با اینکه افزایش سقف برداشت از خودپردازها در سیاست های بانک مرکزی جایی نداشته و باوجود درخواست های مکرر مردم و شبکه بانکی، سقف برداشت روزانه از خودپردازها در این سال ها کماکان 200 هزار تومان بوده، اما آنطور که مدیرکل فناوری اطلاعات بانک مرکزی خبر داده است، قرار شده همانند سال قبل در بازه زمانی عید نوروز، میزان برداشت روزانه از خودپردازها تا سقف 500 هزار تومان افزایش یابد.
به گزارش «فرصت امروز»، دو سال قبل نیز برخی بانک ها بنا به مجوز بانک مرکزی سقف برداشت روزانه از خودپردازها را افزایش دادند، اما در ادامه با رسانه ای شدن ماجرا و اعلام سیاست بانک مرکزی مبنی بر توسعه بانکداری الکترونیک و کاهش پول نقد در گردش جامعه، مجددا مجبور به کاهش سقف برداشت تا میزان ۲۰۰ هزار تومان شدند.
با این حال، در اواخر سال گذشته مبلغ برداشت روزانه از خودپردازهای برخی بانک ها تا سقف ۵۰۰ هزار تومان افزایش یافت و بانک مرکزی اعلام کرد که این مجوز صادره تنها برای ایام نوروز بوده است که تقاضا برای وجوه نقد در این دوره زمانی بالا می رود. حالا با توجه به بازخورد مثبت این طرح در سال گذشته، مدیرکل فناوری اطلاعات بانک مرکزی اعلام کرده است که این طرح امسال نیز اجرایی می شود و بر این اساس از ۲۰ اسفندماه امسال تا ۱۵فروردین ماه سال آینده، سقف برداشت روزانه از خودپردازها بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومان افزایش می یابد.
البته مدیرکل فناوری اطلاعات بانک مرکزی، از این افزایش برداشت تنها برای بانک های متقاضی خبر داد و گفت: این موضوع تنها برای بانک های متقاضی است و این افزایش برداشت شامل تمام عابربانک ها نخواهد شد و پس از آن، سقف برداشت ها دوباره به روال عادی باز می گردد.
رکورد ۲۰۰ میلیون تراکنش در روزهای پایانی سال
ناصر حکیمی، مدیرکل فناوری اطلاعات بانک مرکزی در نشست خبری یازدهم اسفندماه با بیان اینکه ثبت رکورد ۲۰۰ میلیون تراکنش در روزهای پایانی سال دور از ذهن نیست، گفت: ۷۰ میلیون تراکنش در مرکز شتاب و حدود ۹۰میلیون تراکنش در شاپرک در روزهای اخیر ثبت شده است و پیش بینی می شود این رقم تا آخر سال ۲۰درصد افزایش یابد.
حکیمی با بیان اینکه انجام ۱۶۰ میلیون تراکنش بانکی بی سابقه بوده است، گفت: درصد تراکنش های موفق در روزهای پایانی سال گذشته ۹۰درصد بوده که این رقم برای سال جاری به ۹۹.۵ تا ۹۹.۸درصد افزایش یافته است.
مدیرکل فناوری اطلاعات بانک مرکزی با اشاره به رفع موانع موجود برای روش های پرداخت جدید گفت: همزمان با حضور رئیس جمهوری در مجمع سالانه بانک مرکزی، از دو روش پرداخت رونمایی شد که یکی از آنها شبیه سازی کارت روی تلفن همراه بود که براساس آن دیگر نیازی به کارت بانکی نبوده و با نزدیک کردن گوشی همراه به دستگاه کارتخوان انجام می شود. روش دوم نیز مربوط به پرداخت موبایل به موبایل است که زیرساخت های لازم برای اجرای آن انجام شده و سال آینده به مرحله اجرا خواهد رسید.
وی اضافه کرد: شرکت های ارائه دهنده خدمات پرداخت همواره در مسیر ارزیابی و بازرسی هستند و به دلیل حساسیت موجود روی اطلاعات کارت و بانکی مشتریان از تمام جهات بررسی و نظارت می شوند.
