پس از شکسته شدن انحصار خدمات نسل سوم تلفن همراه و ارائه مجوز این خدمات به همه اپراتورهای موبایلی قرار بر آن شد تا بهزودی تعرفههای یکسانی برای اپراتورها تعریف شود و آنها ملزم به ارائه خدمات خود طبق مصوبه ادغام کنند. سرانجام سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی تعرفه جدید ارائه خدمات داده در شبكههای موبایل را تصویب کرد.
علیاصغر عمیدیان، سخنگوی كمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات گفت: به منظور یكسانسازی تعرفه در نسلهای مختلف تلفنهمراه، پس از بررسی مصوبات شماره ۴۵ و ۱۴۲ كمیسیون كه براساس آن تعرفههای مختلفی با تفكیك تكنولوژی برای نسل سوم و GPRS برای سیمكارتهای دائمی از نیمریال تا ۱۴,۸ ریال وجود داشت، در آخرین جلسه كمیسیون كه با حضور نمایندگان اپراتورهای تلفن همراه برگزار شد، پس از بررسی تحلیلهای ارائه شده از سوی آنان، سقف تعرفه هر كیلوبایت تبادل داده در شبكه تلفن همراه مستقل از تكنولوژی برای سیمكارتهای دائمی ۲.۵ریال تعیین شد.
وی افزود: همچنین در این جلسه تصمیمگیری شد كه در شهریور سال ۹۴، كمیسیون با توجه به بازخوردهای حاصل از اجرای این مصوبه و وضعیت استفاده از این نوع خدمات در كشور و با افزایش پوشش نسلهای جدید، تعرفه خدمات داده را مجددا بررسی و تعیین كند. با این مصوبه سوالی مطر ح میشود که با توجه به اینکه اپراتورهای تلفن همراه هنوز به طور کامل تمام نقاط کشور را زیر پوشش خدمات 3G قرار ندادهاند و با خارج شدن مشترک از مناطق تحت پوشش تلفن همراه او به اجبار از خدمات GPRS به جای 3G استفاده میکند. اما سوال اینجاست که با این کار نحوه محاسبه تعرفهها چگونه خواهد بود؟
رضا سهرابی، کارشناس حوزه ارتباطات درباره این سوال میگوید: یکی از دلایل اجرا و ایجاد این مصوبه این است که با توجه به اینکه اپراتورهای تلفن همراه هنوز به طور کامل تمام نقاط کشور را زیر پوشش خدمات 3G قرار ندادهاندکه با خارج شدن مشترک از مناطق تحت پوشش تلفن همراه، به اجبار از خدمات GPRS به جای 3G استفاده میکند که این امر پیش از این ابهاماتی را برای محاسبه تعرفه ایجاد میکرد. وی افزود: اما به نظر من با این مصوبه هنوز هم ابهاماتی در این طرح وجود دارد که هنوز حل نشده است و یکی از آنها چگونگی نحوه محاسبه برای دیگر سیمکارتها است.
سهرابی گفت: به نظر من این مصوبات و ابلاغیهها باید قبل از ارائه مجوز به اپراتورها برای ارائه خدمات 3G تصویب میشد تا هرگونه ابهامی در آن برطرف شود. این کارشناس افزود: پیش از این برای دسترسی به GPRS آزاد سازمان تنظیم مقررات ارتباطات سقف تعرفه مجاز را 14.8 اعلام کرده بود، اما اپراتورهای اول و دوم براساس شرایط رقابتی بازار و در ساعات مختلف روز و هفته در نهایت تعرفهای بین یک تا پنج ریال را اعمال میکردند. البته با این تعرفهها کاربرانی هم که بسته تخفیف اینترنت فعال نکرده بودند و با قیمت آزاد از اینترنت گوشی خود استفاده میکردند با تعرفههای بالا مواجه میشدند.
وی اظهار کرد: اکنون تعرفه این بخش خدماتی تفاوت چندانی نکرده و در نهایت به 2.5 ریال رسیده است، اما تعرفه 3G به دلیل سرعت بالایی که دارد، حجم به مراتب بالاتری را مصرف میکند از نیم تا یک ریال به 2.5 ریال رسیده است. علاوه بر این اپراتور سوم نیز از این دایره مستثنا نشده و قیمت اینترنت رایتل افزایش پیدا کرده است.
سهرابی گفت: معلوم نیست اپراتورهایی که مجوز 3G گرفتهاند و مردم مدتها اختلالات آنها را تحمل کردهاند تا شاید در آینده بتوانند به اینترنت پرسرعتتری دسترسی پیدا کنند، برچه اساس برای پوشش ناقصی که دارند مجاز شدهاند تعرفهای بالاتر از قبل از مردم دریافت کنند.
وی افزود: نکته دیگر آن است که اگر پیش از این با استفاده از GPRS یک تا پنج ریالی برای مردم قبضهایی با رقمهایی بالای 100 هزار تومان ارسال میشد، حال با سرعت 3G و تعرفههای تعیین شده تکلیف کاربران اینترنت آزاد چه خواهد شد و مردم باید برای قبضهای خود چه رقمهایی را پیشبینی کنند.