منابع خبری گزارش دادند که همزمان با رزمایش آمریکا و کره جنوبی در دریای ژاپن، کره شمالی نیز چهار موشک بالستیک به سمت این دریا شلیک کرده است. این اقدام اوایل روز دوشنبه شش مارس انجام شده و مقامات ژاپن این اقدام کرهشمالی را «بسیار خطرناک» توصیف کردهاند. در پی این اقدام کره شمالی، مقامات شورای امنیت سئول نیز جلسه اضطراری تشکیل دادهاند.
آسوشیتد پرس نیز به نقل از مقامات سئول گزارش داد: سه یا چهار موشک از سوی کره شمالی به دریای ژاپن شلیک شده است. سخنگوی ارتش کره جنوبی اعلام کرده است که این موشک ها از پایگاه «تونگچانگری» در شمال غرب کره شمالی شلیک شده اند. مقامات کره جنوبی همچنین اعلام کردند که نوع این موشک ها هنوز مشخص نیست اما بعید به نظر میرسد که موشک های قاره پیما باشند.
رهبر کره شمالی پیش از این و در پیام آغاز سال خود اعلام کرد که پیونگیانگ در آستانه آزمایش موشک قارهپیما با قابلیت رسیدن به آمریکا قرار دارد. علاوه بر این کرهشمالی طی هفتههای گذشته نیز موشک بالستیک را آزمایش کرد که این اقدام کرهشمالی نیز با واکنش کشورهایی مانند آمریکا و کرهجنوبی مواجه شد.
روز 13 فوریه «کیم جونگ نام» برادر ناتنی رهبر کرهشمالی در مالزی به قتل رسید که این امر نیز باعث تشدید تنشها میان کرهشمالی با مالزی و کره جنوبی شده و مقامات سئول قتل کیم جونگ نام را اقدامی از سوی پیونگ یانگ عنوان کردهاند.
در بحبوحه رزمایش مشترک دریایی آمریکا و کره جنوبی در منطقه، کرهشمالی چند موشک با هویت نامشخص به سمت دریا پرتاب کرد. کرهجنوبی میگوید که این موشکها از پایگاه تونگ چانگ ری پرتاب شده و احتمالا در منطقه ویژه اقتصادی در دریای ژاپن فرود آمدهاند.
براساس گزارش ها، شورای امنیت ملی کره جنوبی بلافاصله پس از این آزمایش تشکیل جلسه اضطراری داده است. پایگاه تونگ چانگ ری در نزدیکی مرز دریایی کرهشمالی با چین قرار دارد و سال گذشته چندین موشک دوربرد از این پایگاه آزمایش شده است.
نیروهای آمریکایی و کره جنوبی از روز چهارشنبه گذشته تمرین نظامی مشترک گستردهای را در چارچوب رزمایشهای مشترک سالانه دو کشور آغاز کردند تا آمادگی دفاعی خودشان را در برابر تهدید کرهشمالی محک بزنند. رزمایش در شرایطی برگزار میشود که تنشها میان دو کره افزایش یافته و شبه جزیره کره به کانون خطر درگیری تبدیل شده است و مسئله مرگ «کیم جونگ نام» برادر ناتنی رهبر کره شمالی در مالزی نیز بر مشکلات کنونی افزوده است.
براساس گزارش ها و قوت گرفتن شایعه حمله موشکی کرهشمالی به ژاپن شورای امنیت ملی کره جنوبی بلافاصله پس از این آزمایش تشکیل جلسه اضطراری داده است. در نخستین واکنش آمریکا به شلیک موشکی تازه کره شمالی، چند مقام آمریکایی که البته نخواستند نامشان فاش شود، گفتند که تاکنون نشانهای از شلیک شدن موشکهای قارهپیما دیده نشده است.
از زمان رهبری «کیم جونگ اون» در اواخر سال ۲۰۱۱ بر کره شمالی، این کشور تاکنون بالغ بر ۳۰ پرتاب از انواع موشک از جمله موشکهای مدل «موسودان» و «رودونگ» را تجربه کرده است. این کشور همچنین از سال ۲۰۰۶ میلادی تاکنون پنج آزمایش اتمی انجام داده که دو مورد آن فقط در سال گذشته میلادی صورت گرفت که انجام آنها باعث شد شورای امنیت دو قطعنامه تحریمی علیه پیونگ یانگ صادر کند. رهبر کرهشمالی در پیام سال جدید میلادی اعلام کرده بود که کشورش باید توان نظامی خود را قویتر کند و این مهم در سال 2017 با جدیت بیشتری همانند سال قبل دنبال خواهد شد.
به ظاهر شلیک این موشکها از ساعت 7:30دقیقه صبح به سمت دریای شرقی (ژاپن) صورت گرفته است. پرتاب این موشکها همچنین دیروز اعتراض شدید شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن را نیز در پی داشت و او از جامعه بینالمللی خواست با شدت هرچه تمامتر پیونگ یانگ را برای متوقف کردن فعالیتهای موشکی و تسلیحاتی تحت فشار قرار دهند.
کره شمالی ماه گذشته نیز یک فروند موشک جدید بالستیک جدید را که گفته میشود قابلیت حمل کلاهک هستهای را دارد -در حالیکه «کیم جونگ اون» رهبر این کشور بر انجام آن نظارت داشت- بهصورت آزمایشی شلیک کرد.
یون هاپ خبرگزاری کره جنوبی نیز اعلام کرد که پس از شلیک این موشک نشست امنیتی با حضور مقامات نظامی این کشور تشکیل شده است. کره شمالی براساس قطعنامه های سازمان ملل از توسعه فناوری موشک های اتمی و بالستیک منع شده اما در یک سال اخیر چندین بار پرتابهای آزمایشی انجام داده است.