یکی از منابع اصلی درامدی کشورهای پیشرفته مالیات است. که به دلیل قوانین دقیق و ابزارهای نظارتی به قوت انجام شده و سبب توسعه کشور می گردد.
اما در ایران ابزارهای دقیق وجود ندارد و بسیاری از شرکت ها از کمبود قوانین استفاده نموده و از پرداخت مالیات خودداری ویا اصطلاحا فرار مالیاتی دارند.
اداره مالیات به منظور جلوگیری از فرارمالیاتی مجازات هایی را برای شرکت های دارای فرارمالیاتی در نظر می گیرند.
در این مقاله مجازات فرار مالیاتی برای اشخاص و شرکت ها و انواع فرار مالیاتی را میخوانید.
راهنمای مطالعه
فرایند پرداخت مالیات و فرار مالیاتی
مصادیق فرار مالیاتی
تفاوت پرداخت مالیات در ایران و کشورهای دیگر و تاثیر مخرب آن بر سرمایه گذاری
مجازات مالیاتی راهکاری برای جلوگیری از فرارمالیاتی
مجازات برای متخلفان دولتی
نکته ای برای دولت
یکی از شکایاتی که بسیاری از مردم دارند درباره نحوه و فرایند پرداخت مالیاتی در ایران است .
به گونه ای که مثلا کارمندان به صورت مشخص باید مالیات پرداخت کنند و چون از حقوقشان کسر می شود هیچ راه فراری ندارند.
یا مالیات بر ارزش افزوده ی 9 درصدی که مصرف کنندگان آن را پرداخت می کنند و هیچ راه فراری از آن نیست .
حال آنکه اکثر فرار مالیاتی توسط شرکت های بزرگ با درامدهای بالا و از طریق سندسازی و ارائه آمار غلط صورت می پذیرد و راهکار اساسی برای تشخیص مالیات و اخذ آن توسط این گروه وجود ندارد.
شرکت های ذکر شده که با قصد فرار مالیاتی اقدام به گزارشات مالیاتی خود می نمایند از یکی از طرق زیر اقدام می کنند.
یکی از منابع درامدی کشورهای پیشرفته برای توسعه کشور، منابع مالیاتی می باشد.
که در کشورهای دیگر به خوبی از وصول آن محافظت شده و راهکارهای متعددی به همراه ابزارهای گوناگون اندیشیده شده است.
این در حالی ست که در ایران به دلیل عدم توانایی مدیریتی در توسعه ابزارهای وصول مالیات و نظارت بر پرداخت ، این امر به خوبی محقق نشده است.
این به این معنی ست که پرداخت مالیات باید با توجه به درامد افراد صورت پذیرد. در ایران از قشر کم درامد و کارمند مالیات وصول می شود اما به دلیل عدم توانایی مدیریت درامد بر کسب و کارهای بزرگ بسیاری از فرارهای بزرگ مالیاتی از این قشر صورت میپذیرد، در نتیجه بخش بزرگی از درامد مالیاتی کشور از دست می رود.
به منظور جلوگیری از وقوع فرار مالیاتی ، برای این جرم مجازاتی اندیشیده شده است که بتواند بازدارنده باشد.
اگر مودی شخصا نسبت به ارائه وظایف مالیاتی خود اقدام نکند یکی از راهکارهایی که اندیشیده شده است محاسبه مالیات به صورت علی الراس می باشد.
محاسبه مالیات به شیوه علی الراس یعنی مامور مالیاتی راسا اقدام به تشخیص و ارزیابی مالیاتی خواهد نمود.
اگر ترازنامه و حساب سود و زیان یاحساب درامد تسلیم نگردد یا مدارک داده شده غیرقابل رسیدگی باشد نیز این اقدام توسط اداره مالیات صورت خواهد پذیرفت.
در برخی از موارد مودی شرایط معافیت از پرداخت مالیات را دارا می باشد که در صورت عدم تسلیم و تکمیل اظهارنامه مالیاتی این حق از وی سلب می گردد
در مواردی قانون مالیات های مستقیم برای کسانی که از انجام وظایف قانونی خود خودداری کرده یا در ارزیابی و کسر و وصول مالیات دیگران (کوتاهی کنند، مجازات حبس یا جریمه پیش بینی شده است.)
