با گذشت سه روز از مراسم تحلیف رئیس جمهور، گمانه زنی ها درباره چینش کابینه دوازدهم بالا گرفته است. اگرچه معاون پارلمانی رئیس جمهور روز گذشته از زمان معرفی وزرای پیشنهادی به مجلس شورای اسلامی اظهار بی اطلاعی کرد، اما به احتمال زیاد امروز، روز پایان دو ماه حدس و گمان و حرف و حدیث درباره کابینه دوازدهم است و رئیس جمهور فهرست وزرای پیشنهادی خود را به مجلس شورای اسلامی ارائه می کند؛ فهرستی که تقریبا کامل شده و جابه جایی و تغییر نیمی از اعضای کابینه یازدهم در دولت آینده قطعی است؛ تغییر نسبی تیم اقتصادی دولت (وزارت اقتصاد و صنعت، معدن و تجارت)، حضور نداشتن وزیر زن، تغییر رئیس دفتر و جابه جایی معاونان زن رئیس جمهور از جمله اتفاقات جالب توجه کابینه دوازدهم است و از گمانه زنی ها این گونه به نظر می آید که حضور زنان در دولت و همچنین جوان بودن کابینه از جمله مطالباتی است که چندان در چینش دولت دوازدهم به آن توجه نشده است.
با این همه، چندی پیش حسام الدین آشنا، مشاور فرهنگی رئیس جمهور در توییتر نوشته بود لیست هایی که منتشر می شود تنها آرزوی رسانه هاست و با واقعیت متفاوت است. با این حال، تنها مسئله ای که اینک می توان با قاطعیت درباره آن سخن گفت، لابی هایی است که از فردای انتخابات ریاست جمهوری از سوی گروه های مختلف سیاسی درباره چینش کابینه دوازدهم انجام شده و بالطبع کسانی که لابی قوی تری داشته باشند در کابینه نیز سهم بیشتری خواهند داشت.
اما آرزوی رسانه ها و رویابافی خبرنگاران هرچه که باشد، امروز که هفدهم مردادماه و روز خبرنگار است، سخن مشاور فرهنگی رئیس جمهور این پرسش را از منظر جامعه شناسی سیاسی تداعی می کند که به راستی، سهم رسانه ها در واقعیت سیاسی تا چه اندازه است و آیا کارکرد رسانه ها در دنیای سیاست، تنها محدود به نقل و روایت کنش سیاسی است یا رسانه ها نیز می توانند در خلق کنش سیاسی نیز به نوبه خود سهمی داشته باشند!
18 نام برای تصدی 18وزارتخانه
بنا به آخرین گمانه زنی هایی که در رسانه ها و خبرگزاری ها درباره فهرست وزرای پیشنهادی کابینه دوازدهم منتشر شده است، نیمی از کابینه یازدهم در فهرست وزرای پیشنهادی دولت دوازدهم حضور دارند، از جمله عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور؛ سیدمحمود علوی، وزیر اطلاعات؛ محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه؛ سیدحسن قاضی زاده هاشمی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی؛ علی ربیعی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی؛ محمود حجتی، وزیر جهاد کشاورزی؛ عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی؛ بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت و مسعود سلطانی فر، وزیر ورزش و جوانان. اما در مقابل، نیمی دیگر از اعضای کابینه یازدهم رفتنی هستند و این به منزله نارضایتی رئیس جمهور از کارنامه و عملکرد آنها در دولت یازدهم بوده است.
حسن روحانی پس از پیروزی در انتخابات ٢٩ اردیبهشت ماه و در ضیافت افطاری با وزیران، روسای سازمان ها، مدیران و استانداران گفته بود: «ما البته در چهار سال دولت یازدهم، به دلایلی یک مقدار سختگیری نکردیم. همه افراد در دولت بدون استثنا زحمت کشیدند، اما همه هم یکجور نبودند. بعضی ها با همه توان آمدند. ما روستایی هستیم، به قولی بعضی ها گیوه را ورکشیدند و به میدان آمدند، اما بعضی ها پاشنه گیوه شان خوابیده بود، ورنکشیدند و لخ لخ کردند.»
این سخن روحانی گواه آن بود که تغییر کابینه در اندیشه رئیس جمهور بسی جدی است و همین باعث شد تا فضای گمانه زنی درباره چینش کابینه دوازدهم از همان فردای پیروزی او در انتخابات ریاست جمهوری بالا بگیرد، اما وزرای پیشنهادی جدید حسن روحانی در دولت بعدی او چه کسانی هستند؟ بنا به آخرین گمانه زنی ها، علی زرافشان برای وزارت آموزش و پرورش، محمدجواد آذری جهرمی برای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، محمد نهاوندیان برای وزارت امور اقتصادی و دارایی، سیدعلیرضا آوایی یا حسینعلی امیری برای وزارت دادگستری، امیر سرتیپ امیر حاتمی برای وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، محمد شریعتمداری برای وزارت صنعت، معدن و تجارت، سیدعباس صالحی برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی خاکی صدیق برای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و حبیب الله بیطرف برای وزارت نیرو از جمله وزرای پیشنهادی جدید حسن روحانی در دولت دوازدهم هستند.
با این حال آخرین شنیده ها حاکی از این است که واکنش منفي نمايندگان مجلس به برخي گزينه هاي موجود در فهرست کابينه دوازدهم، ممکن است احتمال تغيير «دقيقه نودی» فهرست پیشنهادی حسن روحانی را افزايش دهد. علی ربیعی، علی زرافشان و محمد نهاوندیان از جمله این گزینه ها هستند.
* همه مردان رئیس جمهور، نام فیلمی است به کارگردانی آلن ج. پاکولا.
ارتباط با نویسنده: ivankaramazof@yahoo.com