افت بازار سرمایه کشورمان در ماههای اخیر، انتقاد شدید طیبنیا را در پی داشت و وزیر اقتصاد خواستار حل و فصل مشکلات و ایجاد جذابیت برای سرمایهگذاران شد تا در نهایت بتوان به ریزشها و افتهای بورس پایان داد.
به گزارش مهر، در روزهایی که نظام بانکی کشور بهعنوان نخستین تامینکننده منابع مالی بخش تولید کشور زیر ذرهبین تمام فعالان اقتصادی و دولتمردان قرار دارد و با توجه به برنامه خروج از رکود دولت توجه ویژهای به سیستم بانکی به لحاظ افزایش سرمایه و غیره صورت گرفته و از سوی دیگر، فشارهای مضاعفی به این سیستم وارد است، بازار سرمایه کشورمان هم روزهای سختی را پشت سر میگذارد.
علی طیبنیا، وزیر امور اقتصاد و دارایی طی روزهای اخیر انتقادهایی را نسبت به وضعیت فعلی بازار سرمایه داشت و عنوان کرد: برای بازار سرمایه نیز ماموریت تعریف شد که آن تامین مالی بلندمدت بنگاههای بزرگ کشور است. اگرچه طی سالهای اخیر بازار سرمایه کشور به لحاظ ارزش بازار، توسعه قابل ملاحظهای پیدا کرده، اما عمده معاملات و مبادلات در بازار سرمایه، در بازار ثانویه بوده و است و بازار سرمایه در تامین مالی بنگاهها و فعالیتهای اقتصادی نقش قابل ملاحظهای را ایفا نکرده است.
وزیر اقتصاد افزود: در سال گذشته که اوج فعالیت بازار سرمایه و تامین مالی تولید بود، حدود 27 هزار میلیارد تومان به بخش تولید کشور از طریق بازار سرمایه منابع تزریق شد که اگر این آمار را با میزان مشارکت بازار پول که بیش از 200 هزار میلیارد تومان بود مقایسه کنیم، متوجه خواهیم شد که بازار سرمایه در مقایسه با بازار پول نقش قابل ملاحظهای را اکنون ایفا نمیکند.
طیبنیا گفت: همه ما میدانیم به شرطی بازار سرمایه جذابیت کافی برای سرمایهگذاران پیدا میکند که ما بازار ثانویه فعال و موثری داشته باشیم؛ آن چیزی که ابزارهای مالی موجود در بازار سرمایه را برای مردم جذاب میکند و آنها را مایل به سرمایهگذاری در این بازار میکند عمدتا بازدهی بالا و مهمتر از آن قدرت نقدشوندگی بالا در بازار سرمایه کشور است. شرط اینکه داراییها از قدرت نقدشوندگی بالا برخوردار باشند، این است که بازار، بازاری پُررونق باشد و از بازار ثانویه کم رونق و بازار ثانویهای که ریسک فعالیتها در آن بالا باشد نمیتوان انتظار مشارکت جدی سرمایهگذار را داشته باشیم.
طیبنیا تصریح کرد: ما در ماههای گذشته و تحتتاثیر شرایط عمومی که بر اقتصادمان حاکم شد و با توجه به محدودیتهای مالی و تنگنای اعتباری در بازار سرمایه دچار محدودیتهایی شدیم و حجم معاملات و مبادلات در بازار سرمایه با کاهش چشمگیری روبهرو بود. زمانی در سالهای گذشته در بازار سرمایه به 800 میلیارد تومان هم رسید، اما متاسفانه در این ایام حتی در بعضی از روزها حجم معاملات ما به زیر 100 میلیارد تومان هم کاهش پیدا کرد که باید این مشکل را حل و فصل کنیم؛ بازار ثانویه پُر رونق داشته باشیم تا بتوانیم سرمایهگذاران را به سمت این بازار جذب کنیم.