این مقام مسئول در بانک مرکزی با اشاره به اخبار منتشره درباره سرقت از یکی از شرکت های پرداخت گفت: پلیس فتا در روزهای گذشته اشاره ای به این موضوع کرده بود، اما باید گفت که این مسئله ربطی به سیستم امنیتی و شاپرکی نداشته است. این موضوع مانند سرقت از گاوصندوق یک شرکت است که هیچ ارتباطی به سامانه های پرداخت ندارد، بلکه دزدی از یکسری اطلاعات مربوط به فعالیت های تجاری بوده است.
وی با تاکید بر اینکه شرایط برای شرکت های پرداخت در سال آینده به گونه دیگری خواهد بود، گفت: براساس برنامه ریزی های صورت گرفته در بانک مرکزی، قوانین جدیدی مدون شده است که براساس آنها مجوزها در شبکه پرداخت تنوع خواهند داشت، به نحوی که برخی شرکت ها با مجوز و برخی دیگر با جواز فعالیت خواهند کرد.
حکیمی در توضیح تفاوت جواز با مجوز گفت: فرق جواز با مجوز در این است که مجوز دارای شرایط سنگین تری است، اما جواز برای هر شرکتی که شرایط ابتدایی ورود به این کسب و کار را فراهم کند، صادر می شود و آن شرکت می تواند شروع به فعالیت کند.
به گفته مدیرکل فناوری اطلاعات بانک مرکزی، این امر در اوایل سال آینده و تا خردادماه اجرایی می شود و با اجرای این طرح، تعداد شرکت های فعال در حوزه پرداخت بیشتر خواهد شد.
حکیمی درباره اینکه چه زمانی امکان استفاده از کارت های اعتباری بین المللی ویزا کارت و مستر کارت در کشور فراهم می شود، گفت: این دو کارت چون مشمول تحریم های اولیه آمریکا علیه ایران هستند، امکان ارائه خدمات آنها به طور مستقیم وجود ندارد و بانک مرکزی قصد دارد از طریق ارتباط با شبکه های غیرآمریکایی این اتصالات بین المللی را به نتیجه برساند که امید می رود در سال آینده به نتیجه برسد.
16هزار میلیارد ریال اسکناس نو توزیع می شود
همچنین مسعود رحیمی، سرپرست ریالی و نشر بانک مرکزی در این نشست خبری اعلام کرد: ۱۶ هزارمیلیارد ریال اسکناس نو در کل کشور تخصیص داده ایم که از ٢١ اسفندماه توزیع می شود.
رحیمی با اشاره به گسترش بانکداری الکترونیک و کاهش 50درصدی آمار انتشار اسکناس گفت: در ایام پایانی سال با افزایش تقاضا برای اسکناس مواجه می شویم و همچنین تامین پول نیز نیاز به اسکناس را بالا می برد. روز ۱۵ اسفندماه اطلاعات فعالیت شعب به طور کامل اطلاع رسانی خواهد شد و بر این اساس قرار است اسکناس های نو توسط بانک های ملی، صادرات، ملت، اقتصاد نوین، سینا و پست بانک توزیع شود.
وی حجم کل اسکناس نو تخصیص یافته در ایام پایان سال را ۷ هزار میلیارد ریال در تهران و ۹ هزار میلیارد ریال در سایر بخش های کشور اعلام کرد و گفت: مجموعا ۱۶ هزار میلیارد ریال اسکناس نو تخصیص یافته است.
سرپرست ریالی و نشر بانک مرکزی درباره وضعیت بازار سکه نیز گفت: این بازار در سه و نیم سال گذشته متعادل بوده و نیازی به ورود سکه طلای جدید نیست.
رحیمی با بیان اینکه بانک مرکزی در سال جاری بازار سکه را به نحو مطلوبی رصد کرده است، افزود: بانک مرکزی با توجه به وضعیت نقدینگی در صورت نیاز به بازار سکه وارد خواهد کرد. البته برای روزهای پایانی سال هماهنگی های لازم با شعب بانک کارگشایی صورت گرفته تا در صورت افزایش تقاضا بتوانیم با حراج بیشتر به مقدار مورد نیاز سکه وارد بازار کنیم.
ارتباط با نویسنده: Ivankaramazof@yahoo.com