چگونه با شماره «شبا» پول جابجا کنیم؟/ زمان انتقال وجه با «ساتنا» و «پایا»
در حال حاضر برای انتقال آنلاین وجه چهار روش معمول ساتنا، پایا، پل و کارت به کارت وجود دارد که هر کدام کاربردها و مزیت های ویژه و خاصی دارد. برای استفاده از این روش ها نیاز به داده ها و اطلاعات مختلفی دارید که براساس مبلغ انتخابی، زمان مورد نظر و نوع بانک متفاوت است. در ادامه هر کدام از این اطلاعات و تفاوت های آن ها را معرفی کرده ایم.
شماره شبا
شناسه بانکی ایران یا همان شبا، شماره ۲۴ رقمی منحصربه فرد حساب های بانکی است. شبا، به منظور یکپارچه سازی شماره حساب های بانکی و براساس شناسه استاندارد بین المللی IBAN پایه ریزی شده است.
برای انتقال پول به روش ساتنا و پایا که برای مبالغ بالا کاربرد دارند، به شماره شبای فرد مقابل نیاز دارید و بدون دانستن آن نمی توانید به این دو روش پولی را جابه جا کنید.
شماره کارت
بر روی تمامی کارت های بانکی کدی ۱۶ رقمی قرار دارد که برای هر کارت متمایز است و حاوی کد معرف بانک صادرکننده و مشخصات فرد دارای حساب است. در زمان انتقال پول به روش کارت به کارت نیاز است تا این شماره را بدانید. انتقال پول از این راه رایج تا سقف 10 میلیون تومان است و به شکل آنی انجام می شود
از طریق خدمات تبدیل شماره کارت به شماره شبا سامانه رسید 24 میتوانید در کوتاه ترین زمان و آسانی شماره کارت تمامی بانکهای کشور را به شماره شبا تبدیل نمایید
شماره حساب
زمانی که برای بازکردن حساب به بانکی مراجعه می کنید، بعد از طی مراحل شناسایی هویت، شماره ای یکتا (شماره حساب) به شما اختصاص پیدا می کند. در زمان انتقال پول با روش «پل» می توانید از شماره حساب خود استفاده کنید. سامانه پرداخت لحظه ای یا پل، راهکار نسبتا جدیدی است که به روش های انتقال پول اضافه شده است. از طریق این سامانه می توانید در هر ساعتی از شبانه روز وجوه خود را تا سقف ۱۵میلیون تومان به صورت آنی منتقل کنید. تاکنون بسیاری از بانک ها به این سامانه پیوسته اند و از این روش پشتیبانی می کنند.
از طریق خدمات تبدیل شماره کارت به شماره حساب سامانه رسید 24 میتوانید در کوتاه ترین زمان و آسانی شماره کارت تمامی بانکهای کشور را به شماره حساب تبدیل نمایید
بانک مرکزی در اواخر دهه ۸۰، شناسه حساب بانکی ایران یا همان «شبا» را به صورت شناسه ای منحصر به فرد برای هر حساب بانکی تعریف کرد و هدف آن را تسریع در انتقال وجه با شماره شبا و یکپارچه سازی حساب های بانکی اعلام کرد.
اگر قرار است حواله هایی از طریق شماره شبا انجام دهید فقط کافی است شماره شبا را داشته باشید و دیگر به هیچ اطلاعاتی نیاز ندارید چرا که همه اطلاعات درون شماره شبا وجود دارد.
با توجه به اینکه انتقال وجه از طریق کارت به کارت محدودیت مبلغ زیادی دارد، کاربرانی که نیاز به جابه جایی مبالغ زیاد دارند بهتر است از روش انتقال وجه با شبا اقدام کنند که البته شبا پروتکلی برای پرداخت نیست بلکه نوعی شناسه بانکی به حساب می آید.
شبا یا شماره حساب بانکی ایران به منظور تسهیل و استاندارد سازی مبادلات بین بانکی و بین المللی بانک های کشور، توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و مطابق با استاندارد ISO ۱۳۶۱۶ تعریف و تبیین شده است که صرفاً شناسه ای جهت دریافت پول است و امکان برداشت غیر مجاز از آن وجود ندارد در نتیجه ارائه شماره شبا به دیگران، هیچ مشکلی نداشته و امنیت حساب شخص را به خطر نمی اندازد.
نکته بعدی اینکه انتقال وجه کارت به کارت تا سقف ۱۰ میلیون تومان است، اما سقف انتقال وجه با شماره شبا ۲۰۰ میلیون تومان در یک شبانه روزاست.
در حال حاضر سامانه های «پایا» و «ساتنا» برای انتقال وجه با استفاده از شماره شبا قابل استفاده هستند.
