در حالی طی هفته گذشته پس از تصویب نهایی برجام در مجلس شاهد رشد شاخص کل بورس بودیم، در جریان معاملات روز گذشته بازار سهام، شاخص کل بورس تحت تأثیر جو منفی نسبت به انتشار گزارشهای عملکرد شش ماهه شرکتها، 382 واحد افت و تا ارتفاع 62 هزار واحد عقبنشینی کرد. چنان که بازار سهام در نخستین روز هفته کاری آبان امسال با قرمزپوش شدن همه نماگرهای منتخب خود مواجه بود. آنچه مشخص است اینکه در حال حاضر و در کوتاهمدت سهامداران بورسی در انتظار انتشار گزارشهای شش ماهه شرکتها هستند؛ گزارشهایی که پیشتر کاهش سود شرکتها را در بازه سهماهه نشان داده در بازه ششماهه نیز ادامه پیدا کرده است و سودآوری شرکتها با افت همراه و سرمایهگذاران در بورس شاهد تعدیل منفی بنگاهها و در پی آن در کوتاهمدت اثرات منفی این گزارشها بر قیمت سهام و شاخصهای بورس هستند. با حاکم شدن شرایط فوق معاملهگران حقیقی و حقوقی بازار ترجیح میدهند این روزها نه سهامی بخرند و نه بفروشند و به نظر میرسد، پس از عبور از فضای توأم با بیم و امید ناشی از گزارش عملکردی شش ماهه شرکتها، بهزودی بازار روند متعادلی را در پیش گیرد. از سوی دیگر اثرات رسیدن به توافق نهایی در مذاکرات هستهای و نیز رفع تحریمها بر اقتصاد و بازار سهام در کوتاهمدت به لحاظ روانی بار مثبت و چشمگیری را بر بازار سهام بهعنوان نبض و ویترین اقتصاد کشور ایجاد نکرد و سهامداران در بورس تنها شاهد توقف ریزش بورس و تا حدودی جو اندک مثبت بودند. در عین حال و درحالیکه اتحادیه اروپا تمام تحریمهای بینالمللی اعمالی بر کشور را طی هفته پایانی مهر ماه لغو کرد تا طی دو ماه آینده این موضوع عملیاتی شود و محدودیتهای موجود برطرف شود، سهامداران عکسالعمل قابل توجهی به این موضوع از خودشان ندادند.
عملکرد ضعیف دو شرکت بزرگ خودروسازی
از جمله خبرهای تأثیرگذار بر معاملات روز گذشته بازار سهام انتشار گزارش عملکرد شش ماهه دو شرکت بزرگ خودروسازی بود که کارنامه ضعیفی از عملکرد خود به نمایش گذاشتند. با توجه به مشکلات حاکم بر صنعت خودروسازی دو شرکت ایران خودرو و سایپا در گزارش شش ماهه خود عملکرد چندان مطلوبی از خود به نمایش نگذاشتند، بهطوری که شرکت ایران خودرو سود 221 ریالی خود را به 57 ریال کاهش داد و در شش ماهه اول امسال 23 ریال معادل 40 درصد از پیشبینی خود را محقق کرد. همچنین با توجه به عدم افزایش نرخهای فروش، سود عملیاتی این شرکت از 15 هزار میلیارد ریال به 8. 9 هزار میلیارد ریال کاهش یافته و هزینه مالی نیز از 14 هزار میلیارد ریال به 11.4 هزار میلیارد ریال افت کرده است. شرکت سایپا نیز با زیان مواجه شده و سود 4ریالی هر سهم را به زیان 175 ریال تبدیل کرده و در این دوره 126 ریال زیان پوشش داده است. گزارشها نشان میدهد، با کاهش میزان فروش این شرکت، سود عملیاتی بودجه شده این شرکت از 8008 میلیارد ریال به 4903 میلیارد ریال کاهش یابد و تنها 27درصد از آن محقق شود.
کاهش یک واحدی آیفکس
معاملات 3 آبانماه 1394 فرابورس ایران با خریدوفروش 58 میلیون ورقه بهادار در 9هزار و 777 نوبت به ارزش 548میلیارد و 410 میلیون ریال به پایان رسید و آیفکس در پایان معاملات روز گذشته با کاهش یک واحدی نمایانگر عدد 700 شد. معاملهگران فرابورسی بیشترین حجم معاملات خود را در روز جاری به دادوستد 10 میلیون و 610 هزار سهم بانک دی اختصاص دادند و بیشترین ارزش معاملات به میزان 24میلیارد و 570 میلیون ریال به نام سرمایهگذاری میراثفرهنگی ثبت شد. همچنین، بیشترین افزایش قیمت روز گذشته مربوط به سهام کیبیسی و پس از آن بیمه آرمان و قند شیروان بود و نماد شرکتهای سرمایهگذاری میراثفرهنگی، ذوبآهن اصفهان، بانک دی، قند شیروان، پتروشیمی سرمایهگذاری ایرانیان، پالایش نفت تهران و پالایش نفت لاوان بهعنوان پربینندهترین نمادهای فرابورسی معرفی شدند. از سوی دیگر، توسعه و عمران کرمان، مینو شرق و گسترش تجارت و سرمایه ایرانیان با بیشترین افت قیمت روبهرو شدند و اوراق تسهیلات مسکن در بازه 678 تا 700 هزار ریال دست به دست شد. گفتنی است، نمادهای معاملاتی شرکت نفت ایرانول، شرکت نفت پاسارگاد، بانک گردشگری، شرکت فولاد هرمزگان جنوب و شرکت قاسم ایران با توجه به تعدیل با اهمیت پیشبینی سود هر سهم سال مالی 1394 متوقف شدند. همچنین، نماد معاملاتی شرکت مهندسی ساختمان و تأسیسات راهآهن با توجه به تعدیل با اهمیت پیشبینی سود هر سهم سال مالی 1394 متوقف شد و معاملات در این نماد مورد تأیید قرار نگرفت.