سرانجام سد امتناع کشورهای غربی درمقابل همکاری تجاری و صنعتی با ایران شکسته شد و آلمان بهعنوان نخستین کشور از گروه 1+5 برای از سر گرفتن ارتباطتجاری – اقتصادیاش گام نخست را برداشت. آلمانیها پیش ازتحریم بزرگترین شریک تجاری ایران بودند و حجم تجارت بین دو کشور تا 2.8میلیارد دلار میرسید و احتمال میرود که درصدد بازیابی این عدد در آیندهای نزدیک باشند.
دیروز وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا توافق هستهای کشورهای ۱+۵ با ایران را تصویب کردند، چند ساعت پس از آن نیز شورای امنیت سازمان ملل توافق هستهای ایران و ۱+۵ را به تصویب رساند. در همین روز هیأت اقتصادی – سیاسی آلمانی برای بررسی سریع شرایط همکاریهای اقتصادی به کشورمان سفر کرده است. زیگمار گابریل، قائم مقام صدراعظم آلمان (آنگلا مرکل) که وزیر اقتصاد و انرژی این کشور نیز هست ریاست هیأت آلمانی را بر عهده دارد و در روز نخست جلسههایی با وزیر نفت، وزیر نیرو و وزیر صنعت، معدن و تجارت داشته و اعلام کرده که «خودروسازی و انرژی در صدر علایق شرکتهای آلمانی برای حضور در ایران است». فعالان اقتصادی آلمان اعلام کردهاند که بعد از رفع تحریمها نقش «فروشنده محصولات» به ایران را نخواهند داشت، بلکه همکاریهای اقتصادی «ماندگار و پایدار» را دنبال خواهند کرد.
بیژن زنگنه، وزیر نفت در دیدار با این هیأت با تأکید بر اینکه پتروشیمیهای ایران با تجهیزات سه شرکت آلمانی «لینده»، «لورگی» و «اوده» بوده به شرکتهای آلمانی توصیه کرد تا با ثبت شرکت در ایران و مشارکت با شرکتهای ایرانی از تسهیلات بیشتری استفاده کنند. «توسعه ظرفیت نیروگاهی» و «بهرهوری از منابع آب» هم از جمله پیشنهادهایی بودکه حمید چیتچیان، وزیر نیرو برای هیأت آلمانی مطرح کرد و گفت: «ما در زمینه انتقال فناوری به شکل سرمایهگذاری مستقیم یا به شکل سهم ١٠٠درصدی متعلق به شرکتهای آلمانی یا مشارکت با شرکتهای ایرانی همکاری کنیم.» محمدرضا نعمتزاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در دیدار با هیأت آلمانی تأکید کرد که جمهوری اسلامی استراتژی 10 ساله برای اهداف صنعت، معدن وتجارت ترسیم کرده و خوشبین هستیم که بتوانیم در دوره جدید، همکاری بیشتری با شرکتهای آلمانی داشته باشیم.»
در این نشستها معاونان وزرا نیز حضور داشتند که به بحث پیرامون چگونگی رابطه تجاری میان دو کشور پرداختند. مهدی کرباسیان، معاون وزیر صنعت و رییس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) با تأکید بر اینکه هیأت آلمانی بالاترین هیأت رسمی پس از اعلام بیانیه جامع اقدام مشترک است که به ایران سفر کرده، اظهار داشت: «سرمایهگذاری مشترک و انتقال تکنولوژی محور مذاکرات با هیأت آلمانی است.»
دانیل برنبک، مدیرعامل اتاق بازرگانی و صنایع ایران و آلمان نیز گفته که 5 میلیارد یورو از اقلام مورد نیاز ایران به محض لغو تحریمها به ایران صادر خواهد شد. این در حالی است که مجتبی خسروتاج قائم مقام وزیر صنعت، معدن و تجارت از هدفگذاری آلمان برای رسیدن به حجم 10 میلیارد دلار در کل روابط تجاری خود با ایران خبر داد و گفت: عملیاتی شدن این موضوع به طرحها و سیاستهای ایران در بخش سرمایهگذاری خارجی که مورد تأیید آنها باشد، بستگی دارد.
اولریش گریلو، رییس فدراسیون صنایع آلمان با تأکید بر اینکه صنایع آلمان برای سرمایهگذاری در ایران به تصمیم رسیدهاند، گفت: «مهمترین انتظار صنایع آلمان از ایران فراهم کردن سیستم روشن پولی و بانکی، قوانین مشخص و ثابت و پایبندی به تعهدات است.» وی افزود: اعتماد متقابل، شرط تداوم همکاریها است. زیگمار گابریل گفت: «گام بعدی در بهار سال آینده است یعنی زمانی که تحریمها از بین رفته و محدودیت شرکتهای غیرآمریکایی برای فعالیت در ایران برداشته شود.»(برای آگاهی بیشتر لطفا به مطالب پایین صفحه مراجعه نمایید.)