در جریان معاملات بازار سهام، شاخص کل بورس رشد ۷۵ واحدی را به ثبت رساند. افزایش شاخص کل بورس به عقیده برخی کـارشـنـاســان نـاشـی از مصوبات مجلس در مورد نرخ خوراک پتروشیمیها و نیز نامه وزیر اقتصاد درباره بازگرداندن پروانه بهرهبرداری معادن بوده است. در معاملات دومین روز هفته باوجود بیتحرکی در اکثر گروهها، شرکتهای خودرویی و بانکی از اقبال سهامداران برخوردار شـدنـد. همچنین عمده نمادهای مهم مانند بانک صادرات ایران، ایرانخودرو، سایپا، توسعه معادن و فلزات، بانک انصار و گروه مپنا در افزایش شاخص کل اثرگذار بودند و نماد کشتیرانی ایران در افت شاخص کل اثرگذار بوده است.
همچنین به دلیل جو پر ابهام حاکم در تالار شیشهای، فعالیت حقیقیها نیز کاهش پیدا کرد. در بازار نقدی فرابورس ایران نیز شاخص کل با 9 واحد افزایش به 712 واحد رسید. روز گذشته نمادهای پتروشیمی مارون، پتروشیمی جم، گروه پتروشیمی سرمایهگذاری ایرانیان، نفت پاسارگاد، بانک ایرانزمین، بانک خاورمیانه و تولید برق عسلویه مپنا، همگی در ارتقای شاخص فرابورس اثرگذار بودهاند. بانک حکمت ایرانیان با معامله 14 میلیون و 440 هزار سهم به ارزش 16 میلیارد و 20 میلیونریال بیشترین حجم و ارزش بازار را به خود اختصاص داد. بیشترین افزایش قیمت مربوط به سهام بانک ایرانزمین و بعد از آن شرکتهای گسترش تجارت و سرمایه ایرانیان و نفت پاسارگاد و بیشترین کاهش نیز نصیب شرکتهای معادن مس تکنار، حق تقدم بیمه دی و سرمایهگذاری تدبیرگران فارس و خوزستان شد.
محرکهای مهم در رشد بازار سهام
بازار سهام ایران این روزها بسیار کمرمق حرکت صعودی خود را آغاز کرده است و بیش از گذشته نیازمند محرکهای اقتصادی و سیاسی برای رشد است. در شرایطی که قیمت سهام شرکتها با کاهش قابل توجهی مواجه شده است، بسیاری از سرمایهگذاران از بازار سهام خارج شدهاند و در نتیجه روزهای کم معامله، کمحجم و کم ارزشی را رقم میزنند و در نبود فعالیت قابلتوجه شـرکـتهـای حـقـوقـی و حمایت عملی دولت، سهامداران حقیقی انگیزه خود را از دست دادهاند.
این مهم در حالی اتفاق افتاده است که از میان 44 صنعت فعال بورسی، تنها سه گروه همچون وسایل ارتباطی، فنی و مهندسی و نیز استخراج نفت با رشد قیمتی همراه شدند و معاملات ماه گذشته آنها در مسیر صعودی انجام میشد. برهمین اساس 41صنعت باقیمانده با تداوم افت قیمتی مواجه بودند. مشخص شدن نتیجه مذاکرات هستهای، مشخص شدن وضعیت قیمت نفت در بودجه، بازگشایی نماد پالایشگاهها، تعیین قیمت خـوراک پـتـروشـیمیها، تعیینتکلیف بهره مالکانه معادن، کاهش سود سپردههای بانکی، گزارش 9 ماهه شرکتها و اعلام برنامههای رییس جدید سازمان بورس میتواند محرکهایی مهم در جهت رشد بازار سهام باشد. از سوی دیگر قیمتها در بسیاری از نمادها به کف قیمتی رسیده و وجود نمادهای دارای P/E زیر چهار و پنج در بازار سهام، جذابیت ورود با نگاه بنیادی را افزایش میدهد.
بررسی گروههای بورسی
معاملات گروه خودرو و ساخت قطعات در بازه مثبت انجام شد هرچند در دقایق پایانی شاهد افت قیمت در برخی نمادهای این گروه بودیم. با معامله ۱۳ میلیون سهم، نماد ایران خودرو پرحجمترین معلاملات گروه را داشت. همچنین گفته میشود در صورت بالا نرفتن قیمت نفت، صنعت خودرو میتواند مورد توجه بیشتری قرار گیرد. تمام نمادهای گروه بانک و موسسات اعتباری بهجز بانک اقتصاد نوین و بانک کارآفرین در بازه مثبت معامله شدند. در اوایل بازار با معامله بلوکی در نماد بانک صادرات ایران با حجم ۴۰ میلیون سهم و در نهایت با معامله ۵۹.۷ میلیون سهم، این نماد پرحجمترین معاملات گروه را داشت و بیشترین حجم معاملات نسبت به هفت روز معاملاتی گذشته در این نماد انجام شد. حاکمیت روند مثبت بر گروه سیمانی نیز مشهود بود. سرمایهگذاری توسعه صنایع سیمان همچنان روی قیمت عرضه اولیه خود معامله میشود، هرچند در اوایل بازار قیمت این نماد تا ۱۵۱۵ ریال نیز بالا آمده بود.
روز گذشته همچنین حاکمیت روند مثبت بر گروه سرمایهگذاری را شاهد بودیم. بیشتر نمادهای گروه محصولات شیمیایی در بازه منفی معامله شدند. نـایـبریـیس کـمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به تاییدیه اخیر شورای نگهبان عنوان کرد: از سودآوری صنعت پتروشیمی حمایت میکنیم. وضع قوانین سختگیرانه در صنایع رقابتپذیر داخلی، به نفع سایر کشورهاست. از این گروه دوده صنعتی پارس با توجه به عملکرد ۹ماهه تغییری در سود پیشبینی شده خود نسبت به عملکرد شش ماهه ایجاد نکرده است و موفق به پوشش ۷۰ درصدی سود ۵۰ ریالی خود شده است.