وزیر امور خارجه با بیان اینکه زنجیرهایی که به دلیل تحریم های هسته ای بر دست و پای سیستم بانکی بسته بود باز شده اند، گفت: در حوزه عملیاتی به شرایط قبل تحریم نزدیک شده ایم.
محمدجواد ظریف روز شنبه و در چهارمین همایش تجاری و بانکی ایران- اروپا در مرکز همایش های بین المللی صدا و سیما با بیان این مطلب افزود: در ماه های پایانی دولت تدبیر و امید و درحالی که قریب به یک سال و چهار ماه از اجرایی شدن برجام می گذرد زمان مناسبی است تا به گشایش های اقتصادی ناشی از برجام و ظرفیت های مغفول آن با عنایت بیشتری پرداخته شود.
به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از ایبنا، وی با بیان اینکه بازار های مالی ایران شامل بازار پول، سرمایه و بیمه به عنوان یکی از زیرساخت های رشد اقتصادی کشور در طول بحران هسته ای هدف اصلی تحریم های ظالمانه بود، تصریح کرد: از آنجا که اقتصاد ایران یک اقتصاد بانک محور است طراحان تحریم برنامه ویژه ای را برای قفل کردن این بخش طراحی کرده بودند.
وزیر امور خارجه ادامه داد: طراحان تحریم به خوبی واقف بودند تا با محدود کردن بانک ها دوآسیب جدی به اقتصاد ایران وارد می کنند؛ اول اختلال در تجارت بین المللی کشور و دوم قطع دسترسی به منابع مالی کوتاه مدت و بلندمدت که متأسفانه در هر دو زمینه توفیقاتی داشتند.
رئیس دستگاه دیپلماسی نتیجه آسیب های تحریمی وارد شده به اقتصاد ایران را تعطیل شدن تمامی فاینانس ها و پرداخت کمک های بلاعوض و توسعه ای نهادهای بین المللی و همچنین رشد بی سابقه فساد، رانت های ناشی از عدم شفافیت و منجمد شدن منابع ارزی کشور دانست.
ظریف تصریح کرد: آسیب های تحریم باعث برهم خوردن تعادل در بازارهای داخلی و نوسانات نرخ ارز و تورم چند ۱۰درصدی شد.
وی با بیان اینکه با کمال تاسف مدیریت وقت کشور در دوره تحریم ها با اتخاذ روش های خاص خود عملا باعث تشدید تبعات تحریم ها شد، گفت: ذخایر ارزی کشور درحالی که مورد تعرض گسترده ظالمانه تحریم کنندگان قرار داشت متأسفانه از دست درازی سودجویان و منفعت طلبان در امان نبود.
وزیر امور خارجه برای نمونه به یک مورد خاص در این زمینه اشاره کرد و افزود: براساس اعلام منابع بانکی در یک مورد ۳۵ میلیارد دلار از منابع ارزی این کشور و مردم، در یک فرآیند خاص سر از جاهایی در آورد که بخشی از آن در پرونده فساد بیان شد؛ نمونه دیگر آن مصادره حدود ۲میلیارد دلار و ضبط ۱.۵ میلیارد دلار دیگر از منابع بانک مرکزی توسط آمریکا بود که یک رایزنی بین المللی است.
ظریف تأکید کرد: شاید اگر مدیران وقت کشور مفهوم کاغذ پاره را بهتر درک می کردند و به موقع و با درایت رفتار می کردند هرگز حدود ۳.۵ میلیارد دلار از منابع بانک مرکزی در دسترس آمریکا قرار نمی گرفت، امیدوارم بانک مرکزی در موقع مناسب جزییات این موضوع را در اختیار مردم قرار دهد.
رئیس دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه کلیدی ترین تحریم های اعمال شده علیه ایران، بانک ها و سیستم مالی کشور را هدف گرفته بود، افزود: به طور کلی بحث های مالی و بانکی بخش مهمی از مذاکرات هسته ای را تشکیل داد و خوشحالیم که با الطاف خداوند و در سایه رهنمودهای رهبر معظم انقلاب و مدیریت شجاعانه ریاست جمهوری مذاکرات سخت و پیچیده هسته ای منتج به رفع موانع قانونی هسته ای از پیش پای سیستم مالی و پولی کشور شد.
ظریف ادامه داد: اگرچه به دلایل غیربرجامی و بدعهدی های ایالات متحده هنوز با عادی شدن روابط بانکی فاصله داریم، هرچند امیدوار هستیم شرکای اروپایی ایران با توجه به منافع راهبردی و بلندمدت خود از این بدعهدی های آمریکا عبور کنند.
وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: در حال حاضر بانک های ایران تا حد زیادی از بعد قانونی به شرایط قبل از تحریم بازگشته اند و در حوزه عملیاتی هم به شرایط قبل از تحریم نزدیک شده ایم.
