استفاده و بهره برداری از ظرفیت ها و توانمندی های کشور بر مبنای توسعه و گسترش استانی و منطقه ای مورد توجه دولتمردان و فعالان حوزه های مختلف تجارت و اقتصاد بوده است. این سیاست های توسعه ای با توجه به پتانسیل های موجود و همچنین برطرف کردن نیازهای کشور در بخش های صنعتی، خدماتی و کشاورزی در دستورکار نهادها و دستگاه های اجرایی قرار گرفته و با ارتباطات و تعاملاتی که بین دستگاه های دولتی و بخش خصوصی شکل گرفته، شتاب بیشتری به خود گرفته است.
اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی استان کردستان از جمله ارگان هایی است که حلقه رابط بین بخش خصوصی و دولتی است و در مدت فعالیت خود توانسته گام های مهمی برای بهبود شرایط تولید، اشتغال زایی و سرمایه گذاری بردارد.
استان کردستان یکی از این استان های مستعد و بکر است که بنا به دلایلی، کمتر مورد توجه سرمایه گذاران قرار گرفته و شناسایی قابلیت های بومی – منطقه ای آن نیازمند بازنگری و حمایت از سوی نهادهای اجرایی است. برای بررسی بیشتر وضعیت فعالیت های تجاری، صنعتی و کشاورزی با مهندس حامد رنجبر، نایب رئیس اتاق بازرگانی سنندج گفت وگو کرده ایم.
حامد رنجبر در مورد شرایط کلی استان کردستان در بخش فعالیت های اقتصادی به «فرصت امروز» می گوید: کردستان استانی مرزی است و شرایط متفاوتی نسبت به سایر استان ها و مناطق مرکزی کشور دارد. این استان به خاطر همجواری با کشور عراق دروازه ترانزیت، ورود و صادرات انواع کالاهای ایرانی به این کشور محسوب می شود. به طورکلی بخشی از توان استان بر توسعه ترانزیت و فعالیت های گمرکی بین ایران و عراق متمرکز شده و برنامه های متعددی برای عملیاتی شدن طرح های مصوب تنظیم شده است.
ضمن اینکه هیات های تجاری و بازرگانی دو کشور به طور دائم در حال تردد هستند و برگزاری نشست های تخصصی تجاری بین دو طرف برقرار است. ضمن اینکه کمیسیون مشترکی با اتاق بازرگانی شهر سلیمانیه مرکز اقلیم کردستان عراق تشکیل داده ایم و فعالیت های خوبی در بخش های مختلف این اتاق انجام می شود.
وی در مورد فعالیت های اتاق سنندج می گوید: رسالت اصلی اتاق بهبود شرایط فضای کسب وکار، ایجاد زمینه های گوناگون برای کارهای عمرانی، صنعتی و کشاورزی است. برای رسیدن به ارزیابی دقیق تر و آشنایی بهتر از استعداد های موجود در سطح استان، شورای گفت وگو تشکیل داده ایم که در آن نمایندگان بخش خصوصی و دستگاه های اجرایی دولتی عضویت دارند.
مهم ترین ظرفیت های سرمایه گذاری در کردستان
استان كردستان به دلیل مجاورت و داشتن مرز مشترك 230كیلومتری با كشور عراق، وجود مشابهت های قومی، فرهنگی و ارتباط خویشاوندی بین شهروندان دو كشور و قرار گرفتن در مسیر ترانزیتی جنوب و شمال غرب كشور دارای ظرفیت ها و توانمندی های بالقوه ای برای سرمایه گذاری است.
همچنین وجود سه بازارچه فعال مرزی در شهرهای بانه، مریوان و سقز، وجود 13تعاونی مرزنشین با حدود 300هزار نفر جمعیت، وجود بانك های تجاری با قابلیت عملیات تجاری بین المللی، وجود مؤسسات بیمه ای و شبكه بازارهای محلی و فرا منطقه ای پتانسیل بالایی را جهت صادرات و واردات كالا ایجاد کرده است. طبق آمارهای ثبت شده، بیش از 4میلیارد دلار کالا از طریق مرزهای استان کردستان به عراق صادر شده است.
در بخش سرمایه گذاری خارجی هم حدود 2میلیارد دلار در بخش های مختلف، صنعت، گردشگری و کشاورزی در حال جذب است که موافقت های اصولی آن انجام شده و این رقم به زودی در اختیار بخش های تولیدی قرار می گیرد.
