شاخص کل بورس تهران، پنجمین هفته معاملاتی امسال را با رشد ۱.۲ درصدی سپری کرد. در پنج روز کاری بورس تهران در هفته اول اردیبهشت ماه، شاخص کل توانست ۹۴۵ واحد رشد کند و شاخص آزاد شناور با رشد ۷۸۷ واحدی مواجه شد. این رشد با نزدیکی به انتخابات ریاست جمهوری در شرایطی اتفاق افتاده است که در سی ام فروردین ماه گذشته شاخص کل بازده نقدی و قیمتی بورس اوراق بهادار تهران در رقم ۷۸ هزار و ۶۵۱ واحدی قرار داشت.
بورس تهران در حالی چند روزی است به استقبال ماه دوم بهار و فصل انتخابات آمده که فضای معاملات همچنان داغ است و عده کثیری برای خرید و فروش سهام و سرمایه گذاری در بورس داوطلب شده اند. در عین حال در فضای سیاسی کشور که آبستن تحولات مهمی چون انتخابات ریاست جمهوری است، شعارهای انتخاباتی و وعده وعیدهای نامزدها به اوج خود رسیده و شتاب دماسنج بازار سهام نیز هفته به هفته گسترش می یابد. بدین ترتیب پیش بینی می شود تا موعد انتخابات ریاست جمهوری، روند سرمایه گذاری کوتاه مدت سهامداران گسترش یافته و براساس آن نیز شاخص کل به فتح قله های بالاتری نائل آید.
تغییر چهره دارویی ها از منفی به مثبت
در هفته اول اردیبهشت ماه، دارویی هایی که در ماه های گذشته معاملات کم رقمی را از خود نشان داده و بیشتر رو به کاهش بودند، شرایط متفاوتی را تجربه کردند و تعداد زیادی از نمادهای این گروه توانستند در قیمت پایانی و قیمت آخرین معامله، رشد قابل قبولی را از خود نشان دهند. همچنین نمادهای گروه خودرو در اواخر هفته گذشته روند کاهشی را در پیش گرفتند؛ هر چند که در هفته های پیش از آن توانسته بودند برای روزهایی روند رو به رشدی در قیمت آخرین معامله و قیمت پایانی داشته باشند.
از سوی دیگر پالایشی ها همچون پالایش نفت اصفهان و پالایش نفت تهران، شرایط رو به اوجی را در آخرین روز معاملات هفته گذشته بر جای گذاشتند. به طوری که این نمادها بیشترین تأثیر مثبت را روی دماسنج بازار سهام داشتند. نمادهای گروه قند و شکر نیز که از ابتدای سال شاهد روند صعودی بودند، در آخرین روز کاری بورس تهران در هفته گذشته با اوج و حضیض هایی مواجه شدند و تعدادی از این نمادها در قیمت آخرین معامله و قیمت پایانی با افت بیش از 4 درصد مواجه شدند.
بازدهی آیفکس از ابتدای سال به بیش از 5 درصد رسید
معاملات فرابورس ایران هفته گذشته در حالی پایان یافت که حجم و تعداد دفعات معاملات با کاهش اما ارزش دادوستدها با افزایش همراه شد و در مجموع با دادوستد 2 هزار و 275 میلیون ورقه بهادار در 206 هزار دفعه، ارزش این نقل و انتقال ها به 10هزار و 863 میلیارد ریال رسید.
در نخستین هفته معاملاتی اردیبهشت ماه آیفکس با رشد 1.6درصدی، بازدهی خود از ابتدای سال را به 5.4درصد رساند و روز چهارشنبه این نماگر بازار در ارتفاع 922 واحدی ایستاد. همچنین روز یکشنبه سوم اردیبهشت ماه نیز بالاترین حجم و ارزش معاملاتی در بازار فرابورس رقم خورد. بازارهای اول و دوم فرابورس هفته پیش میزبان دادوستد 211 و 830 میلیون سهم به ارزش 452 و 2119 میلیارد ریال بود که در مقایسه با هفته پیشین کاهش حجم و ارزش معاملات در این دو بازار به ثبت رسید.
در همین حال بازار پایه جابه جایی یک هزار و 218میلیون سهم به ارزش حدود 5 هزار میلیارد ریال را تجربه کرد که اگرچه حجم معامله این بازار در مقیاس هفتگی کاهش یافت اما ارزش دادوستد آن با رشد 90 درصدی همراه شد. در این میان ارزش معاملات در بازار مشتقه فرابورس نیز درحالی که حجم آن در مقایسه با هفته پیشین تغییری نکرد، افزایش 34 درصدی را شاهد بود.
در بازار ابزارهای نوین مالی نیز اوراق بدهی به ترتیب به میزان 3 و 13 میلیون ورقه به ارزش 2 هزار و 921 و 191 میلیارد ریال خریدوفروش شدند که در مقابل افت حجم و ارزش دادوستدها در این دو ابزار معاملاتی، اوراق گواهی تسهیلات مسکن در این بازار افزایش بیش از 15 درصدی را به ثبت رساند.
اوراق تسه همچنین رشد 62 درصدی تعداد دفعات معاملات را نیز تجربه کرد. هفته گذشته ارزش معاملات خرد بازار سهام و اختیار سهام به تفکیک گروه های صنعت در مجموع بازارهای اول، دوم، پایه، بازار مشتقه و SME به 4 هزار و 155 میلیارد ریال رسید که گروه انبوه سازی، املاک و مستغلات با معامله 702 میلیون سهم، 17 درصد از ارزش کل معاملات را در اختیار گرفت.
گروه های فلزات اساسی و پیمانکاری صنعتی به ترتیب با ارزش معاملات 512 و 372 میلیارد ریال سهم 12 و 9درصدی از ارزش کل معاملات را به خود اختصاص دادند و در رده های دوم و سوم ایستادند.
در همین حال قطعیت معامله عرضه یکجای 42.62درصد از سهام کنترلی شرکت فروشگاه های زنجیره ای رفاه در بازار پایه و گشایش نمادهای اختیار خرید فولاد هرمزگان جنوب در تابلوی اختیار معامله بازار ابزارهای مشتقه از جمله رویدادهایی بودند که در این هفته رقم خوردند.
ارتباط با نویسنده: sadrolgharavi@yahoo.com