نماد شركت ارتباطات سیار ایران با 22 واحد و نماد سایپا با 19 واحد کاهش، بیشترین تاثیر منفی را در برآورد نماگر بورس داشتند.
همچنین در بازار فرابورس شاخص کل با رشد همراه بود و با افزایش 7 واحدی به رقم 928 واحد رسید. در بازار فرابورس، معامله گران 217 میلیون و 590 هزار برگه بهادار در قالب 32 هزار و 583 نوبت معامله و به ارزش 276 میلیارد و 661 میلیون تومان دادوستد کردند.
حمایت حقوقی ها از گروه های تاثیرگذار
بورس تهران در حالی معاملاتی کم حجم را در نمادهای معاملاتی به نظاره نشست که حمایت برخی حقوقی ها در گروه های تاثیرگذار بر نماگرهای بورس از جمله گروه پالایشی ها و فلزات اساسی باعث شد تا روندی متعادل بر کلیت معاملات روز سه شنبه بازار سهام حاکم شود. هر چند نوسان قیمت سهام در این گروه ها با تحرک حقوقی های بازارگردان برای نوسان قیمت از دامنه قیمتی منفی به سمت دامنه مثبت قیمتی، به عنوان هدف اصلی معاملات روز سه شنبه دنبال می شد. همچنین در نماد سایپا شاهد معاملات درون گروهی در بازه منفی قیمت بودیم. همین وضعیت نیز در نماد معاملاتی ذوب آهن اصفهان و های وب از سوی حقیقی های بازارگردان دیده شد.
آنچه در این روزها به وضوح در بازار سهام دیده می شود اینکه ضعف نقدینگی در کنار نبود استراتژی میان مدت از سوی حقوقی ها باعث شده تا زیر سایه سنگین بی اعتمادی به بازار سهام، اندک سهامداران در تک سهم های کوچک بازار بتوانند حرفی برای گفتن داشته باشند. فعالان بازار سهام این روزها با نیم نگاهی به بازار آزاد ارز امیدوار به رشد شرکت های ارزآور صادرات محور هستند.
از سوی دیگر با افزایش اقدامات آمریکا علیه ایران، بالاخره بورس تهران و بازار طلا و ارز به این موضوع واکنش نشان داد و شاهد افزایش بهای مسکوکات طلا و ارز در بازار تهران و شهرستان ها هستیم، به طوری که ارزش دلار مرزهای 4000 تومانی را درنوردید. هر قطعه سکه طلا نیز یک میلیون و 313 هزار تومان معامله شد و این موضوع هجوم بخشی از منابع و نقدینگی مردم به سوی بازار طلا و ارز را نشان می دهد.
بر این اساس انتظار می رود بورس تهران حداقل چند هفته ای در اغما فرورفته و وارد فاز منفی شود. البته اقدامات دولت و مسئولان سازمان بورس با حمایت هایی که باید از بورس تهران انجام دهند، می تواند اثرات مهمی بر وضعیت بازار سهام و رونق آن داشته باشد.
با گروه های بازار سهام
روز سه شنبه در گروه فرآورده های نفتی، کوک و سوخت هسته ای اکثر نمادها شاهد روند افزایشی در قیمت پایانی بودند. البته این روند چندان پرقدرت نبود و بیشتر سهم هایی که شاهد رشد بودند کمتر از یک درصد افزایش قیمت دادند. در این گروه ۲۷میلیون سهم به ارزش بیش از 6 میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان در ۲۵۳۸ نوبت مورد دادوستد قرار گرفت. در گروه خودرو نیز حجم معاملات به بیش از ۸۰۰ میلیون سهم رسید و ارزش معاملات رقم ۹میلیارد تومان را پشت سر گذاشت، اما در نهایت اکثر سهم ها در این گروه کمتر از یک درصد در قیمت پایانی افزایش یا کاهش یافتند.
در گروه رایانه و فعالیت های وابسته به آن نیز قیمت اکثر سهم ها شاهد نوسان چشمگیری نبود. هر چند تک سهم هایی همچون توسعه فناوری خوارزمی، تجارت الکترونیک پارسیان و کارت اعتباری ایران کیش از جمله سهم هایی بودند که در این گروه با تغییر نسبتا زیادی در قیمت پایانی روبه رو شدند. در این گروه ۱۵میلیون سهم به ارزش بیش از ۸میلیارد تومان دادوستد شد.
معاملات درون گروهی بورس زیر ذره بین
در بازار دوم بورس تهران نیز که به معاملات درون گروهی و سهامدار عمده اختصاص دارد، بیش از 5.5 میلیون سهم ذوب آهن اصفهان به ارزش کمتر از 4.5 میلیارد تومان کد به کد شد. بیش از 42.5 میلیون سهم بانک انصار نیز به ارزش کمتر از 8 میلیارد تومان به کدهای درون گروهی سهامدار عمده انتقال یافت.
همچنین 15 میلیون سهم گروه پتروشیمی سرمایه گذاری ایرانیان به ارزش بیش از 2 میلیارد تومان کد به کد شد. 13.5 میلیون سهم پتروشیمی مبین نیز به ارزش بیش از 5 میلیارد تومان میان سهامداران عمده این سهم با معاملات انتقالی تخصیص یافت. در صنایع و معادن احیاء سپاهان همچنین کمتر از 13 میلیون سهم به ارزش بیش از 7.5 میلیارد تومان کد به کد شد و 6 میلیون سهم ایران ترانسفو به ارزش کمتر از 3.5 میلیارد تومان با معاملات انتقالی میان سهامداران عمده این سهم روبه رو بود.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@journalist.com