رنجبر در مورد سایر مزیت های موجود برای فعالیت در سطح استان کردستان می گوید: این منطقه دارای ظرفیت های فراوان و بالقوه ای است که به دلایلی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. از لحاظ معدنی این استان منطقه ای بکر به حساب می آید و بیش از 140معدن فعال در زمینه کانی های فلزی و غیرفلزی در آن فعال هستند. این ذخایر بیشتر شامل آهن و انواع سنگ های ساختمانی و تزئینی است.
در حال حاضر درخواست برای سرمایه گذاری در بخش معدن زیاد است و مقرر شده است کسانی که قصد فعالیت در این حوزه را دارند، باید به امکانات، تجهیزات و فناوری روز مجهز باشند تا کارهایی که انجام می شود، قابلیت این را داشته باشد که به ارزش افزوده کالاهای تولیدی منتهی شود.
وی در مورد وجود زمینه های بکر برای سرمایه گذاری در حوزه گردشگری کردستان می افزاید: کردستان به سبب پیشینه تاریخی طولانی خود و همچنین گستره زیبای جغرافیایی، از ویژگی های خاص طبیعی و فرهنگی برخوردار است. این استان با داشتن اقلیم منحصربه فرد، تنوع زیستی زیبایی (گیاهی و جانوری) در خود جای داده است. آب و هوای استان دارای ویژگی های اقلیمی معتدل سرد است.
وجود ارتفاعات و دره های عمیق با پوشش های گیاهی غنی و متنوع، چشم انداز زیبایی را در كردستان به وجود آورده است. بناهای تاریخی از دیگر جاذبه های گردشگری و توریست پذیری استان به حساب می آیند که قابلیت های فراوانی در جذب گردشگر و سرمایه گذاری دارند. ما در این بخش هم کمیته تخصصی تشکیل داده ایم.
زمینه های بکر کردستان
نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معدن و کشاورزی سنندج در مورد فعالیت صنایع در سطح استان کردستان می گوید: آمارهای متفاوتی در این خصوص ارائه می شود. در حال حاضر 800واحد صنعتی کوچک و متوسط در کردستان وجود دارند که فقط 300واحد آن فعال است و برخی دیگر هم با کمترین میزان ظرفیت خود کار می کنند و بعضی هم تعطیل شده اند. اکثر واحدهای صنعتی استان کردستان در بخش های تولید و فرآوری سنگ، پلاستیک، کود های کشاورزی فعالیت دارند و ضمنا یک واحد بزرگ پتروشیمی در مرحله تکمیل است به زودی راه اندازی خواهد شد.
واحد های تولید سیمان و لاستیک سازی هم تنها صنایع و کارخانه های بزرگ کردستان هستند. رنجبر در مورد مشکلات و چالش های پیش روی بخش صنعت در استان کردستان گفت: صنایع استان در تأمین منابع مالی مشکل دارند و کمبود نقدینگی آنها را با مشکلات زیادی روبه رو کرده است. ضمن اینکه در بازاریابی و مسائل مدیریتی هم ضعف هایی وجود دارد.
وی در مورد سایر اقدامات صورت گرفته می افزاید: در حوزه ITC هم فعالیت های مفیدی صورت گرفته که مربوط به ایجاد امکانات زیرساختی و تحقق برنامه دولت الکترونیک است که در قالب طرح تکاپو انجام می شود و استان ما به عنوان پایلوت برای این طرح انتخاب شده است. در همین زمینه از هیات های هندی دعوت کردیم و مذاکرات خوبی در این بخش صورت گرفت. برای عملیاتی شدن این طرح اعزام هایی برای آموزش و گذراندن دوره های فنی به کشورهای آلمان و سوییس داشته ایم.
نایب رئیس اتاق سنندج درباره امکان فعالیت در بخش کشاورزی این استان می گوید: 29درصد حجم اقتصاد استان متعلق به بخش کشاورزی است. کردستان از زمین های حاصلخیزی بهره می برد و به خاطر بارندگی های مناسب، بیشتر کشت وکار به شیوه دیم انجام می شود.
سرمایه گذاری در بخش آب رسانی و تأمین منابع آبی برای کشاورزی، ایجاد بهره وری و تجهیز سامانه های آبیاری قطره ای و تحت فشار و تبدیل اراضی دیم به کشت آبی از جمله مواردی است که در این استان قابل توجه است. در قسمت دامداری هم فعالیت های خوبی شده و درصدد هستیم روش سنتی را به شیوه صنعتی تغییر دهیم. بنابراین زمینه های سرمایه گذاری در این حوزه خالی مانده است و می تواند جاذب سرمایه گذاران از دیگر استان ها باشد.
ارتباط با نویسنده: ali_elmi1361@yahoo.com