اواخر تیرماه بود که رئیس مجلس شورای اسلامی در «هشتمین کنفرانس بین المللی بودجه ریزی بر مبنای عملکرد» آمار نگران کننده و قابل تاملی از جایگاه اقتصاد ایران در منطقه و جهان ارائه داد و گفت: «در ۲۰ کشور منطقه از لحاظ سرمایه گذاری در رتبه ۱۵و در بین ۱۳۸ کشور دنیا در رتبه ۸۷ هستیم»، «از لحاظ شفافیت در سیاست گذاری در بین ۲۰ کشور منطقه دارای رتبه ۱۸ و در بین ۱۳۸ کشور جهان در رتبه 136 هستیم»، «در نرخ بیکاری بین ۲۰ کشور منطقه رتبه 9 و بین ۱۳۵ کشور رتبه ۹۰ را داریم»، «از نظر رشد واقعی ناخالص ملی در بین ۲۴ کشور منطقه در رتبه دهم و در بین ۱۹۱ کشور جهان در رتبه ۸۴ هستیم»، «از لحاظ جذب استعدادها در بین ۲۰ کشور منطقه در رتبه ۱۹ و در بین ۱۳۸ کشور جهان در رتبه ۱۲۶ قرار داریم.» سخنانی که در تضاد و تعارض کامل با هدف گذاری برنامه های چندساله توسعه است که هدف از تدوین آن، رسیدن ایران به جایگاه اول علمی و اقتصادی منطقه بوده است.
علی لاریجانی روز گذشته در «همایش هیأت امنای دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور» گریز دوباره ای به آنچه در آن همایش بیان کرده بود، زد و گفت: «رتبه ایران در رشد ناخالص داخلی در منطقه از 24 کشور 10 است و همچنین رتبه ما در جهان از 191 کشور 84 است. در سرانه اسمی تولید داخلی نیز رتبه ایران در میان 22 کشور منطقه 14 و در جهان از میان 151 کشور ما 81 هستیم.»
او ادامه داد: «در بخش حمایت از سرمایه گذاری در میان 20 کشور منطقه، نوزدهم هستیم و همچنین در جهان از میان 138 کشور رتبه 117 را داریم. در زمینه رقابت پذیری اقتصادی نیز در منطقه از میان 20 کشور، سیزدهم هستیم و در جهان در میان 138 کشور رتبه 76 را داریم.»
لاریجانی اضافه کرد: «نرخ تورم ما در منطقه در میان 24 کشور 19 است و در میان 189 کشور رتبه 158 را داریم. همچنین رتبه ما در مصرف انرژی در منطقه از میان 20 کشور 14 است و در میان 213 کشور در جهان، رتبه 121 را داریم.»
او در جمع بندی سخنانش در این همایش که در مرکز همایش های صداوسیما برگزار شد، گفت: «این آمار نشان می دهد که ما نیازمند تحول اساسی در حوزه اقتصاد کشور هستیم و هزینه های جاری کشور زیاد است و با این وضعیت نمی توانیم به سند چشم انداز برسیم.»
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: «دانشگاه ها در دنیا نه با پول نفت، بلکه با پول پژوهش اداره می شوند. دانشگاه باید روی پای خود بایستد و دانشگاه و تولید باید به هم احساس نیاز کنند، نه اینکه هرکدام جداگانه بودجه خود را دریافت کنند و هیچ نیازی به هم نداشته باشند.»
او افزود: «باید متوجه باشیم که اقتصادی بیمار داریم و این اقتصاد یک چالش است که دولت و مجلس باید به آن توجه ویژه ای داشته باشند و ذهن مسئولان باید درگیر این موضوع باشد. وظیفه ملی ما این است که هزینه کشور را کاهش دهیم. اگر هر دستگاهی به شکل جزیره ای عمل کند به اهداف نمی رسیم.»
لاریجانی همچنین گریزی به بحث چینش کابینه دوازدهم زد و با رد شایعات درباره حضور وزیران در مجلس و رایزنی برای حضور در کابینه گفت: «سطح تعاملات قوای سه گانه اینقدر نازل نیست. ما امروز با چالش های زیادی در کشور مواجه هستیم که از جمله آن می توان به چالش های اقتصادی اشاره کرد.»
رئیس مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه ما باید شرایط امروز کشور را برای نخبگان بازگو کنیم و برای مسائل مختلف کشور باهم چاره ای بیندیشیم، گفت: «امروز ما یک زندگی سیاسی پر از حواشی در کشور داریم که این حواشی، ذهن مسئولان را گرفته است. ذهنی که باید به چالش های اقتصادی درگیر باشد به چالش های سیاسی درگیر است.»
ارتباط با نویسنده : ivankaramazof@yahoo.com