گزارش عملکرد دبیرخانه هشتمین جشنواره ملی بهره وری:
فرشید شکر خدایی دبیر جشنواره ملی بهره وری در مراسم ضیافت شام رسمی جشنواره و مراسم اهدا لوح تقدیر هشتمین دوره مسابقه ملی بهر وری که همه ساله بصورت رایگان در کشور برگزار می گردد اعلام نمود : فعالیت های اجرایی دبیرخانه، در هشتمین دوره از اول خردادماه سال جاری آغاز و فراخوان ثبت نام شرکتها، سازمان ها و انجمن های صنفی ارسال شد.
سامانه ملی اندازه گیری شاخص های بهره وری ایران(www.irpmc.ir) نیز فعالیت مربوط به اندازه گیری شاخص های مالی، اقتصادی و بهره وری بنگاه های اقتصادی از سال 1389 تا 1394 را در ادامه فعالیت های جشنواره اجرا نمود. وی افزود:در دوره هشتم جشنواره شاخص های 5000 بنگاه اقتصادی در قالب 38 گروه اقتصادی مورد بررسی قرار گرفتند.
مجموع ارزش افزوده شرکت های بخش صنعت و معدن که در جشنواره مورد بررسی قرار گرفتند در حدود 60% ارزش افزوده کل بخش صنعت و معدن در کشور می باشد. همچنین مجموع ارزش افزوده شرکت های بخش موسسات مالی و پولی مورد بررسی در جشنواره در حدود 85% کل ارزش افزوده در این بخش می باشد.
دبیر جشنواره ملی بهره وری و عضو هیئت نمایندگان اتاق ایران در ادامه بیان کرد: در این دوره از جشنواره همانند دوره های قبلی هر یک از بنگاه های اقتصادی در 3 بخش با یکدیگر رقابت نمودند، در بخش بهره وری شاخص های بهره وری نیروی کار، بهره وری سرمایه و بهره وری کل عوامل، در بخش سودآوری شاخص های فروش سرانه و درصد حاشیه سود خالص و در نهایت به دلیل اهمیت موضوع انرژی در کشور شاخص بهره وری انرژی در مسابقه دیگری بنام مسابقه ملی بهره وری انرژی مورد بررسی قرار گرفت.
براساس آیین نامه تدوین شده کمیته علمی جشنواره، فهرست نامزدهای پیشنهادی در هر گروه اقتصادی توسط دبیرخانه با توجه به روند رشد پایدار و همچنین مقایسه شاخص های بهره وری بنگاه های اقتصادی با میانگین صنعت های مورد نظراز سال 89 تا 94 تهیه و جهت تایید نهایی در اختیار اعضای کمیته علمی قرار گرفت و با نظر این کمیته نهایتا تعداد 303 بنگاه اقتصادی به عنوان نامزد دریافت لوح تقدیر انتخاب گردیدند.
فرایند داوری آنلاین نامزد های دریافت لوح تقدیر هشتمین جشنواره ملی بهره وری در گروه های مختلف از هشتم دی ماه آغاز و تا ساعت 24 روز 13 دی ماه به طول انجامید که در این فرایند اساتید، کارشناسان و مدیران بخش های مختلف اقتصادی، شرکت های برتر را انتخاب نمودند و در تاریخ 14 دی ماه جلسه کمیته علمی جشنواره به منظور تایید نهایی برنده های هر صنعت در هر بخش در محل اتاق بازرگانی ایران برگزار گردید.
ایشان با بیان این که در این دوره، از مجموع 38 گروه اقتصادی مورد بررسی،303 بنگاه اقتصادی به عنوان شرکت های نامزد و از میان آن ها 60 بنگاه به عنوان شرکت های برتر برگزیده شدند افزود :در بین 38 گروه مورد بررسی به دلیل اینکه شاخص های سودآوری 9 گروه با کاهش همراه بوده است، با تصویب کمیته علمی در این گروه ها شرکت برتر در بخش سودآوری معرفی نشد.
