به گزارش فرصت امروز به نقل از دنیای اقتصاد، بازار خودروی ایران که در نیمه نخست امسال روزهای تقریبا آرامی را به خود دید، در نخستین ماه پاییز شرایط دیگری را تجربه کرد و منحنی قیمت در آن با نوسانی البته خفیف روبه رو شد، به طوری که بازدهی بازار خودرو در مهرماه حتی به یک درصد هم نرسید.
بررسی قیمت خودرو ها در مهرماه نشان می دهد بازار خودرو به خصوص در میانه ماه مورد بررسی، نوسان کمی را به خود دیده که ریشه آن را باید در تحولات منطقه - به طور خاص جنگ غزه - دنبال کرد. آغاز این جنگ در میانه مهر، اثر خود را ابتدا بر انتظارات تورمی و بازار ارز گذاشت و بازار خودرو نیز بلافاصله متاثر از این واقعه شد. در روزهای ابتدایی جنگ و با تصور اینکه ایران نیز وارد ماجرا خواهد شد، انتظارات تورمی و قیمت ارز بالا رفت و منحنی قیمت خودرو هم که تا پیش از آن و در نیمه نخست سال آرامشی نسبی داشت، صعودی شد.
در ادامه با توجه به مواضع مسوولان کشور درباره جنگ غزه که نشان داد ایران قصد ورود به این ماجرا را ندارد، انتظارات تورمی کاهشی شد و به تبع آن، بازار ارز هم آرامشی نسبی را به خود دید. بنابراین بازار خودرو هم ترمز کرد تا مشتریان باز هم شاهد روزهای کم نوسان در این بازار باشند. این روند با شروع دومین ماه پاییز نیز ادامه یافت و حتی طبق اطلاعات رسیده از بازار، منحنی قیمت خودرو در هفته نخست آبان، هم نسبت به انتهای شهریور و هم در مقایسه با نیمه مهر نزولی شده است. درواقع می توان ادعا کرد پس از شوک چند روز نخست پس از جنگ که منجر به رشد قیمت خودرو در بازار شد، در ادامه روند صعودی قیمت متوقف شد و حتی به سمت نزولی شدن رفت.
در محاسباتی انجام شده، تقریبا تمام خودروهای داخلی و مونتاژی (به جز مواردی محدود به ویژه در مهر) طی نیمه گذشته از سال با کاهش قیمت به صورت ماهانه مواجه بوده اند. برای انجام این محاسبات، نوسان قیمت ۱۰ خودرو شامل پژو ۲۰۶ تیپ ۲، پژو ۲۰۷ اتومات، پژو پارس، دنا پلاس، شاهین، ام وی ام ایکس ۲۲ اتومات، هایما S۷، جک S۵، تارا اتومات و لاماری ایما در حد فاصل انتهای شهریور تا انتهای مهر، مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به خودروهای در نظر گرفته شده، رکورد قیمت در بازار خودرو به لاماری ایما (با قیمت یک میلیارد و ۷۵۰میلیون تومان) مربوط است و کمترین قیمت را (در بین ۱۰خودروی منتخب نه کل بازار خودرو) پژو ۲۰۶ تیپ ۲ (با قیمت ۴۷۰میلیون تومان) به خود اختصاص داده است.
میانگین قیمت خودروهای منتخب در انتهای شهریور امسال، بیش از ۹۱۰ میلیون تومان بوده، اما در انتهای مهر، این میانگین به حدود ۹۱۸میلیون تومان افزایش پیدا کرده است. بنابراین میانگین قیمت ۱۰ خودروی منتخب داخلی و مونتاژی در انتهای مهر و نسبت به آخر شهریور، حدود هشت میلیون تومان بالا رفته است. به عبارت دیگر، بازدهی بازار خودرو در مهرماه حتی یک درصد هم نبوده است (به طور دقیق تر نزدیک به ۹دهم درصد). این عدد نشان می دهد با وجود رخ دادن اتفاق مهمی به نام جنگ غزه، بازار خودرو به تبعیت از انتظارات تورمی و قیمت ارز، با انفجار قیمتی جدیدی مواجه نشده است.
در حال حاضر قیمت خودروها نسبت به چند هفته قبل نزولی شده که متاثر از کاهش شوک ناشی از جنگ و آرامش نسبی در بازار است. در بین ۱۰ خودروی منتخب، پژو ۲۰۶ تیپ ۲ قیمتی برابر با ۴۷۰میلیون تومان در انتهای شهریور داشته، اما قیمت آن در انتهای مهر ۱۰میلیون تومان بالا رفته است. یا مثلا شاهین که در انتهای شهریور خودرویی ۵۶۰میلیون تومانی بوده، در آخر مهر به محصولی ۵۷۵میلیون تومانی تبدیل شده است. خودروی شاسی بلند چینی - هایما در مدل S۷ - نیز افزایش قیمت ۱۰میلیون تومانی را در بازه زمانی تحت بررسی داشته است. دیگر خودروها در بین ۱۰ مدل منتخب نیز هرچند تحت تاثیر اتفاقات رخ داده در میانه مهر ماه با افزایش قیمت مواجه شده اند، اما در ادامه قیمت آنها به نرخ های انتهای شهریور تقریبا نزدیک شده است. بنابراین در کل می توان ادعا کرد بازار خودرو به جز میانه مهر با توجه به شرایط خاص آن زمان، روزهای نسبتا آرامی را سپری کرده است.