در آخرین روز معاملات بورس اوراق بهادار تهران دماسنج بازار سهام پس از فراز و نشیب بسیار در نهایت ۳۹ واحد رشد کرد. بدین ترتیب شاخص کل از ابتدای باز شدن معاملات روند افزایشی را در پیش گرفت و تا رقم ۷۸ هزار و ۷۵۸ واحدی بالا رفت، اما با گذشت زمان روند نزولی را آغاز کرد و در نهایت ۳۹ واحد نسبت به یکشنبه گذشته رشد داشت و در رقم ۷۸ هزار و ۷۰۴ واحدی نشست. فولاد مبارکه اصفهان با ۶۰ واحد تاثیر مثبت بیشترین نقش را در نوسانات دماسنج بازار سهام داشت.
پس از این نماد کالسیمین، حفاری شمال و توسعه معادن روی سعی کردند دماسنج بازار را تا حدودی بالاتر نگه دارند. از سوی دیگر فولاد خراسان، مخابرات تهران و ایران خودرو با تاثیر منفی خود بر روی شاخص کل نوسانات دماسنج بازار را به سمت پایین هدایت کردند.
ادامه لیدری گروه فلزات اساسی
در معاملات امروز در گروه فلزات اساسی نماد سهامی ذوب آهن اصفهان روند کاهشی در قیمت پایانی را تجربه کرد اما نماد کالسیمین که بیشترین ارزش معامله در این گروه را داشت با نزدیک به پنج درصد رشد در قیمت پایانی مواجه شد.
همچنین در گروه خودرو و ساخت قطعات نماد ایران خودرو با ارزش معاملات حدود یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان بیشترین ارزش معامله در این گروه از آن خود کرد، اما در نهایت چیزی حدود یک درصد در قیمت پایانی سهم خود افت را تجربه کردند. پارس خودرو که در این گروه بیشترین حجم معامله را دارا بود حدود ۰.۶ درصد در قیمت پایانی افت کرد علاوه بر این سایپا آذین، زامیاد و سایپا دیزل که از پرمعامله ترین سهم های این گروه هستند به ترتیب ۰.۲۱ و ۰.۱۲ درصد رشد و ۰.۵۸ درصد افت در قیمت پایانی را تجربه کردند.
دو نماد ریخته گری تراکتورسازی ایران و فنرسازی خاور به ترتیب در قیمتهای 357 و 528 تومان صف فروش بودند. در مجموع اکثر نمادهای گروه خودرو متعادل و منفی بودند و شاهد معاملاتی کم رمق در غیاب نماد سایپا به عنوان لیدر گروه بودیم.
جذابیت بازارهای موازی
بازار سهام در حالی همچنان از کمبود شدید نقدینگی رنج می برد که در پایان معاملات، مجموع ارزش معاملات بازار بورس و فرابورس همراه با معاملات عمده تا رقم 144 میلیارد تومان کاهش یافت. بدین ترتیب بازار سهام در هفته گذشته اتفاق خاصی را تجربه نکرد و تا حدود زیادی به تعادل رسید. با این حال همچنان حجم و ارزش معاملات بسیار کم است و نشان از کمبود نقدینگی در بورس دارد. یکی از دلایل این رکود در بازار سهام در شرایط فعلی نرخ سود بانکی است.
چرا که منطقی به نظر نمی رسد نرخ تورم زیر 10 درصد باشد و نرخ سود بانکی واقعی بالای 20 درصد. بر این اساس با توجه به جذابیت بازارهای موازی، اکثر سهام داران بورسی نفدینگی خود را به بازار پول انتقال داده اند و تا رشد بازار سهام نظاره گر خواهند بود. حمایت حقوقی ها از بازار نیز مداوم نبوده و این نوع حمایت به صورت مقطعی دردی از بازار سهام درمان نمی کند.
رشد بیش از یک درصدی شاخص کل فرابورس
آخرین روز معاملاتی هفته برای بازار فرابورس ایران با دادوستد 175 میلیون ورقه بهادار به ارزش بیش از 607 میلیارد ریال به پایان رسید. روز چهارشنبه 7 تیرماه شاخص کل فرابورس نیز افزایش 10 واحدی را به ثبت رساند که عمده این رشد از جانب نمادهای پتروشیمی، پالایشی و فلزات اساسی رقم خورد.
نمادهای پتروشیمی مارون، فولاد هرمزگان جنوب، پالایش نفت شیراز، هلدينگ صنايع معدنی خاورميانه و پالایش نفت لاوان تا سطح حداکثر 6 واحدی تاثیر مثبت بر آیفکس داشته و موجب رشد بیش از یک درصدی این نماگر بازار و صعود آن تا سطح 910 واحدی شدند. معاملات بازار پایه نیز 92 میلیارد ریالی شد. در مجموع تابلوهای معاملاتی این بازار سهامداران بیش از 79 میلیون سهم به ارزش 92 میلیارد ریال را دست به دست کردند.
نگاهی به تابلو تسهیلات مسکن نیز نشان می دهد 62 هزار ورقه تسه به ارزش بیش از 46 میلیارد ریال در این تابلو دادوستد که اوراق تسهیلات مسکن شهریور 94 بالاترین قیمت معاملاتی و تسه دی ماه 93 کمترین قیمت را در این تابلو تجربه کردند. قیمت این اوراق در بازه 729 تا 762 هزار ریال در نوسان بود. اسناد خزانه مرحله یازدهم روز چهارشنبه در صدر بازار اوراق با درآمد ثابت فرابورس ایستاد. در این بازار شاهد جابه جایی 150 هزار ورقه بهادار به ارزش 143 میلیارد ریال بودیم.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@journalist.com