در اقیانوس آرام جزیره ای وجود دارد به نام هندرسون که از میلیون ها زباله پلاستیکی پوشیده شده است. این جزیره با داشتن بالاترین تراکم باقی مانده انسانی، آلوده ترین نقطه دنیاست. محققان می گویند این جزیره در عین حالی که یکی از منزوی ترین جزیره های دنیاست، یکی از آلوده ترین نقاط این سیاره خاکی هم است.
آنها می گویند سواحل جزیره هندرسون که جزیره ای خالی از سکنه است و مساحتی برابر با 47 کیلومتر دارد، به نسبت مساحت خود بیشترین حجم زباله و ضایعات را در خود جای داده است. به گفته محققان دست کم 99.8 درصد از زباله های موجود در این جزیره خالی از سکنه را پسماندهای پلاستیکی تشکیل می دهند که فاجعه محیط زیستی محسوب می شود. براساس برآورد آنها این جزیره کوچک از 36 میلیون قطعه زباله پلاستیکی با وزن 18 تن پوشیده شده است.
روز دوشنبه هفته گذشته مطالعه ای از محققان بریتانیایی و استرالیایی منتشر شد که نشان می دهد حجم آلودگی و میزان زباله های انباشته شده در جزیره هندرسون تا حدی زیاد است که تهدیدی برای اکوسیستم دریایی این منطقه (در جنوب اقیانوس آرام) محسوب می شود.
38 میلیون قطعه زباله پلاستیکی
روزانه 3570 زباله جدید به آن اضافه می شود
محققان آکادمی علوم ایالات متحده آمریکا می گویند گرچه جزیره هندرسون در نیمه راه و جایی در فاصله میان سواحل نیوزیلند و شیلی قرار دارد و با نزدیک ترین مرکز شهر 5 هزار کیلومتر فاصله دارد، اما پوشیده از زباله و ضایعات است. جزیره هندرسون در نزدیکی یکی از جریان های بزرگ گردآب در جنوب اقیانوس آرام قرار دارد؛ امری که موجب شده ضایعات مناطق آمریکای جنوبی یا کشتی ها به سمت این منطقه حرکت کنند. تحقیقات میدانی یک سازمان غیردولتی بریتانیایی به نام «انجمن سلطنتی برای حفاظت از پرندگان» نشان می دهد حدود ۶۷۱ قطعه زباله و ضایعات در هر متر مربع این جزیره یافت می شود.
جنیفر لاورز، نویسنده ارشد این مطالعه از دانشگاه تاسمانی است که در گفت و گو با بی بی سی گفته: «بسیاری از زباله ها و ضایعات انباشته شده در هندرسون را زباله های یکبار مصرف و لاستیکی تشکیل می دهند و این پلاستیک ها قدیمی و سمی هستند. مواد سمی و قدیمی به کار رفته در این زباله ها و همچنین تیز و برنده بودن آنها که عمدتا از ظروف یکبار مصرف و درب بطری و شیشه تولید می شود، برای پرندگان خطرناک هستند.»
جزیره ای که میراث جهانی یونسکو است
محققان می گویند براساس بررسی های نمونه های جمع آوری شده از پنج سایت مختلف، برآورد می کنند که بیش از 17 تن زباله در این جزیره انباشته شده و روز به روز هم به این حجم افزوده می شود. محققان برآورد می کنند روزانه 3570 قطعه زباله به این حجم متراکم از ضایعات پلاستیکی اضافه می شود. جزیره هندرسون به دلیل اینکه زیستگاه 50 گونه پرنده مختلف است در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.
با وجود دورافتادگی، موقعیت این جزیره آن را به آهنربایی برای جذب زباله ها تبدیل كرده است. این جزیره در موقعیتی قرار گرفته كه جریان های اقیانوسی تمامی زباله هایی را كه در مناطق دیگر جمع شده اند با خود به سوی جزیره هندرسون آورده و در ساحل جزیره رها می كنند. این جزیره مرجانی یکی از چهار جزیره از شبه جزیره بریتانیایی پیتکارین است که مساحت آن به 47 کیلومتر مربع می رسد. این جزیره آنقدر دورافتاده و خالی از سکنه است که هر 5یا 10سال محققان برای بازدید های علمی به آنجا می روند. این جزیره در نزدیکی گردآب مرکزی اقیانوس آرام به نام Gyre واقع شده و همین جریان های اقیانوسی زباله هایی را در آن انباشته می کنند.
محققان در حین بررسی زباله های جزیره بیش از 53 هزار قطعه زباله پلاستیكی را كه در 24 كشور مختلف جهان تولید شده بودند مشاهده كردند. مشكل اینجاست كه تكه های زباله در جریان آب یا برخورد با صخره های ساحل متلاشی شده و تكه های بیشتر و كوچك تری را ایجاد می كنند كه می توانند زندگی حیات وحش ساكن در جزیره را به خطر بیندازند.
محققان تنها راه حل برای نجات این جزیره را توقف تولید پلاستیك می دانند، اما با توجه به هفت برابر شدن میزان تولید پلاستیك از دهه 70 میلادی تاكنون، به نظر نمی آید این راهكار چندان عملی باشد. انجمن زیست محیطی Surfrider اعلام کرده که «روزانه 8 میلیون تن زباله در اقیانوس ها رها می شود و 80 درصد از آنها برای فعالیت های انسانی، تنوع زیستی و محیط زیست خطرناک است.» براساس آمار منتشر شده از مجمع جهانی اقتصاد و بنیاد مک آرتور الن، تا سال 2050 تعداد زباله های پلاستیکی انباشته در دریا ها و اقیانوس ها بیشتر از تعداد ماهیان خواهد بود.