تجهیزات آتش نشانی برای حفظ امنیت و جلوگیری از خسارت های ناشی از آتش سوزی بسیار مهم هستند. در واقع با جان و مال انسان ها سر و کار دارند و بنابراین باید در نگهداری و نصب آنها نهایت حساسیت و تلاش را به خرج داد. در ادامه به نگهداری و نصب تجهیزات آتش نشانی می پردازیم.
برای نگهداری تجهیزات آتش نشانی، باید روی دو مورد اصلی تمرکز کنید:
نگهداری منظم به معنی تمیز نگه داشتن تجهیزات آتش نشانی است. برای این کار می توانید از یک نماینده تجهیزات آتش نشانی محلی، دستورالعمل هایی را درباره نگهداری و پاکسازی تجهیزات بگیرید. در عمل، شما باید تجهیزات آتش نشانی را خشک نگه دارید تا قابل استفاده باشند. برای مثال، اگر از کپسول های آتش نشانی یا شیلنگ ها استفاده کرده اید، آنها را بعد از استفاده خشک کنید. همچنین، سعی کنید تجهیزات را در جایی نگه دارید که دسترسی راحتی داشته باشند و در عین حال آسیبی متوجه آنها نشود.
دوره های بازرسی به منظور بررسی و تست تجهیزات آتش نشانی است که طی آن باید مطمئن شوید که تجهیزات قابل استفاده هستند که در اصطلاح به آن بررسی پیشگیرانه گفته می شود که باعث می شود به هنگام استفاده از تجهیزات به هنگام وقوع حریق مشکلی از بابت کارکرد درست آنها پیش نیاید. در این بازرسی ها مشخص می شود که کدام یک از تجهیزات باید تعویض یا تعمیر شوند.
بازرسی تجهیزات آتش نشانی شامل بررسی وضعیت و عملکرد تجهیزات ایمنی و آتش نشانی در محل کار، ساختمان ها، ابنیه عمومی و خصوصی، خودروهای آتش نشانی و دیگر تجهیزات مورد استفاده در ماموریت های آتش نشانی است.
برخی از مواردی که در بازرسی تجهیزات آتش نشانی باید بررسی شوند عبارتند از:
این موارد می توانند با توجه به نوع تجهیزات آتش نشانی و محلی که تجهیزات در آنجا استفاده می شوند متفاوت باشد.
سیستم اعلام حریق به منظور شناسایی و اعلام وقوع حریق طراحی شده است. برای نگهداری درست از تجهیزات سیستم اعلام حریق باید موارد زیر مورد توجه قرار گیرند:
پیشنهاد می شود برای بهبود کارایی سیستم و تجهیزات اعلام حریق و جلوگیری از وقوع خطرات، آموزش های لازم در زمینه نگهداری و استفاده از این سیستم ها ببینید:
به صورت دوره ای بررسی کنید که تجهیزات سیستم اعلام حریق همگی سالم هستند و عملکرد درستی دارند.
تاریخ انقضای تجهیزات سیستم اعلام حریق را بررسی کنید و در صورت نیاز آنها را تعویض کنید.
تمامی تغییرات و بازخورد ها را در یک فایل دائمی ذخیره کنید تا در صورت نیاز به آن دسترسی داشته باشید.
با توجه به نوع ساختمان و نیازهای آن، باید برنامه ریزی مناسبی برای بازرسی و نگهداری دوره ای سیستم اعلام حریق داشته باشید.
بنابراین، برای نگهداری درست از سیستم اعلام حریق، شما باید روی نگهداری منظم و بازرسی دوره ای آن تمرکز کنید.
در هر مرحله از نصب تجهیزات آتش نشانی، باید از رعایت استاندارد های مربوط به طراحی و نصب تجهیزات آتش نشانی اطمینان حاصل کنید. تجهیزات آتش نشانی باید به نوبت نصب شوند:
تابلوها: در این مرحله باید تابلوهای آتش نشانی را در مناطق مناسب و با فاصله مناسب از هم نصب کنید.
خطوط آتش نشانی: بعد از نصب تابلوها، باید خطوط آتش نشانی را به سمت نقاط حساس طراحی کنید.
اسپرینکلرها: در این مرحله باید اسپرینکلرهای آتش نشانی را در مناطق حساس و با فاصله مناسب از هم نصب کنید.
دستگاه اعلام حریق: برای اطلاع رسانی سریع در صورت وقوع حریق، باید دستگاه اعلام حریق را در محل مناسب نصب کنید.
کپسول ها: در این مرحله باید کپسول های متناسب با فضای مورد نظر را در مکان های مناسب و با فاصله مناسب از هم نصب کنید.
آموزش به کاربران: پس از نصب تجهیزات آتش نشانی، باید به کاربران (همکاران، ساکنین و ...) نحوه استفاده از تجهیزات را آموزش دهید و آنها را با نحوه عملکرد هر تجهیزات آشنا کنید.
بازدید دوره ای: برای اطمینان از عملکرد صحیح تجهیزات آتش نشانی، باید به صورت دوره ای از آنها بازدید کرده و در صورت لزوم آنها را تعمیر یا تعویض کنید.
یرای نصب تجهیزات آتش نشانی بهتر است ابتدا یک برنامه ریزی دقیق انجام دهید و نیازهای حفاظتی خود را تعیین کنید. سپس با توجه به این نیازها، محل مناسب برای نصب تجهیزات آتش نشانی را انتخاب کنید.
کپسول های آتش نشانی یکی از مهم ترین تجهیزات حفاظتی هستند که در صورت وقوع حریق، می توانند در مراحل اولیه آتش سوزی، آن را مهار کرده و مانع از گسترش آن شوند. بنابراین وجود آنها در خانه و محل کار و در کل هر جایی که احتمال حریق می رود، ضروری است. اما مهم تر از آن نحوه نگهداری درست از آنهاست که بتوانند به هنگام خطر به درستی کار کنند. در نگهداری از کپسول های آتش نشانی به نکات زیر توجه کنید:
بررسی دوره ای: کپسول های آتش نشانی باید به صورت دوره ای بررسی شوند تا مشخص شود که آیا کپسول در وضعیت عملکردی خود قرار دارد یا نه و اینکه احتیاج به تعویض دارند یا خیر. بررسی این تجهیزات بهتر است توسط کارشناسان مجرب صورت گیرد.
نگهدار در مکان درست: این خاموش کننده ها باید در مکانی کاملاً خشک با دمای مناسب نگهداری شوند. همچنین باید در محلی قرار گیرند که به راحتی قابل دسترسی باشد.
برچسب گذاری: هر کپسول آتش نشانی باید دارای برچسب مناسب باشد که نشان دهنده نوع، تاریخ ساخت و تاریخ انقضای آن است.
آموزش: به کاربران و عوامل مرتبط با کپسول های آتش ن شانی اموزش داده شود تا در صورت وقوع حادثه، بتوانند به درستی از آن استفاده کنند. برای بهره گیری از آموزش های نوین می توانید به سایت آژمان مراجعه کنید.