به گزارش فرصت امروز به نقل از دنیای اقتصاد، خودروسازان بزرگ کشور همچنان منتظر صدور مجوز افزایش قیمت کارخانه ای محصولاتشان هستند در حالی که به نظر می رسد با توجه به اتفاقات اخیر - به ویژه سانحه سقوط بالگرد رئیس جمهور - اصلاح قیمت به بعد از تشکیل دولت جدید موکول شود. دقیقا یک هفته پیش بود که به تدریج خبرهای ضدونقیض درباره سقوط بالگرد حامل ابراهیم رئیسی رئیس جمهور و همراهان وی در مسیر بازگشت از نقطه صفر مرزی به تبریز، روی خروجی رسانه ها قرار گرفت و در نهایت صبح دوشنبه رسما اعلام شد در این سانحه، همه سرنشینان بالگرد به شهادت رسیده اند. با توجه به شهادت رئیس جمهور و طبق قانون اساسی، حالا قرار است در هشتم تیرماه امسال انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری کشور برگزار شود.
با انتخاب رئیس جمهور جدید، وی طبق روال معمول باید وزرای پیشنهادی خود را جهت اخذ رای اعتماد به مجلس شورای اسلامی معرفی کند و پس از اتمام این مرحله، دولت جدید رسما کار خود را آغاز خواهد کرد. طبق آنچه خبرگزاری تسنیم اعلام کرده، دولت چهاردهم کار خود را از تیر ماه امسال آغاز می کند. این در حالی است که طبق روال قبل، دولت جدید در میانه های مرداد مستقر می شد و پروسه معرفی وزرای پیشنهادی و رای اعتماد به آنها نیز معمولا تا اوایل شهریور طول می کشید. بنابراین اگر دولت کار خود را از تیرماه آغاز کند، احتمالا انتخاب وزرا تا اوایل مرداد طول خواهد کشید، یعنی تقریبا یک ماه زودتر از روال معمول. تشکیل دولت جدید به هر حال می تواند در آینده خودروسازی کشور اثرگذار باشد، به خصوص در موضوع قیمت گذاری.
از آخرین اصلاح رسمی و معمول قیمت کارخانه ای خودرو ها حدود ۱۳ ماه می گذرد و هرچند گمان می رفت در اوایل امسال مجوز جدیدی برای افزایش قیمت خودروها صادر شود، بااین حال فعلا این اتفاق رخ نداده است. این در حالی است که از حدود پنج ماه پیش، اختیار قیمت گذاری خودروها از سوی شورای رقابت به وزارت صمت واگذار شده است. بنابراین این وزارتخانه می تواند تحت قواعد کلی شورای رقابت قیمت خودروهای داخلی را تعیین کند. اما این اتفاق تا وقتی رئیس جمهور به شهادت نرسیده بود، رخ نداد و حالا نیز که محمد مخبر، معاون اول دولت سیزدهم، سکان دولت را به دست گرفته، به چند دلیل بعید است اتفاق خاصی در این مورد رخ دهد.
نخست اینکه چون انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری در پیش است، سیاستگذار معمولا از اقداماتی که منجر به کاهش مشارکت مردمی شود، پرهیز می کند. در این بین، افزایش قیمت کارخانه ای خودرو با توجه به حساسیت اجتماعی بالا، به نوعی جزو مواردی است که ممکن است روی مشارکت مردمی در انتخابات تاثیر منفی بگذارد. نکته دیگر اینکه در حال حاضر قیمت گذاری خودرو در اختیار وزارت صمت است و با توجه به اینکه ممکن است وزیر فعلی به هر حال جزو کاندیداهای وزارت صمت در دولت چهاردهم نیز باشد، بعید است به قیمت کارخانه ای خودروها دست بزند. افزایش قیمت کارخانه ای خودروها احتمالا موضوعی نیست که به مذاق نمایندگان مجلس شورای اسلامی جدید خوش بیاید، از همین رو احتمال اینکه وزیر صمت ریسک اصلاح قیمت کارخانه ای خودروها را بپذیرد، کم است (مگر اینکه وی تمایل یا امیدی به حضور در دولت بعد نداشته باشد). مساله دیگر این است که کشور در حال حاضر درگیر مساله برگزاری زودهنگام انتخابات ریاست جمهوری ظرف کمتر از ۳۵ روز آینده است و در چنین شرایطی، قیمت گذاری خودرو جزو اولویت کاری مسوولان نیست.
با توجه به این موارد، احتمال اینکه قیمت کارخانه ای خودروها تا قبل از روی کار آمدن دولت جدید اصلاح شود، پایین است و به نظر می رسد سرنوشت قیمت پس از تشکیل دولت چهاردهم تعیین خواهد شد. البته این مساله که وزیر صمت دولت چهاردهم بلافاصله پس از رفتن به ساختمان سمیه سراغ قیمت خودرو برود، حتمی نیست و باید منتظر ماند و دید وی اصلا چه نظر و ایده ای در مورد قیمت کارخانه ای خودرو دارد. اگر وزیر صمت دولت جدید موافق و مدافع اصلاح قیمت کارخانه ای خودرو باشد، شاید تا انتهای تابستان امسال مجوز جدیدی برای خودروسازان صادر شود. این در حالی است که موضع منفی در قبال افزایش قیمت کارخانه ای خودروها می تواند اصلاح قیمت را ماه ها به تاخیر بندازد.
این وسط البته نظر نمایندگان مجلس جدید نیز درباره قیمت کارخانه ای خودروها نقش مهمی در سرنوشت قیمتی خودروسازان خواهد داشت. نظر مثبت مجلسی ها می تواند راه اصلاح قیمت کارخانه ای خودرو را برای وزیر صمت دولت چهاردهم هموار کند، اما اگر مجلسی ها موضع مخالفی داشته باشند، اصلاح قیمت سخت خواهد شد. تمام این احتمالات در شرایطی است که خودروسازی کشور با زیان انباشته هنگفتی دست وپنجه نرم می کند و طبعا عدم اصلاح قیمت به این زیاندهی دامن خواهد زد. علاوه بر این، تداوم فریز قیمت می تواند مانع تحقق برنامه تولید خودرو در سال جاری (بالغ بر ۱.۵میلیون دستگاه) شود.