شرکت بزرگ تجارت الکترونیکی آمازون، هفته کاری 30 ساعته را به عنوان یک طرح آزمایشی به اجرا در آورده است. این شرکت آمریکایی چندین بار در مورد شرایط کاری که به کارمندان خود تحمیل می کند، مورد انتقاد قرار گرفته است. به همین دلیل تصمیم گرفته برنامه شغل پاره وقت را در مقیاسی کوچک و در آمریکا به اجرا بگذارد. به این ترتیب که ساعت کاری پاره وقت (30 ساعت در هفته) را برای کارمندان خود به صورت تجربی آزمایش کند.
یکی از مدیران این شرکت در جلسه توجیهی و اطلاعاتی که روز پنجشنبه در مقر این گروه برگزار شد، درباره این طرح گفت: «در حال حاضر تعداد زیادی از کارمندان آمازون، با برنامه کاهش ساعت کاری مشغول به کار هستند. آنها هفته ای 30 ساعت کار می کنند. این طرح، طرح جدید آمازون است که کارمندان به صورت پاره وقت به کار در این شرکت مشغول باشند.»
در مقاله ای که از بنیانگذار این غول آمریکایی، جف بزوس در روزنامه واشنگتن پست منتشر شد، به دلیل اجرایی شدن این طرح اشاره شده است. به عقیده او، این ابتکار از سوی شرکت آمازون پاسخی است به نیاز نیروی انسانی این شرکت که در زمینه های مختلفی فعالیت می کنند. او همچنین به این واقعیت واقف است که مدل و ساعت کاری قدیمی و تمام وقت دیگر در دنیا کارآمد نیست. آمازون بار ها به خاطر شرایط کاری سختی که به کارمندان خود تحمیل می کند، مورد انتقاد قرار گرفته است و اکنون زمان اصلاح فرا رسیده است.
طبق مقاله واشنگتن پست، تیم هایی که در آمازون به صورت آزمایشی 30 ساعت در هفته کار می کنند در مقایسه با کسانی که مانند گذشته 40 ساعت کار می کنند، دستمزد کمتری دریافت می کنند اما در عوض زمان بیشتری برای استفاده و بهره مندی از مزایای اجتماعی خواهند داشت.
نادیده گرفتن حقوق منابع انسانی
یک منبع اطلاعاتی به خبرگزاری فرانسه گفته است که این طرح به صورت آزمایشی و تنها در سه بخش اجرا شده و بقیه بخش های شرکت به همان روال گذشته فعالیت می کنند. به گفته او، این سه بخش مربوط به بخش های منابع انسانی و سیستم های فناوری است.
نیویورک تایمز، سال گذشته، با محکوم کردن شرایط کاری «توهین آمیز» کارمندان در شرکت ها، جنجالی به پا کرد. هدف این گزارش بالا بردن و بهبود بهره وری کارکنان یک سازمان، با انجام اصلاحاتی مانند کاهش ساعت کاری از روال قدیمی به پاره وقت بود. این روزنامه با توصیف کارمندانی که از وضعیت کاری خود شکایت یا حتی گریه می کردند یا چند روز نخوابیده بودند، نادیده گرفتن حقوق منابع انسانی را محکوم کرد.
سوئد در صدر اصلاحات
تحقیقات علمی نشان داده است که کار بیش از حد برای سلامتی ضرر دارد و سلامتی جزو حقوق اولیه منابع انسانی است. در حال حاضر، برخی از کشور ها با اصلاح قوانین، حقوق منابع انسانی را تکریم کرده اند. به عنوان مثال، سوئد کشوری است که بدون کاهش دستمزد کارمندان، ساعت کاری آنها را به 30 ساعت کاهش داده است، این در حالی است که اصلاح قانون کار فرانسه، از سر نو افزایش ساعت کاری را پیشنهاد کرده است. کارمندان سوئدی 40 سال، طبق قانون کار این کشور 40 ساعت در هفته کار می کردند اما در اصلاحاتی که به تازگی صورت گرفته است، سلامتی منابع انسانی در اولویت قرار گرفته است. به این ترتیب که تعداد مرخصی های استعلاجی افزایش یافته، ساعت کاری در هفته کاهش یافته و بازنشستگی پیش از موعود هم به تصویب رسیده است.
هلند، کشور کار پاره وقت است. گرچه طبق قانون کار این کشور، هفته ای 60 ساعت کار نیز تعریف شده است، اما 30 ساعت کار در هفته در میان مردم هلند بسیار مرسوم است. حدود 80 درصد از زنان در این کشور به کار پاره وقت مشغول هستند و بقیه زمان خود را به فعالیت های اجتماعی دیگر می پردازند. شهروندان هلندی، علاوه بر پرداختن به تفریح و فعالیت های داوطلبانه اجتماعی، زمانی را نیز به کسب مهارت و گذراندن دوره های آموزشی اختصاص می دهند که به افزایش کارآفرینی و خوداشتغالی در این کشور منجر شده است.