شنبه, ۳ آذر(۹) ۱۴۰۳ / Sat, 23 Nov(11) 2024 /
           
فرصت امروز

مقابله مجلس با بنگاه‌داری بانک‌ها

10 سال پیش ( 1393/6/30 )
پدیدآورنده : ایرج ندیمی  

براساس ماده 3 قانون عملیات بانکی بدون ربا، بانک‌ها می‌توانند تحت هر یک از عناوین سپرده قرض‌الحسنه و سپرده سرمایه‌گذاری مدت‌دار نسبت به قبول سپرده منابع مالی مردم اقدام کنند. بند «الف» این قانون به سپرده‌های جاری و پس‌انداز و بند «ب» نیز به سپرده سرمایه‌گذاری مدت‌دار اشاره دارد. در بند «ب» که سپرده سرمایه‌گذاری مدت‌دار است، بانک‌ها در به کار گرفتن سپرده‌ها وکیل هستند در امور مشارکت، مضاربه، اجاره به شرط تملیک، معاملات اقساطی، مزارعه، مساقات، سرمایه‌گذاری مستقیم و همچنین معاملات سلف و جعاله مورد استفاده قرار دهند. اما براساس آنچه مشاهده می‌شود، بانک‌ها خود اقدام به سرمایه‌گذاری می‌کنند.

این پرسش که چرا بانک‌ها به‌جای بانکداری اقدام به بنگاه‌داری می‌کنند، تعریفی از جهت عاملیت وجود ندارد. هدف بانک‌ها بر این اساس است که تسهیل‌گیرنده سود ببرد. اما اگر قرار بر این باشد که بانک خود سرمایه‌گذاری کند و سود ببرد، این کار را هر نهادی می‌تواند انجام دهد. تازمانی‌که پاسخ دقیقی برای عاملیت بانک‌ها وجود نداشته باشد و همچنین بانکداری براساس شبکه بانکی موجود چه تعریفی پیدا می‌کند، نمی‌توان پاسخ قابل توجهی به پرسش اصلی داد. پیش‌تر دولت همواره نسبت به کاهش بنگاه‌داری بانک‌ها تاکید کرده و براساس طرحی قرار بر این بود که هر سال 33 درصد از فعالیت بنگاه‌داری بانک‌ها کم شود.


باید گفت اساس بانکداری جمع‌آوری منابع مالی مردم و درنهایت سرمایه‌گذاری برای خود نبوده است، بلکه بانک براساس جمع‌آوری منابع مالی مردم، از طرف آنها سرمایه‌گذاری کرده و تسهیلات در اختیار سرمایه‌گذار - مشتری بانک- قرار می‌دهد. در ماده 5 قانون عملیات بانکی بدون ربا نیز آمده است، منافع حاصل از عملیات در تبصره 3 قانون براساس قرارداد منعقده، متناسب با مدت و مبالغ سپرده‌های سرمایه‌گذاری و رعایت سهم منابع بانک به نسبت مدت و مبلغ در کل وجوه به کار گرفته شده در این عملیات تقسیم خواهد شد. اما بانک‌ها برای پاسخ به مطالبات قانونی بهانه‌های مختلفی را مطرح می‌کنند. بانک‌ها با استفاده از روش‌های بنگاه‌داری خود اقدام به رقابت‌های ناعادلانه به منظور حصول زودتر به نتیجه می‌کنند.

بانک‌ها در سایه این‌گونه رفتارهای اقتصادی و با پوشش قانونی، سودهای کلان تا 40 درصد از مشتریان دریافت می‌کنند. این در حالی است که بانک‌ها در صورت اعطای تسهیلات به مشتریان حداکثر می‌توانستند نیمی از این سود را دریافت کنند.

بنگاه‌داری بانک‌ها زمینه‌هایی برای فسادهای مالی را نیز به بار می‌آورد. از جلمه اینکه طی تحقیق و تفحص صورت گرفته از شرکتی وابسته به یکی از بانک‌های کشور، فساد مالی چندین میلیاردی صورت گرفته و سوءاستفاده‌های کلانی انجام شده است. این نوع عملکردها پاسخ به این سوال را که چرا بانک‌ها مسیر خود را به سوی بنگاه‌های اقتصادی تغییر دادند، مشخص‌تر می‌کند. بارها مجلس شورای اسلامی نسبت به متخلف بودن لیزینگ‌های بانکی هشدار داده و از آنها به‌عنوان بازوهای مختلف بانک‌ها یاد کرده است که در صورت عدم توقف این مسئله مجلس با آنها برخورد می‌کند.

