با وجود اینکه قیمت سهمهای موجود در بازار به پایینترین حد خود در چند سال اخیر نزدیک شدهاند اما با توجه به وضعیت عمومی اقتصاد کشور و تصمیمات دیـپـلـماسی، سهامداران همچنان دچار سردرگمی هستند. روز گذشته باوجود افزایش تقاضا در ساعات اولیه معاملات، رفتهرفته از سطح تقاضا کاسته شده و بازار با توجه به افزایش فشار فروش از سیر مثبت خود کاست و در نهایت با 17 واحد مثبت بازار بسته شد و شاخص کل به محدوده 63 هزار و 419 واحد رسید. شاخص قیمت وزنی نیز در این بازار با افزایش هفت واحدی، خود را به محدوده 26 هزار و 57 واحد رساند.
روزی کمرمق برای بازار
ارزش کل معاملات بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته اندکی بیش از 60 میلیارد و 546 میلیون تومان بالغ شد که از دستبه دست شدن 354 میلیون و 235 هزار و 545 سهم و داراییهای مالی قابل معامله در 34 هزار و 692 دفعه معامله بود. در بازار فرابورس نیز شاخص کل این بازار (آیفکس) با رشد اندکی رقم 714 واحد را برای خود ثبت کرد. ارزش معاملات در این بازار با توجه به جابهجایی سهام و اوراق مالی قابل معامله خرد و بلوک به بیش از 120 میلیارد تومان رسید که در نتیجه بیش از 58 میلیون سهم در 14 هزار و 809 دفعه معامله بود. سه نماد معاملاتی صنایع پتروشیمی خلیج فارس، تاپیکو و فولاد مبارکه اصفهان به ترتیب با 30، 22و 15 واحد کاهش بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص بورس گذاشتند،
در عین حال شرکتهای کشتیرانی ج. ا. ا با 71 واحد افزایش، همراه اول با 25 واحد افزایش و پالایش نفت بندرعباس با 14 واحد افزایش بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص کل این بازار گذاشتند. خودروییها هم این روزها با توجه به انتشار آمار تولید و فروش آنها مورد توجه سهامداران هستند. در تازهترین آمارها اعلام شده که ایرانخودرو در اردیبهشتماه تعداد 55012 دستگاه خودرو تولید کرده و تعداد 45144 دستگاه را فروخته است. تولید و فروش ایران خودرو در اردیبهشتماه نسبت به فروردین رشد قابل توجهی داشته است. براساس آمار مقایسهای تولید معادل 81 درصد و فروش معادل 190 درصد افزایش داشته است. در فروردینماه ایران خودرو تعداد 30252 دستگاه تولید کرده و 15583 دستگاه فروخته بود.
حمایتهای زیرپوستی
طی روز گذشته بازار سهام همچنان شاهد بازارگردانی و حمایت زیرپوستی برخی حقوقیهای عمده و همچنین صندوق توسعه بازار بود گرچه فضای حاکم بر معاملات بازار سهام نشان میدهد، همچنان سردرگمی و ابهام از آینده بر بازار احاطه دارد. نکته مهم این است که به دنبال رسیدن قیمتها به سطوح مناسب کاهش عرضه سهام را شاهد هستیم، این در حالی است که تقاضا نیز به علت نبود محرکی جدی، ضعیف باقی مانده است. این موضوع مهمترین عامل کاهش شدید دامنه نوسانات و حجم معاملات روزانه در بورس تهران است. بنابراین نهتنها از نظر متغیرهای بنیادی، قیمتها در بازار سهام به ارزش ذاتی و حتی کمتر از آن نزدیک شدهاند، بلکه از منظر تکنیکال نیز رسیدن شاخص کل به سطح 60 هزار واحدی در اواخر شهریور 92، بهگونهای بوده است که هنوز بازگشت به کمتر از این کانال را مشاهده نکردهایم. با این حال انتظار میرود تا زمانی که محرکی جدی در این بازار شکل نگیرد، روزهای کمنوسان بازار سهام ادامه یابد.
تاثیر آینده مذاکرات هستهای و قیمت نفت
تحلیلگران بازار سرمایه معتقدند که از میان عوامل ریزش بازار سرمایه دو عامل دیپلماسی خارجی در رابطه با مذاکرات هستهای و سقوط قیمت نفت مهمترین عوامل ریزش بازار بودهاند که برطرف شدن این عوامل میتواند به رونق دوباره بازار سهام کمک کند. مذاکرات هستهای همچنان در پیچوتاب دستگاه دیپلماسی ایران و طرفهای غربی است و چشمانداز روشنی ندارد.اما قیمت نفت در کوتاهمدت با افزایش تقاضا روبهرو شده است. روز جمعه ساعت 16، نفتخام آمریکا به قیمت 58/4 دلار بر بشکه معامله میشد که تقریبا معادل قیمت چهارشنبه بود. گرچه رشد شاخص دلار آمریکا بر قیمت نفت فشار وارد کرده و باعث ریزش قیمتها به سطح 57 دلاری نیز شده بود، اما کاهش 2/8 میلیون بشکهای موجودی نفت تجاری آمریکا در هفته منتهی به 22 مه که بسیار بیشتر از انتظار بازار بود، از قیمتها حمایت کرد.این موضوع که نشان از افزایش تقاضا دارد موجب خوشبینی کارشناسان به بهبود وضعیت بازار نفت نیز شده است. با این حال، یک نکته مهم دیگر در این بازار، افزایش تولیدات آمریکا (در هفته یادشده) به بیشترین مقدار خود در 43 سال اخیر بود. این موضوع نشان میدهد با وجود کاهش تعداد دکلهای حفاری شیل، تولیدات نفت به علت پیشرفت فناوری شکست هیدرولیک در آمریکا، همچنان به قوت خود باقی است.
از سوی دیگر 28 تحلیلگر ارشد پیشبینی کردند با افزایش تولید نفت در خاورمیانه و نیز افزایش دوباره نفت شیل آمریکا همچنین عدم کاهش سهم تولید اوپک در اجلاس 5 ژوئن قیمت نفت در ادامه سال 2015 در محدوده 61.6 دلار خواهد بود. با توجه به این موضوع ارزیابی میشود که در چشمانداز سال 94 بازار سرمایه از انگیزه قوی برای صعود برخوردار نیست و نمیتوان محرکی جدی برای رشد با دوام بازار پیشبینی کرد. در این میان ابهامزدایی از روند مذاکرات هستهای و حصول نتیجه مثبت میتواند محرکی قوی برای رشد بازار باشد اما تمدید مذاکرات به معنای تداوم ابهام است.