دبیر جشنواره ملی بهره وری یاد آور شد: فرایند مسابقه ملی تجربه های موفق، مسابقه ملی بهترین محل برای کار و مسابقه ملی برترین توان اجرا و مسابقه ملی بهینه کاوی نیز بلافاصله پس از اختتام مسابقه ملی بهره وری و مسابقه ملی بهره وری انرژی آغاز می گردد و بنگاه اقتصادی ، با ارسال سه پروژه ارتقای بهره وری به دبیرخانه، برای مسابقه تجربه های موفق و مسابقه بهینه کاوی، ارسال لیست بیمه شدگان برای مسابقات بهترین محل برای کار و برترین توان اجرا بر اساس مدل های طراحی شده تا اول خرداد ماه، روز ملی بهره وری به رقابت خواهند پرداخت و در پایان از مجموع امتیازات کسب شده ، امتیاز نهایی هر شرکت در هشتمین دوره جشنواره ملی بهره وری تعیین و تندیس ملی بهره وری در روز ملی بهره وری به شرکت هایی که دارای شرایط تعیین شده توسط کمیته علمی جشنواره باشند، اهدا خواهد شد.
ایشان در ادامه افزودند : خصوصی سازی بهترین راهکار افزایش بهره وری در کشور می باشد. ذات فعالیت های دولتی، بهره وری اقتصادی را کاهش می دهد و در واقع بهره وری دولت باید در مورد سیاست گذاری ها باشد. به طور عمومی وضعیت بهره وری در کشور مناسب نیست اما هرگاه درآمدهای نفتی در کشور کاهش داشته، نگاه دولت به بهره وری نیز بهتر شده است.
مهندس شکرخدایی، بیان داشت: بیشترین رشد بهره وری در کشور مربوط به زمانی هست که قیمت نفت رو به کاهش بوده است.وی ادامه داد: زمانی که درآمدهای نفتی کم می شود، کشور شاهد کمبود منابع شده و استفاده از دارایی ها بهینه تر می شود. در شرایط عادی، دولت به دنبال توسعه است و افزایش راندمان در دستور کار قرار ندارد.
مهندس شکر خدایی، با بیان اینکه در برنامه پنجم توسعه، هر سال باید 5/4 درصد به رشد اقتصادی افزوده می شد، گفت: این امر محقق نشده و میانگین بهره وری در بخش های مختلف تقریبا ثابت بوده است.وی با در نظر گرفتن سال ۸۸ به عنوان سال پایه، ادامه داد: اگر بهره وری را در این سال ۱۰۰ در نظر بگیریم، این رقم در بخش صنعت طی سال ۹۴ به ۱۰۱ رسیده است.
در بخش معدن نیز با در نظر گرفتن همین شرایط در سال گذشته به رقم ۱۰۲ دست یافته ایم. این در حالی است که اگر اهداف بهره وری در برنامه پنجم محقق می شد باید عدد ۱۲۶ در سال ۹۴ به دست می آمد.
دبیر جشنواره ملی بهره وری، افزود: با توجه به این آمارها می توان گفت از سال ۸۹ تا پایان برنامه پنجم سهم بهره وری در کشور تغییر نکرده است.مهندس شکرخدایی، به نقش بازدارنده استهلاک در دستیابی به بهره وری اشاره کرد و گفت: با توجه به این شرایط می توان گفت ۴۵ سال است که بهره وری عوامل تولید در کشور هیچ تغییری نکرده است.
وی توجه به بهره وری آب در کشور را نیز بسیار مهم دانست و گفت: متاسفانه در کشور شاهد بدترین شاخص بهره وری در آب هستیم. آب کمیاب ترین منبع ایران به شمار می رود و با این وجود به جای استفاده بهینه، بدترین نوع مصرف را بخش کشاورزی شاهدیم.
ایشان در پایان اظهار امیدواری نمودند که مسیر ایجاد شده در زمینه اندازه گیری شاخص های بهره وری و رقابت در زمینه پیشی گرفتن از بهره وری با حضور بنگاههای اقتصادی بیشتر رونق و انشالله در سال آینده دبیرخانه جشنواره ملی بهره وری بتواند شاخص های بهره وری بنگاههای اقتصادی بیشتری اندازه گیری و وارد فرایند مسابقه ملی بهره وری نماید.