تغییر آب و هوایی همچنان ادامه مییابد و تا سال 2040 دما و سطح انتشار دیاکسیدکربن به ترتیب 8 و 22 درصد افزایش، بارندگی 7 درصد و سطح آبهای زیرزمینی 11 درصد کاهش مییابد که این تغییرات موجب کاهش عملکرد اغلب محصولات زراعی میشود. به گزارش فارس، در این پژوهش که توسط دکتر سیدحبیب الله موسوی عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس و شیوا سلطانی کارشناس ارشد اقتصاد کشاورزی انجام شده است آمده: تغییرات اقلیم، در سالهای آتی مهمترین بحران بخش کشاورزی در اکثر دشتهای ایران خواهد بود. در دو دهه اخیر در اکثر دشتهای ایران، دمای هوا و سطح انتشار CO2 روند افزایشی و بارندگی روند کاهشی داشتهاست. لذا در صورت تداوم شرایط فوق، این انتظار وجود دارد که عملکرد اغلب محصولات و نیز میزان استفاده از نهاده آب در تولیدات کشاورزی ایران دستخوش تغییرات شود.
از طرفی، منابع آب زیرزمینی موجود مهمترین منبع تأمین آب مورد نیاز بخش کشاورزی ایران را تشکیل میدهند، اما برداشت بیرویه از این منابع باعث منفی شدن بیلان منابع آب زیرزمینی این دشتها در سالهای اخیر شدهاست، بهطوری که براساس آمار هیدروگراف آبخوان اصلی دشتهای مختلف کشور، سطح آب زیرزمینی طی سالهای 91-1370 بهطور متوسط در هر سال 6/0 متر افت داشته است. این موضوع دارای تبعات منفی بر بخش کشاورزی کشور خواهد بود و بروز نوسانات در تولید محصولات کشاورزی و نیز تحت تأثیر قرار گرفتن رفاه تولیدکنندگان و مصرفکنندگان را در پی خواهد داشت.
نتایج این تحقیق نشان داد که در دهههای آتی، روند کنونی تغییر پارامترهای آب و هوایی ادامه خواهد یافت و در بدبینانهترین پیشبینی تا سال 2040 نسبت به سال 2013، دما و سطح انتشار دیاکسیدکربن به ترتیب به میزان 8 و 22 درصد افزایش و بارندگی به میزان 7 درصد کاهش خواهد یافت که این تغییرات موجب کاهش عملکرد اغلب محصولات زراعی میشود.