قیمت های منطقه یورو از ژانویه 2013 تا فوریه2017 شاهد تورم 2 درصدی بود. اما بانک مرکزی بدون هیچ دلیلی، برای لحظه ای سیاست های خود را تغییر نداد چرا که روند اساسی و زمینه ای آن همچنان ضعیف است. برای نخستین بار از سال 2013 تا فوریه 2017 نرخ تورم در منطقه یورو به 2 درصد رسید.
این به طور واضح نشانه ای از ثبات قیمت بانک مرکزی اروپاست که سطح قیمت ها به نزدیک 2 درصد سالانه رسیده است. این اشتباه است که ما فکر کنیم به هدف زمینه ای خود رسیده ایم. این هدف در واقع یک هدف میان مدت است. در واقع نمی توان آن را با یک عدد تعریف کرد. به خصوص که شرایط برای ثبات قیمت ها هنوز خیلی نا مشخص است.
دلایل افزایش
در واقع این شتاب قیمت به طور عمده به وسیله شتاب قیمت انرژی تعریف می شود. در ماه فوریه، در آخرین پیشرفت خود به 9.2 درصد به نسبت ژانویه سال قبل که 8.1 درصد بود، رسید. این افزایش ناشی از کاهش شدید قیمت انرژی در سال 2015 تا 2016 است که در طول تاریخ کم سابقه بوده است.
در یک سال پیش قیمت انرژی کاهشی شدید را تجربه کرد. به طور منطقی، اصلاح این قیمت ها مستلزم افزایش شدید وزن تورم جهانی است. در حال حاضر این تورم را می توان با افزایش قیمت انرژی جبران کرد. این روند رو به بالا توسط قیمت مواد غذایی فرآوری نشده تقویت شد و به دلایل فصلی بودن تجربه افزایش 5.2 درصدی در یک سال را داشته است.
مواد غذایی فرآوری نشده و انرژی، وزن 17 درصدی روی تورم داشته، بنابراین وزن آنها را بالا کشیده است. اما شاخص زمینه ای مانع افزایش قیمت مواد غذایی، انرژی و دخانیات شد که به عنوان بی ثبات ترین محصولات به حساب می آیند و به شدت با ثبات مانده اند.
در ماه فوریه پیشرفت 0.9 درصدی را به نسبت دسامبر گذشته داشته است. از نوامبر سال 2015، نرخ زمینه ای کمتر یا برابر با یک درصد است.
افزایش اندک در خدمات
بر این اساس، روشن است که فراتر از تغییرات بزرگ در شاخص جهانی در سه ماهه اخیر نرخ تورم از 0.6 درصد به 2 درصد رسیده است. بدیهی است که قیمت خدمات جزء کوچکی است. جزء اول شاخص قیمت ها (44.6 درصد در مجموع) که بیشتر منعکس کننده واقعیت بازار داخلی است که از 1.2 درصد به 1.3 درصد افزایش یافته است، این بالاترین نرخ از ماه مارس است اما بسیار ضعیف باقی مانده و نشان دهنده ظرفیت کم قیمت گذاری شرکت ها در این بخش است. با توجه به انفجار در قیمت انرژی، این موضوع ثابت می کند که حتی ضعف شرکت ها در نهایت با افزایش هزینه های مصرف کننده می توان جبران شود.
قیمت های صنعتی بدون پویایی
این پدیده بیشتر در صنعت آشکار است. در حالی که قیمت تولید صنعتی 0.7 درصد در ماه ژانویه افزایش یافته است، قیمت کالا های صنعتی تنها 0.3 درصد در ماه ژانویه و تنها 0.2 درصد در ماه فوریه رشد داشته است. این ارقام از ماه مه سال 2015 پایین ترین شاخص را نشان می دهند و این امر به ویژه برای بانک مرکزی اروپا نگران کننده است.