وی با بیان اینکه بسیاری از زنجیرهایی که در دوره تحریم بر دست و پای بانک ها بسته شده بود، باز شده اند، افزود: تنها کمتر از ۱۰۰روز از شروع به کار دولت و با توافق موقت ژنو ماهانه ۷۰۰ میلیون دلار از منابع مالی این کشور که متأسفانه در دوره گذشته اجازه داده شده بود مورد مصادره و توقف معامله قرار گیرد و این منابع به شدت در آن زمان مورد نیاز حیاتی کشور بود، آزاد شد و در اختیار کشور قرار گرفت و پس از نهایی شدن برجام نیز ده ها میلیارد دلار پول های مسدود شده کشور آزاد شد.
ظریف گفت: ایران برای امنیت، ثبات و پیشرفت اقتصادی، علمی و فناوری به مردم خود متکی است و با وجود همه فشارها، جنگ ها و تحمیل ها، امنیت، ثبات و پیشرفت و آرامش ایران تضمین شده است. این بهترین سرمایه برای ایران و شرکای آن است که در ایران حضور یابند و تعامل داشته باشند.
این عضو کابینه دولت یازدهم تصریح کرد: روابط ریشه دار اقتصادی میان ایران و اروپا از قدمت و استحکام برخوردار است و باید مراودات بین المللی به حالت عادی بازگردد. این روابط گستره وسیعی از بخش های مختلف از نفت و گاز و ... را شامل می شود و لازمه آن برقراری روابط کارگزاری بانک ها است.
وی گفت: دور بودن روابط به دلیل تحریم های ناعادلانه بود که باعث جاماندگی بانک های ایرانی از استانداردهای روز بین المللی به ویژه در بخش شفافیت شده و امید است که زمینه های همکاری به افزایش این شفافیت کمک کند.
ایران بهترین بستر برای سرمایه گذاری است
نادر مالکی نیز در این همایش با مثبت ارزیابی کردن روابط تجاری ایران و اروپا گفت: ما به همه اهداف مان رسیدیم و دلایل خوبی برای امیدواری به آینده داریم. این چهارمین کنفرانس است و امیدوارم بتوانیم با تبادل نظرات آینده روشنی را برای روابط تجاری ایران و اروپا رقم بزنیم.
به گزارش ایبنا، رئیس فروم بین المللی بانکداری فرانکفورت و مدیرعامل گروه مالکی با اشاره به علاقه مندی طرف اروپایی برای انجام روابط تجاری با ایران افزود: اروپایی ها وارد کسب وکار ایران شده و توانسته اند با حمایت های خود ایران را به شبکه بین المللی منتقل کنند.
وی با یادآوری برگزاری سمیناری در فرانکفورت گفت: سمینارهای مختلفی برای بهبود روابط تجاری ایران و اروپا برگزار شده است؛ از این رو هدف از برگزاری چنین همایش هایی کمک به بهبود روابط است.
رئیس فروم بین المللی بانکداری فرانکفورت با بیان اینکه ما به همه اهدافمان نایل شده ایم، افزود: دلایل خوبی برای امیدواری به آینده وجود دارد از این رو آینده درخشانی پیش روی ایران و کشورهای اروپایی وجود دارد.
مالکی با تأکید بر اینکه طبق گفته های وزارت خارجه آمریکا، ایران به همه تعهداتش عمل کرده است، تصریح کرد: وزیر خارجه آمریکا اعلام کرده که دولت به دنبال رفع همه تحریم ها است که این نشانه ای برای خوشبینی به آینده است.
وی با بیان اینکه ثبات سیاسی برای سرمایه گذاری اهمیت بسیاری دارد، گفت: در دوران ریاست جمهوری آقای روحانی روابطی مبتنی بر اعتماد شکل گرفته و طرف اروپایی ایران را مکان خوبی برای سرمایه گذاری شناخته است.
رئیس فروم بین المللی بانکداری فرانکفورت و مدیرعامل گروه مالکی با تأکید بر اینکه ایران بهترین بستر برای شرکت های ایرانی و حتی اروپایی جهت سرمایه گذاری است، گفت: ایران می تواند بهترین شریک برای اروپا و کشورهای دیگر باشد.
وی با اشاره به تشکیل آکادمی مالکی تصریح کرد: امیدواریم خیلی زود بتوانیم زمینه های سرمایه گذاری بیشتر در کشور را فراهم کنیم. مالکی با یادآوری برگزاری کنفرانسی در فرانکفورت از مدعوین دعوت کرد که در ۲۴ و ۲۵ آبان ماه سال جاری در این کنفرانس شرکت کرده تا تبادل نظرات صورت بگیرد.
افزایش 79 درصدی تجارت اتحادیه اروپا با ایران
کمیسیونر انرژی اتحادیه اروپا گفت: ایران و اروپا در زمینه امنیت انرژی و توسعه انرژی های پاک می توانند شرکای خوبی برای یکدیگر باشند و ما حاضریم در بخش انتقال تجربه و سرمایه گذاری در توسعه انرژی های نو با ایران همکاری تنگاتنگ تری داشته باشیم.
