در حالی مسئولان اعلام کرده اند که در سال ۹۶ تولید خودرو در کشورمان ۹درصد افزایش پیدا کرده که اخبار حاکی از آن است که این تولیدات همراه با هیچ گونه افزایش کیفیتی نبوده است.
اخیرا امیرحسین قناتی، سخنگوی شورای سیاست گذاری خودرو گفته است که بیش از ۲۳۳ هزار دستگاه انواع خودرو از ابتدای امسال تا ۱۵خردادماه در کشور تولید شده که در مقایسه با مدت مشابه پارسال ۹.۸ درصد افزایش یافته است.
گفتنی است دلیل این افزایش تولیدات، حمایت بیش از اندازه وزارت صنعت، معدن و تجارت و شخص وزیر از خودروسازان داخلی است. در حالی این حمایت ها صورت می گیرد که هیچ گونه سخت گیری برای بالا بردن سطح کیفی خودروها مشاهده نمی شود. این موضوع تا آنجا پیش رفته که بارها سازمان های مربوطه خصوصا وزارت صنعت از اعلام سطح کیفی خودروها در رسانه ها برای اطلاع عموم خودداری کرده اند.
اگرچه شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران به صورت ادواری کیفیت خودروهای در حال تولید و مونتاژ در خودروسازان داخلی را ارزیابی کرده و ماهانه گزارش کامل ارزیابی کیفیت این محصولات را به وزارت صنعت، معدن و تجارت ارسال می کند و این گزارش برای اطلاع افکار عمومی در اختیار رسانه ها نیز قرار می گیرد، اما نکته حائز اهمیت این است که نسخه سانسور شده و محدودی از این گزارش در اختیار رسانه ها قرار می گیرد و برخی شاخص های مهم مربوط به ارزیابی کیفیت خودروهای داخلی در گزارش عمومی منتشره، دیده نمی شود.
البته اگرچه تولید خودرو در کشور نسبت به سال گذشته در مدت مشخص ۹ درصد افزایش یافته، اما آنچه باید مورد توجه قرار گیرد میزان استقبال مردم از این محصولات است. در ابتدای سال جاری، تولید ۱۰ مدل خودروی داخلی به دلیل عدم اقبال در بازارهای داخلی متوقف شده است. این تولیدات شامل سه مدل اتوبوس، پنج مدل وانت و دو مدل خودروی سواری می شود که تولید آنها به عدد صفر رسیده است.
بنابراین وضعیت سطح کیفی خودروها به شدت دچار ضعف شده است. به طوری که اوایل ماه سال جاری بود که رئیس سازمان ملی استاندارد پیش بینی کرد تا پایان دی ماه سال ۱۳۹۷ خط تولید چهار خودرو که نمی توانند استانداردهای خودرویی را از ۵۲ به ۸۳ مورد ارتقا و پلتفرم جدید را مدنظر قرار دهند، متوقف شود.
اما در حالی نعمت زاده، وزیر صنعت همچنان از خودروسازان داخلی حمایت می کند که این حمایت همچون حکایت «دوستی خاله خرسه» است که به تولید داخلی کشور لطمه می زند و سرمایه های این کشور را به باد خواهد داد. سوالی که در این میان ذهن بسیاری را به خود مشغول می سازد این است که با توجه به رکود سطح کیفی خودروهای ساخت داخل چرا اجازه تولید بیشتر به خودروسازان داخلی داده می شود؟
همه اینها در حالی اتفاق می افتد که خودروسازان داخلی به سطح قیمت ها اعتراض دارند و تخلفاتی در این زمینه نیز به وقوع پیوسته است. این موضوع موجب شده قیمت خودرو در کشور غیر واقعی باشد و تنها مصرف کنندگان از این موضوع متضرر خواهند شد. در این خصوص اخیراً رئیس اتحادیه فروشندگان خودرو در انتقاد به خودروسازان داخلی گفته است: امروز عملکرد خودروسازان بیشتر شبیه بانکداری است تا تولید خودرو!
به صورتی که خودروسازان با پرداخت سود مشارکت ۲۲ تا ۳۳ درصدی به مردم دیگر قادر به نصب قطعات باکیفیت در خودروها نیستند، بنابراین سطح کیفی خودرو به شدت افت می کند. این در حالی است که از سال های گذشته تا به امروز هیچ گونه افزایش کیفیتی در خودروهای داخلی به چشم نمی خورد. در این بین، به گفته کارشناسان، برخی از خودروهای تولید داخل کشور در بازار بین المللی از رده خارج محسوب می شوند.
براساس آخرین گزارش منتشر شده از وضعیت کیفی خودروهای سواری تولیدی؛ در آذر ماه سال گذشته، مشخص شده که ۱۱ مدل سواری در حال تولید در خودروسازان داخلی در پایین ترین سطوح کیفیت قرار داشته و تنها یک ستاره از پنج ستاره کیفی را دریافت کرده اند. این خودروها شامل سایپا ۱۱۱، سایپا ۱۳۲، سایپا ۱۳۱، تیبا، تیبا هاچ بک، ام وی امS 110، پژو پارس، سمند، پژو ۴۰۵، لیفان X60 و ام وی ام ۵۵۰ می شود.
ضمن اینکه در خصوص خودروهای چینی، موتمنی رئیس اتحادیه خودرو بارها گفته است که خودروهای چینی از پایین ترین سطح کیفیت برخوردار هستند به صورتی که فروشندگان حاضرند این خودروهای بی کیفیت را زیر قیمت به مردم بفروشند. حالا عدم کیفیت خودروهای داخلی و همزمان افزایش تولید آن احساس خطری را به وجود می آورد و آتشی را به پا خواهد ساخت که دود آن تنها در چشم خریداران خودروی داخلی خواهد رفت، بنابراین لازم است مسئولان ذی ربط به این دو اتفاق نگاه ویژه ای داشته باشند و تنها به سود شخصی بسنده نکنند.