با اینکه بانک ها تامین مالی بیشتر از 85 درصد از اقتصاد ایران را انجام می دهند و این مهم، نشان از ارزش و جایگاه نظام بانکی در اقتصاد کشور دارد، اما با این حال در سال های اخیر شدیدترین هجمه ها نیز به شبکه بانکی صورت گرفته است.
به گزارش «فرصت امروز» موضوع «ورشکستگی بانک سرمایه تا 15 اسفند ماه» تازه ترین هجمه ای است که در روزهای اخیر در شبکه های اجتماعی مطرح شده و در آن از کاربران خواسته شده تا اگر پول یا سپرده ای نزد بانک سرمایه دارند، آن را تا 14 اسفندماه از بانک خارج کنند، زیرا طبق اطلاعات موثق این بانک تا 15 اسفندماه اعلام ورشکستگی می کند و حتی بانک سپه نیز تعدادی از حساب های بانک سرمایه را که در این بانک وجود داشته، بلوکه کرده است.
البته این نخستین باری نیست که بانک سرمایه در تیررس شایعات قرار می گیرد و چندی پیش نیز موضوع ادغام این بانک با بانک ملت از سوی مدیران بانک سرمایه تکذیب شده بود. با این حال، محتوای عجیب این شایعه تا حد زیادی بی پایه و اساس بودن آن را در همان نگاه اول برملا می کند، چرا که طبق قانون همه بانک ها نزد بانک مرکزی حساب دارند نه در بانک های دیگر.
تکذیب شایعه ورشکستگی
اگرچه شایعات در شبکه بانکی در سال های اخیر بیشتر حول و حوش موسسات اعتباری غیر مجاز وجود داشته اما این بار بانک سرمایه به عنوان ششمین بانک خصوصی کشور در تیررس این شایعات و اخبار کذب قرار گرفته است.
از همین رو، بانک سرمایه روز گذشته با انتشار اطلاعیه ای با رد شایعه مطرح شده در شبکه های اجتماعی مبنی بر اعلام ورشکستگی بانک سرمایه اعلام کرد: بی شک سهامداران و سپرده گذاران بانک سرمایه با اطلاعات و شم اقتصادی بالای خود به سادگی در می یابند که متاسفانه طراحان این شایعه یا از ساده ترین قوانین بانکداری در ایران بی خبرند یا به عمد خود را به بی خبری زده اند.
این بانک به لحاظ رشد منابع در سال جاری بهترین عملکرد را نسبت به 11سال گذشته خود داشته و با اقدام قاطع حقوقی که به بازداشت چند تن از بدهکاران کلان بانکی انجامیده، در پی وصول مطالبات معوق خود و احقاق حقوق سهامداران است.
در ادامه این اطلاعیه آمده است: به همین اعتبار می توان آبشخور چنین شایعات پیش پا افتاده ای را در میان بدهکاران و مدیونین گردن کشی دانست که برای نجات خود از چنگ قانون، از هیچ حربه ای حتی دروغ و تشویش اذهان عمومی و تحمیل هزینه های هنگفت مادی و روانی به جامعه ابا ندارند.
در پایان این اطلاعیه بانک سرمایه تاکید کرده است که اقدام های حقوقی خود را در برخورد با منشأ این شایعه پراکنی ها با کمک دستگاه های قضایی، نظارتی و اطلاعاتی به انجام رسانده است و نتایج آن را به اطلاع مردم خواهد رساند.
خدشه دار شدن اعتماد عمومی به بانک ها
در ادبیات اقتصاد سیاسی، خدشه به اعتماد مردم نسبت به بانک ها، خدشه به امنیت ملی تعریف می شود و جالب است که بانک ها با توجه به جایگاه غیر قابل انکاری که در اقتصاد بانک محور ایران دارند، خیلی راحت و آسان مورد هجمه قرار می گیرند.
شاید انتشار شایعات که بیشتر در فضای مجازی و شبکه های اجتماعی صورت می گیرد، در ابتدا ساده به نظر بیاید، اما نکته مهم این است که ایجاد نگرانی در فضای بانکی کشور که سرمایه و سپرده مردم در آن نگهداری می شود، نمی تواند بی قصد و غرض باشد و هدف اصلی این شایعات مطمئنا چیزی جز تخریب نظام بانکی و تشویش اذهان عمومی نیست.
به همین دلیل از آنجا که شایعات بانکی ضربه مهلکی به بانک ها و همچنین اقتصاد کشور وارد می کند، باید برخورد جدی از سوی نهادهای متولی با منتشر کنندگان شایعات صورت گیرد، چرا که بانک ها مانند دومینو هستند و لرزش یکی موجب تکان خوردن دیگری و در نهایت ریزش شبکه بانکی می شود.
ارتباط با نویسنده: Ivankaramazof@yahoo.com
ک