انتقال وجه با «ساتنا» چگونه است؟
ساتنا یا سامانه تسویه ناخالص آنی، سامانه ای الکترونیکی است که پردازش و تسویه تراکنش های بین بانکی و دستور پرداخت های فوری را به صورت انفرادی و آنی انجام می دهد. در این سامانه مشتریانی که در بانک ملی دارای یکی از انواع حساب (جاری، پس انداز و کوتاه مدت) هستند، می توانند نسبت به انتقال وجوه (مبالغ بیش از ۵۰ میلیون تومان) به حساب خود یا سایر افراد در سایر بانک ها اقدام کنند.
این سامانه به مشتریان یک بانک این امکان را می دهد تا با مراجعه به شعب بانک خود و یا از طریق سامانه اینترنتی بانک حواله هایی با مبالغ بیش از ۵۰ میلیون تومان را به هر حسابی در هر بانکی انتقال دهند.
ارسال دستور پرداخت های ساتنا برای مشتریان تا ساعت ۱۴:۳۰ امکانپذیر است. از خرداد ماه امسال بود که ساعات خاتمه پذیرش و پردازش دستور پرداخت در سامانه ساتنا برای دستورپرداخت های بین مشتری ۱۴:۳۰ و برای دستور پرداخت های بین بانکی ساعت ۱۵:۰۰ تعیین شده است.
سامانه ساتنا همه روزه به جز جمعه ها و ایام تعطیل، فعال است و عملیات انتقال وجه را نهایتا در ۳۰ دقیقه انجام می دهد.
کف مبلغ پرداخت ساتنا معادل ۵۰ میلیون تومان و سقف مبلغ آن ۲۰۰ میلیون تومان است که البته با در دست داشتن اسناد مورد نیازو مراجعه به شعبه این سقف برداشته خواهد شد. همچنین سقف مبلغ پایا معادل ۱۰۰ میلیون تومان است.
با «پایا» چگونه کار کنیم؟
بانک مرکزی با پیاده سازی این سامانه، امکان حواله الکترونیکی پول از حسابی در یک بانک به حسابی در بانک دیگر (بین بانکی) را فراهم کرده است و مشتریان بانک ها با استفاده از پایا می توانند پول را از حساب خود به حسابی در بانک دیگر به صورت الکترونیکی حواله کنند.
پایا یا به عبارت دیگر سامانه اتاق پایای الکترونیکی؛ بعد از ساتنا روی کار آمد و سعی کرد تا رفع نواقص موجود در ساتنا خدمات بهتری به مشتریان در عرصه بانکداری الکترونیک ارائه دهد.
محدوده زمانی تعیین شده برای پایا در طول یک شبانه روز است. ضمن اینکه سیکل کاری پایا از ساعت ۵:۳۰ صبح آغاز شده و تا ساعت ۱۹:۳۰ عصر همان روز ادامه دارد.
در عملیات انتقال وجه، فرآیند ارسال به بانک مبدا در تمامی این انتقال ها پس از گذشت یک ساعت از عملیات آغاز شده و حداکثر به مدت ۳۰ دقیقه زمان می برد. اولین زمان در نظر گرفته شده برای انجام عملیات انتقال از ساعت هفت و نیم عصر است که در این زمان امکان انتقال وجه تا یازده ساعت بعد یعنی ۵:۳۰ صبح روز بعد وجود دارد که در نهایت تمامی انتقالات انجام شده در این بازه زمانی از ساعت شش و نیم تا ۷ صبح به بانک مقصد می رسد.
زمان در نظر گرفته شده بعدی برای انجام عملیات انتقال از ۵:۳۰ صبح تا راس ساعت ۹ است و تمامی وجوه منتقل شده در این بازه زمانی سه ساعت و سی دقیقه از ساعت ۱۰ الی ۱۰ و نیم صبح به حساب در نظر گرفته شده در بانک مقصد واریز می شود.
پنج دوره زمانی دیگر از ساعت نه صبح به بعد برای انجام انتقال وجه و خدمات اینترنت بانک پایا درنظر گرفته شده است که تمامی این دوره ها دوساعته بوده و انتقال وجه به بانک مقصد نیز همانند مورد های طرح شده در دوره های قبلی از ۳۰ دقیقه بعد از آخرین زمان پرداخت بوده و نهایتا ۳۰ دقیقه نیز به طول می انجامد.
اما این فرآیند ها در روز های پنجشنبه و جمعه و ایام تعطیل متفاوت است؛ در صورتی که انجام عملیات انتقال پایا همزمان با تعطیلات رسمی باشد، رسید وجه انتقالی به بانک مبدا در اولین روز کاری صورت می گیرد.
نکته مهم دیگر اینکه بانک می تواند دستور پرداخت به تاریخ مؤثر آتی را از مشتری دریافت کرده و در تاریخ مؤثر آن را به پایا ارسال کند.