داکت اسپیلت نوعی سیستم سرمایشی گرمایشی بوده که از بخش اصلی هواساز و کندانسور تشکیل شده است. این سیستم قادر است محیط را در فصل گرم تابستان خنک و در فصل سرد زمستان گرم کند. همچنین این نوع سیستم در دو نوع اینورتر (دور متغیر) و معمولی (دور ثابت) تولید و عرضه شده است. این دستگاه به صورت توکار و درون سقف کاذب نصب می شود. همچنین طراحان این محصول را به صورت تک فاز و سه فاز به بازار عرضه می کنند.
بهتر است بدانید به طور قطعی نمی توانیم مشخص کنیم که کدامیک از این دو نوع سیستم بهتر هستند. در واقع انتخاب درست و اصولی سیستم تهویه مطبوع به بررسی های جامع و دقیق نیاز دارد، از این رو نمی توان گفت بین این دو نوع سیستم کدامیک بر دیگری برتری مطلقی دارد. این سیستم ها از نظر قیمت و هزینه مصرف برق تفاوتی با یکدیگر ندارند. در حالت کلی کولرهای گازی بهترین گزینه برای واحدهای مسکونی و یا مغازه های نه چندان بزرگ محسوب می شوند. برای واحدهای بزرگ تر با فضاهای متعدد می توانید از داکت اسپیلت ها استفاده کنید.
برای مقایسه این سیستم ها بهتر است ابتدا به بررسی ساختار و وجود تفاوت های موجود بین آن ها بپردازیم. همچنین کولر گازی و اسپیلت ها از طرز کار مشابهی برای انجام سرمایش برخوردار هستند. در واقع هر دو سیستم از یک الگوی تبرید برای انجام سرمایش محیط پیروی می کنند. این دو دستگاه دارای یکسری تفاوت ها در شکل ظاهری یونیت داخلی، انجام عمل گرمایش محیط و طریقه نصب هستند. در ادامه به بررسی این تفاوت ها و نحوه عملکرد آن ها خواهیم پرداخت.
یکی از تفاوت های بسیار مهم بین این دو نوع سیستم تفاوت از نظر قدرت سرمایش و گرمایش است. داکت اسپیلت ها از قدرت سرمایشی بالاتری برخوردار هستند زیرا این دستگاه ها در یک حجم متمرکز طراحی شده اند. همچنین استهلاک این سیستم ها بیشتر است. در مقابل کولرهای گازی به دلیل مجزا بودن از استهلاک کمتری برخوردار هستند. کمپرسور نقشی در اجرای عملیات گرمایش دستگاه داکت اسپیلت ندارد و از پکیج تغذیه می شود.
این ویژگی موجب می شود تا این دستگاه در زمان استفاده مصرف برق بسیار پایینی داشته باشد. همچنین ظرفیت سرمایش و گرمایش این سیستم نسبت به کولر گازی بیشتر است و فضاهای بزرگتری را می توان با آن تهویه کرد. در مقابل در کولر گازی کمپرسور دستگاه فعال است و در مصرف انرژی آن تفاوتی ایجاد نمی شود. یکی از نکات بسیار مهمی که قبل از خرید سیستم های تهویه مطبوع توجه خریداران را به خود جلب می کند، هزینه مصرف برق آن ها است. در حالت کلی بین این دو سیستم از نظر برق مصرفی تفاوت قابل ملاحظه ای دیده نمی شود.
از دیگر تفاوت های موجود بین این دو نوع سیستم می توان به تفاوت از نظر تنظیم دما بین آن ها اشاره کرد. در صورتی که در فضای مورد نظر از کولر گازی استفاده کنید به راحتی می توانید دمای بخش های مختلف را تنظیم کنید. از آنجا که در هر قسمت یا اتاق یک اواپراتور و به ازای آن یک کندانسور وجود دارد، می توان دمای هر اتاق را به صورت مستقل تنظیم و یا آن را روشن یا خاموش کرد. در مقابل این امکان برای داکت اسپیلت ها وجود ندارد.
در واقع تمامی اتاق ها از طریق کانال کشی به یک اواپراتور متصل شده اند، بنابراین این اتاق ها با یکدیگر و با دمای یکسان سرد یا گرم خواهند شد. از دیگر تفاوت های موجود بین این دو نوع سیستم تفاوت در شکل ظاهری آن ها است. کولرهای گازی از دو یونیت خارجی و داخلی تشکیل شده اند. یونیت خارجی کولر گازی با داکت ها مشابه است و تفاوتی ندارد. در مقابل یونیت داخلی این دو نوع سیستم با یکدیگر تفاوت های بسیاری دارند. همچنین یونیت داخلی داکت اسپیلت بالای سقف کاذب نصب می شود و توکار است.
برای اطلاعات بیشتر از سیستم های تهویه مطبوع به سایت https://vavcohvac.com/ مراجعه بفرمایید.
دیگر تفاوت موجود بین این دو سیستم مربوط به صدای آن ها در حین کار است. صدای دستگاه های تهویه ارتباط بسیار مستقیمی با دو بخش یونیت بیرونی و داخلی دارد. در صورت نصب یونیت بیرونی در فاصله ای دور همچون پشت بام، صدای آن به طبقات پایین تر نمی رسد. در ساختار داکت اسپیلت ها از فن قوی تری استفاده می شود، زیرا این سیستم برای توزیع پرفشار حجم زیادی از هوا در قسمت های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.
این ساختار به نوعی باعث شده است تا این نوع سیستم نسبت به کولرهای گازی صدای بیشتری در حین عملکرد داشته باشد. در صورتی که در هر دو سیستم بین یونیت داخلی و بیرونی فاصله زیادی وجود داشته باشد، راندمان دستگاه به طور قابل توجهی کاهش می یابد. برای جلوگیری از این کار بهتر است یونیت بیرونی در مکانی نزدیک تر نصب شود.