شرکتهای روسی پس از خروج از پروژههای گازی کشورهای شرق اروپا، به منظور اجرای طرحهای گازی در ایران، پیشنهاد فاینانس دومیلیارد دلاری ارائه کردهاند. به گزارش مهر، همزمان با طرح افزایش ظرفیت تولید گاز طبیعی ایران به بیش از یک میلیارد مترمکعب در روز در قالب یک برنامه سهساله، سرمایهگذاریهای کلان به منظور توسعه شبکه انتقال و پالایش گاز هم در دستور کار قرار گرفته است. براساس گزارشهای رسمی منتشر شده توسط وزارت نفت برای توسعه صنعت پالایش و انتقال گاز طبیعی کشور به حدود 30میلیارد دلار سرمایهگذاری جدید نیاز است و باید این منابع مالی در طرحهای نیمهتمام صنعت گاز همچون تکمیل و بهرهبرداری از تاسیسات جدید تقویت فشار، توسعه پالایشگاه ایلام، هاشمینژاد و فجر جم، خطوط لوله سراسری یازدهم، نهم، ششم، هفتم و دهم گاز هزینه شود.
با توجه به این بازار جذاب سرمایهگذاری و از سوی طرف دیگر احتمال توافق جمهوری اسلامی ایران با گروه 1+5 بر سر مسائل هستهای و لغو تحریمهای بینالمللی، تاکنون شرکتهای بزرگ بینالمللی نفت و گاز برای حضور و مشارکت در صنعت گاز ایران اعلام آمادگی کردهاند. در این بین روسها به تازگی پیشنهاد جذابی به منظور مشارکت و سرمایهگذاری در صنعت گاز به شرکت ملی گاز ایران ارائه کردهاند.
اصغر سهیلیپور با اشاره به مذاکرات چند ماه قبل ایران با مقامات شرکتهای روسی در حاشیه نمایشگاه انرژی مسکو گفته است: روسها از زمانی که پروژههای خود را در اروپا بهویژه اروپای شرقی و سوریه به دلایل مختلفی متوقف کردند، بسیار علاقهمندند در طرحهای صنعت گاز ایران بهصورت فاینانس سرمایهگذاری کنند.رییس کمیته سرمایهگذاری شرکت ملی گاز ایران با اشاره به ارائه پیشنهاد دومیلیارد دلاری شرکتهای روسی برای همکاری بدون تشریفات در صنعت گاز ایران، تصریح کرده است: مذاکرات با شرکتهای نفت و گاز روسی ادامه دارد. این پیشنهاد جدید گازی روسیه در حالی به شرکت ملی گاز ایران ارائه شده است که در سال 2014 میلادی شرکت ملی گاز ایران و گازپروم روسیه بهعنوان غول گازی جهان پس از انجام مذاکراتی یک تفاهمنامه مشترک گازی امضا کردهاند.
حمیدرضا عراقی، معاون وزیر نفت به تازگی در گفتوگو با مهر با اشاره به تشکیل کارگروه مشترک همکاریهای شرکت ملی گاز ایران و گازپروم روسیه گفته است: این تفاهمنامه همکاریهای مشترک در سه حوزه احداث و بهرهبرداری از پروژههای گاز، آموزش و فعالیتهای بینالمللی امضا شده است، علاوه بر این، کارگروه مشترکی بین شرکت گاز و گازپروم روسیه ایجاد شده است. مدیرعامل شرکت گاز با یادآوری اینکه در شرایط فعلی ایران در توسعه صنعت سی.ان.جی دارای قابلیتهای فنی و مهندسی بسیار بالایی است، تاکید کرد: ازاینرو این امکان وجود دارد که ایران خدمات فنی و مهندسی صنایع سی.ان.جی را به روسیه صادر کند، زیرا روسها در این حوزه در مقایسه با ایران پیشرفت قابل توجهی نداشتهاند.