بسیار واضح است در حالی که قیمت های تولید افزایش یافته اما تولید کنندگان قادر به انتقال این افزایش به مصرف کنندگان نیستند. بدتر از آن این است که تقاضا در این زمینه بسیار ضعیف است و نیاز به تعدیل قیمت و در نتیجه محصول است. در نهایت این عامل مشاغل و حقوق و دستمزد را تهدید می کند و در نتیجه این روند را نمی توان نادیده گرفت حتی با این که تورم به 2 درصد در فوریه رسید.
بسیاری از اقتصاد دانان معتقدند که این تورم 2 درصدی فقط یک اثر گذرا است. اثر این موضوع به تدریج در قیمت انرژی ناپدید می شود. میزان کلی به تدریج ممکن است همراستا با نرخ زمینه ای شود. زمانی که قدرت خرید مردم تحت تاثیر افزایش قیمت انرژی قرار می گیرد در واقع هر گونه اقدام در این جهت می تواند باعث تضعیف یا تشویق روند ضد تورمی باشد.
ماریو دراگی می گوید که باید مردم را تشویق به کم نگه داشتن نرخ تورم کنیم و حتی تشویق به سرمایه گذاری و مصرف و به شرکت ها اجازه افزایش قیمت برای جبران افزایش قیمت انرژی بدهیم و حتی دستمزد ها را تنظیم کنیم. همه اینها برای ثبات پولی در منطقه یورو انجام خواهد شد.
به نقل از فرانس پرس، موسسه آمار اروپا اعلام کرد نرخ تورم آلمان بزرگ ترین اقتصاد منطقه یورو در ماه دسامبر به بیش از 2 درصد و نرخ تورم فرانسه نیز به بیش از 1.5 درصد رسیده است. براساس این گزارش، نرخ تورم در کشورهای ایتالیا و اسپانیا سومین و چهارمین اقتصادهای بزرگ منطقه یورو نیز در این مدت به بیش از 2.6 و 3 درصد رسیده است.
این گزارش می افزاید، افزایش نرخ تورم منطقه یورو به بیش از 2.2 درصد در حالی است که بانک مرکزی اروپا قصد دارد این رقم را زیر 2 درصد ثابت نگه دارد. در این مدت یونان با 0.3 درصد کمترین نرخ تورم و فنلاند با 3.5 درصد بالاترین نرخ تورم را در بین کشورهای منطقه یورو در اختیار داشته اند.
بانک مرکزی اروپا در دو سال گذشته، نتوانسته نرخ تورم منطقه یورو را به کمتر از 2درصد کاهش دهد. بیش از سه سال است که تورم منطقه یورو زیر هدف 2درصدی بانک مرکزی اروپا قرار دارد و پیش بینی می شود این نرخ تا قبل از سال 2018 هم به 2درصد نرسد. براساس بررسی بلومبرگ از اقتصاددانان، شاخص قیمت مصرف کننده در ماه آگوست 0.3 درصد رشد خواهد داشت و این در حالی است که تورم مبنا بدون تغییر 0.9 درصد باقی مانده است.
نرخ تورم در حوزه پولی یورو به هدف بانک مرکزی اروپا رسید
نرخ تورم در حوزه پولی یورو به هدف از پیش تعیین شده بانک مرکزی اروپا رسیده است. این نرخ در ماه فوریه سال جاری در مقایسه با زمان مشابه در سال گذشته به رقم ۲ درصد رسیده است. نرخ تورم در این منطقه نسبت به ماه ژانویه نیز ۰.۲ درصد رشد داشته است.
افزایش قیمت ها در بخش انرژی تا رقم ۹.۲ درصد در بازه زمانی یک ساله، همچنین بالا رفتن قیمت ها در بخش خدمات عوامل اصلی افزایش نرخ تورم در منطقه عنوان شده است. بانک مرکزی اروپا مدت هاست برای مقابله با پایین بودن بیش از حد نرخ تورم در منطقه به اجرای تدابیر حمایتی از جمله بازخرید ماهانه اوراق قرضه دولتی و خصوصی تا رقم ۶۰ میلیارد یورو روی آورده است.