به گزارش تابش کوثر، «میگل آریاس کانیته» در «نخستین گردهمایی تجاری ایران و اتحادیه اروپا در حوزه انرژی پایدار» اظهار داشت: توافق هسته ای در ژانویه 2016 زمینه همکاری های تنگاتنگ میان ایران و اتحادیه اروپا را در مسائل گوناگون فراهم کرده است.
وی افزود: اتحادیه اروپا از برجام حمایت می کند و خوشبختانه بین ایران و اروپا در این زمینه همکاری های خوبی تاکنون وجود داشته است.
وی تصریح کرد: براساس آمارهای اعلام شده برجام باعث افزایش 79درصدی تجارت ایران با اتحادیه اروپا شده و به طور کلی نیز صادرات ایران حدود 300درصد افزایش پیدا کرده است.
وی تأکید کرد: ایران و اروپا در زمینه امنیت انرژی و توسعه انرژی های پاک می توانند شرکای خوبی برای یکدیگر باشند و ما حاضریم در بخش انتقال تجربه و سرمایه گذاری در توسعه انرژی های نو با ایران همکاری تنگاتنگ تری داشته باشیم.
کمیسیونر انرژی اتحادیه اروپا خاطرنشان کرد: استراتژی آینده اتحادیه اروپا توسعه اقتصاد بدون نفت است و ما بنا داریم تا سال 2030 متوسط تولید انرژی های پاک را در اتحادیه اروپا به 30 درصد کل انرژی تولیدی این اتحادیه برسانیم.
اتصال ۳۰ بانک ایرانی به سوئیفت
دیوید گیز نیز در چهارمین همایش تجاری و بانکی ایران و اروپا گفت: برجام برای اروپا حائز اهمیت است و در مرحله اجرایی شدن برجام نیز این اتحادیه نقش دارد، چراکه مسئولیت کمیته برگزاری برجام را به عهده داشته است، در عین حال می دانیم که اهمیت توافق هسته ای را نیز مردم ایران به صورت مستقیم احساس کرده اند و این مسئله برای موفقیت توافق نیز مهم است.
وی تصریح کرد: در نتیجه توافق هسته ای و اجرای آن، فصل نوینی در روابط اتحادیه اروپا با ایران باز شده است و در عمل، آژانس بین المللی انرژی اتمی در سپتامبر ۲۰۱۶ راستی آزمایی کرد که ایران اقدامات خود را انجام داده و تحریم های هسته ای مرتبط بانکی و مالی ایران، برداشته شده و افتتاح شعبات جدید در کشورهای عضو اتحادیه اروپا در دستور کار قرار گرفته است، ضمن اینکه خدمات مالی و افتتاح ویژه از طریق سوئیف به بانک های ایرانی داده می شود، به طوری که هم اکنون ۳۰ بانک ایرانی به سوئیفت وصل شده اند.
گیز گفت: بیمه های اتکایی و انواع و اقسام وام ها نیز اکنون قابل پرداخت هستند و مهم تر از آن امکان صادرات محصولات نفتی و پتروشیمی از ایران نیز فراهم است که این امر، فرصت سرمایه گذاری در این بخش را ارائه می دهد و فعالیت های مرتبط با کشتیرانی و حمل و نقل نیز اجازه یافته اند و تجارت سنگ، طلا و سنگ های ارزشمند نیز فراهم شده است.
وی اظهار داشت: بانک مرکزی ایران امکان دسترسی به اسکناس های جدید را به دست آورده و افراد زیادی هم از فهرست تحریم ها خارج شده اند که همه اینها پیام های مثبتی است که ناشی از برداشته شدن تحریم ها است و روز اجرایی شدن توافق هسته ای به معنای این بود که درهای بازارهای دنیا به روی ایران باز شده است. در سطح سیاسی نیز شاهد سفر موفق موگرینی به ایران بودیم و در عین حال نیز این به وضوح نشان می دهد که در سطح بالای سیاسی خواستار ایجاد تعامل جامع در حوزه های مختلف هستیم.
گیز گفت: بسیاری از کشورهای اروپایی هیأت های تجاری و مالی بسیاری را به ایران اعزام کردند که حضور آنها نشانگر تعامل از سوی اروپا است و حالا می توان به داده هایی نگاه کرد که نشانگر تغییر عظیمی است که در آینده رخ می دهد و شاهد هستیم که در سال ۲۰۱۶ روابط ایران و اروپا ۷۶ درصد رشد داشته و اقتصاد ایران نیز رشد داشته است که مورد ستایش صندوق بین المللی پول قرار گرفته است.
رئیس بخش سیاست های تحریمی، سرویس اقدامات خارجی اروپا- بلژیک افزود: شاهد احیای پروژه های زیرساختی در ایران هستیم و ناوگان هوایی ایران بعد از توافق با بویینگ و ایرباس احیا می شود و توان ایران نیز به صورت قابل ملاحظه ای افزایش یافته است، ضمن اینکه عملیات بانک سرمایه گذاری اروپا نیز در دستور کار قرار گرفته است