مطابق ماده ۲۰۲ قانون مالیات های مستقیم سازمان امور مالیاتی کشور می تواند از خروج بدهکاران مالیاتی و مدیران اشخاص حقوقی حقوق خصوصی از بابت درآمد مشمول مالیات شخص حقوقی که مربوط به دوران مدیریت آنان می باشد جلوگیری نماید.
گاهی مودیان اقدام به نقل و انتقال اموال خود به همسر و یا فرزندان می نمایند تا از انجام وظایف مالیاتی سرباز زنند، در این صورت سازمان امور مالیاتی کشور می تواند به ابطال اسناد مذکور از طریق مراجع قضایی اقدام نماید.
در مواردی که مکلفین به کسر مالیات وزارتخانه ها، شرکت یا موسسه دولتی یا شهرداری باشد، مسئولین امر مشمول مجازات مقرر طبق قانون تخلفات اداری خواهند شد.
بر اساس ماده 199 و 200 قانون مالیات های مستقیم :
«هر شخص حقیقی یا حقوقی که به موجب مقررات این قانون مکلف به کسر و ایصال مالیات مؤدیان دیگر هست در صورت تخلف از انجام وظایف مقرره علاوه بر مسئولیت تضامنی که با مؤدی در پرداخت مالیات خواهد داشت مشمول جریمه ای معادل ۲۰ درصد مالیات پرداخت نشده خواهد بود.»
حبس از 6 ماه تا 2 سال ، جزای نقدی از 2 تا 8 میلیون و شلاق از 31 تا 74 ضربه . + پرداخت اصل مالیات به همراه جرایم + جبران ضرر و زیان وارده به دولت
در صورتی که به دنبال وکیل مالیاتی برای کاهش جرایم خود هستید با ما تماس بگیرید . گروه وکلای حق وران 09129426674
بر اساس تبصره یک ماده ۱۹۹ قانون :
«در مواردی که مکلفین به کسر مالیات، وزارتخانه، شرکت یا مؤسسه دولتی یا شهرداری باشد مسئولین امر مشمول مجازات مقرر طبق قانون تخلفات اداری خواهند بود.»
دولت باید در هنگام تنظیم قوانین مالیاتی به خوبی عواقب کار را بسنجد و به گونه ای مالیات را تنظیم کند که توسط آن بتواند استراتژی های بلند مدت را تنظیم کند.
برای مثال مالیات نباید به گونه ای باشد که از سرمایه گذاری جلوگیری کند و یا مانع از فرایند تولید گردد.
مالیات به موارد زیادی تعلق می گیرد.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید حتی املاک و مهریه هم شامل مالیات می شود.
مالیات بر درآمد املاک، از جمله مالیات های مستقیم محسوب می شود که از اشخاص اجاره دهنده املاک که از این طریق به کسب درآمد می پردازند، گرفته می شود.
پرداخت کنندگان این مالیات موجران املاک هستند که باید نسبت به پرداخت این مالیات اقدام کنند .
علاوه بر آن سایر مالیات املاک شامل مالیات بر نقل و انتقال ملک و مالیات بر درآمد مستغلات خالی نیز می باشد.
مالیات نقل و انتقال ملک خود دارای حیطه وسیعی ست که شامل حقوق مختلف از قبیل حقوق سرقفلی، ساخت و فروش املاک نوساز و آپارتمان ها و ... می گردد.
اگر در زمینه ملک و املاک نیاز به وکیل ملکی متخصص دارید که پرونده های شما را از صفر تا صد پیش ببرد و دارای سابقه فعالیت مفید باشد و کار درست باشد با گروه وکلای حق وران ارتباط بگیرید. شماره تماس این مجموعه 09129426674 می باشد.
گاهی پرونده های ملکی دچار پیچیدگی های فراوانی می شود. انتقال های چند گانه و فروش های چندگانه و یا قراردادهای جعلی و یا فروش مال غیر، و یا درگیری پرونده های ملکی با تداخل آن با واگذاری مهریه و حتی تداخل آن با پرونده های مالیاتی از جمله اشکال پرونده های ملکی هستند که پیگیری آن را نیاز به یک وکیل متخصص و زبده باید انجام بدهد.