درهمین راستا نیز کمیسیون اقتصادی مجلس در حال بررسی لایحه‌ای است که بانک‌ها از ادامه کار بنگاه‌داری همچون خرید ملک، زمین، برج‌سازی و اقداماتی از این قبیل منع می‌شوند و همچنین به دولت اجازه داده شد تا برای دادن بدهی و طلب تولید‌کنندگان تهاتر کند.

این لایحه که از طرف دولت ارائه شده دولت تاکید کرده که بانک‌ها سالانه 3/33درصد اموال مازاد خود را باید واگذار کنند و اقساطی که به بانک‌ها بازمی‌گردد، باید برای افزایش سرمایه بانک‌ها حفظ شود.

این موضوع باعث می‌شود تا قدرت سرمایه بانک‌ها بالا رود و افزایش یابد که باید 60 درصد از این سرمایه‌ها در امر سرمایه در گردش تولید و 40 درصد برای سرمایه‌گذاری جدید و توسعه به کار گرفته شود. درنهایت باید گفت رفتار بانک‌ها در حوزه فعالیت‌های بنگاه‌داری، این نشانه و علامت را می‌دهد که نظام بانکی ما با هیچ یک از اهداف تعریف‌شده همخوانی ندارد.

لینک کوتاه صفحه : www.forsatnet.ir/u/1besxPz9
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
علی :
10 سال پیش
خداییش اصلاً کسی به کامندان بانک ملت اهمیت میده؟ کسی نظرشون را برای خصوصی سازی خواست؟ امنیت روتنی و شغلیشونو بعد خصوصی سازی از دست ندادن؟اصلاً مهمند؟ یا فقط سود مهمه؟ اونم با بنگاه داری و شرکت داری eps بانک رو جمع و جور کردن و نه با بانکداری. نخواهیم خصوصی باشیم باید چه کار کنیم؟ آیا با استثمار کارمندان سود سهام دار ها تضمین میشه؟ آیا با قراردادی کردن کارمندا سود سهام دار تضمین میشه؟ آیا با ندادن اضافه کار سود سهام دارا تضمین میشه؟بانک یک موسسه برای خدمت به اقتصاد ملی و تولید است یا یک بنگاه اقتصادی برای نیل به اهداف سرمایه داران؟؟؟؟ بانکهای ملت و صادرات و تجارت ورشکسته اند.تنها را نجاتشان دولتی شدن مجددشونه و بس.
قیمت های روز
پیشنهاد سردبیر
آخرین مطالب
محبوب ترین ها
وبگردی
خرید فالوورقیمت ورق گالوانیزهخرید از چینخرید فالوور فیکدوره رایگان Network+MEXCتبلیغات در گوگلقصه صوتیریل جرثقیلخرید لایک اینستاگرامواردات و صادرات تجارتگرامچاپ فوری کاتالوگ حرفه ای و ارزانکمک به خیریهسریال ازازیللوازم یدکی تویوتاگالری مانتوریفرال مارکتینگ چیست؟محاسبه قیمت طلاماشین ظرفشویی بوشآژانس تبلیغاتیتعمیرگاه فیکس تکنیکتور سنگاپورتولید کننده پالت پلاستیکیهارد باکستالار ختمبهترین آزمون ساز آنلایننرم افزار ارسال صورتحساب الکترونیکیقرص لاغری پلاتینirspeedyیاراپلاس پلتفرم تبلیغات در تلگرام و اینستاگرامگیفت کارت استیم اوکراینمحصول ارگانیکبهترین وکیل شیرازخرید سی پی کالاف دیوتی موبایلقیمت ملک در قبرس شمالیچوب پلاستضد یخ پارس سهندخرید آیفون 15 پرو مکسمشاور مالیاتیقیمت تترمشاوره منابع انسانیخدمات پرداخت ارزی نوین پرداختاکستریم VXدانلود آهنگ جدیدلمبهخرید جم فری فایرتخت خواب دو نفره
تبلیغات
  • تبلیغات بنری : 09031706847 (واتس آپ)
  • رپرتاژ و بک لینک: 09945612833

كلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ است و هرگونه بهره ‌برداری غیرتجاری از مطالب و تصاویر با ذكر نام و لینک منبع، آزاد است. © 1393/2014
بازگشت به بالای صفحه