رهبران اقتصادی آسیا با وجود رواج شعارهای حمایت گرایانه در بین سیاستمداران غرب معتقدند که جای هیچ گونه نگرانی وجود ندارد.
به گزارش رویترز، آنها بر این باورند که تجارت، بازتر و آزادتر خواهد شد و جهانی شدن چاره بسیاری از مشکلات جهان است.
رؤسای بانک های مرکزی و وزرای اقتصاد آسیا در نشست هفته جاری بانک توسعه آسیا در ژاپن با محدودیت بیشتر تجارت بین الملل مخالفت کردند. برخی نیز با وجود خروج آمریکا از پیمان همکاری ترانس - پاسیفیک (TPP)، حتی با امکان عملی شدن چنین حرکتی مخالفت کردند. پیمان همکاری ترانس - پاسیفیک یک قرارداد تجاری بین 12 کشور است که 40 درصد از تولید ناخالص داخلی جهان را تشکیل می دهند.
آرون جایتلی، وزیر دارایی هند در این باره گفت: به نظر من یک بسته تجاری جداگانه نمی تواند موفقیت آمیز باشد و تجارت به حرکت رو به جلوی خود ادامه خواهد داد.
وی افزود: تجارت از طریق توافق های چند جانبه و دو جانبه راه و ابزار خود را پیدا می کند و به سوی جلو حرکت خواهد کرد. فکر نمی کنم امروز دیگر هیچ نیرویی در دنیا بتواند جلوی تجارت را بگیرد.
تاکهیکو ناکائو، رئیس بانک توسعه آسیا نیز ضمن تایید اظهارات وزیر دارایی هند گفت که اعتقادی به تاثیر فوری شعارهای اخیر حمایت گرایانه سران سیاسی برخی از کشورهای دنیا بر آسیا ندارد.
وی با اشاره به احتمال پایان پیمان TPP بدون حضور آمریکا تصدیق کرد: تا زمانی که به انجام اصلاحات بپردازیم، شرایط مساعدی خواهیم داشت.
وی با موضع گیری صریحی نسبت به تجارت ادامه داد: نظر ما کاملا روشن است. تجارت آزاد اهمیت بسیاری دارد و اقدامات حمایت گرایانه خوب نیستند. از این رو ما باید نهایت تلاش خود را برای حفظ آزادی تجارت و سرمایه گذاری انجام دهیم.
در حاشیه نشست بانک توسعه آسیا، حتی ژاپن و چین هم با وجود اختلافاتی که بین دو کشور وجود دارد، برای تقویت روابط اقتصادی خود به توافق رسیدند.
چند روز پیش سران اقتصادی کشورهای ژاپن، چین و کره جنوبی بیانیه ای را در مخالفت با سیاست های حمایت گرایانه منتشر کرده بودند.
محمد اسحاق دار، وزیر دارایی پاکستان نیز با اشاره به تلاش های دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا برای لغو شراکت های تجاری که به اصطلاح وی ناعادلانه است، اظهار داشت: مشکلات تجارت جهانی با همکاری های چندجانبه حل می شود نه دستورات یک کشور. به نظر من این مسئولیت سازمان تجارت جهانی است. ما سازمان های جهانی داریم که باید با حمایت گرایی مبارزه کنند.
سری مولیانی ایندراواتی، وزیر دارایی اندونزی هم گفت: اقدامات کاخ سفید، شعارهای ترامپ را برای بسیاری از کشورها به تحقق رسانده است. اندونزی یکی از چندین شریک تجاری آمریکا است که با فرمان اجرایی جدید ترامپ، به دلیل عدم توازن تجاری قرار است مورد بررسی قرار بگیرد.
خانم ایندراواتی با اشاره به اینکه تغییر سیاست های تجارت جهانی می تواند مانع رشد شود، افزود: چنین سیاستی قبلا عملی شده است و کشورها قطعا باید به آن پاسخ دهند.
وی عبارت نیاز تجارت به انصاف و عدالت را که از سوی ترامپ تکرار می شود یک نگرانی مشروع دانست و گفت که دولت ها باید به دنبال رشدی باشند که موجب عقب افتادگی برخی دیگر نشود.
بنا بر این گزارش، رویکردهای چندجانبه یکپارچه و دهکده جهانی عبارات ثابتی بودند که در میان طیف وسیعی از مسائلی که در نشست چند روزه بانک توسعه آسیا مطرح شد، تکرار شدند.
اظهارات زتی اختر عزیز، رئیس سابق بانک مرکزی مالزی مبنی بر این اینکه بانک های مرکزی آسیا با هم از طریق تلفن یا پیام متنی مرتب با یکدیگر در تماس هستند، یک نمونه از این گونه ارتباطات داخلی بود.